ABD yönetimi AKP'yi uyarmış

ABD yönetiminin Gazze'ye yardım konvoyunun yola çıkmasından önce Akdeniz'de olası bir çatışma konusunda AKP hükümetini uyardığı ortaya çıktı.

Yayınlanma: 04.06.2010 - 05:55
Abone Ol google-news

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Philip Crowley, ayrıca gemiler yola çıkmadan önce İsrail hükümeti ile pek çok kez temasa geçtiklerini ve gemilerde siviller olduğunu belirterek kendilerinden “ihtiyatlı ve ölçülü” davranmalarını istediklerini de söyledi. Crowley ABD’nin Türk hükümetini Akdeniz’de İsrail ve yardım gemileri arasında olası bir çatışma konusunda uyarıp uyarmadığı yönündeki bir soru üzerine “Buna yanıt evet” dedi. ABD Dışişleri Bakanlığı ayrıca Türkiye’nin ABD’ye İsrail konusunda ültimatom verdiği yönündeki iddiaları da doğrulamadı. Crowley, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’a İsrail’in yaralı ve ölüleri geri göndermesine Ankara’nın verdiği önemi güçlü bir biçimde anlattığını söyledi. Crowley iki bakanın arasındaki görüşmeyi “Bu dostlar ve müttefikler arasında geçen bir görüşmeydi” şeklinde tanımlayarak “Biz de Türkiye’nin kaygılarını İsrail’e ilettik” dedi.

Cumhuriyet’e bilgi veren üst düzey bir ABD yetkilisi görüşmede Türk tarafının ültimatom verdiği yönündeki haberlerin doğru olmadığını söyledi.

Türk ve ABD pasaportu taşıyan Furkan Doğan’ın gemideki çatışmada öldüğünü öğrendiklerini duyuran Crowley, gemide tam olarak neler olduğunu anlamaya çalıştıklarını ifade etti. “Bu konuya çok dikkatle ve ihtiyatlı yaklaşacaklarını” belirten Crowley, İsrail’den acil, güvenilir ve tarafsız bir soruşturma beklediklerini de sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler