ABD'de başkan adayı camiye gitti

Demokrat Parti'nin başkan aday adaylarından Martin O'Malley, sivil toplum kuruluşu Tüm Dulles Bölgesi Müslüman Toplumu'nun genel merkezindeki camiyi ziyaret etti.

Yayınlanma: 11.12.2015 - 22:51
Abone Ol google-news

ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin bazı başkan aday adaylarının Müslümanları karalayıcı sözlerinin yankıları devam ederken, Demokrat Parti aday adaylarından Martin O'Malley bir camiyi ziyaret ederek, "İslamofobinin yükselişe geçtiği bu ortamda Müslümanlarla dayanışma" çağrısı yaptı.

O'Malley, sivil toplum kuruluşu Tüm Dulles Bölgesi Müslüman Toplumu'nun (ADAMS) başkent Washington'a yaklaşık bir saatlik mesafede bulunan genel merkezindeki camiyi cuma namazı vaktinde ziyaret ederek, cemaatle sohbet etti ve sofralarına oturup yemek yedi.

Cuma namazını takiben kürsüye gelen O'Malley, camide kendisini dinleyen yüzlerce Müslümana, "İslamofobinin yükselişe geçtiği bu ortamda Müslümanlarla birlikte durmamız gerekiyor" dedi.

Konuşmasında geçen hafta Cumhuriyetçi adaylardan Donald Trump'ın "Müslümanlar ABD'ye alınmasın" önerisine sert tepki gösteren O'Malley, "Trump'ın ülkeyi faşizme doğru götürmeye çalıştığı yönünde hiçbir şüphe kalmadı" ifadesini kullandı.

O'Malley, "Trump'ın kullandığı dil ABD'nin geleceğini belirleyecek dil değildir. Emin olabilirsiniz ki ABD'nin genç nesli de bu dili benimsemiyor. Çevremizde çok kıymetli Müslümanlar var" diye konuştu.

Konuşmasında ABD'nin California Eyaleti'ne bağlı San Bernardino şehrinde meydana gelen silahlı saldırı olayına da değinen O'Malley, saldırganların Müslüman oluşundan dolayı ülkedeki diğer Müslümanların suçlanamayacağını belirterek, "San Bernardino'da gerçekleşen terör saldırısı, hiçbir şekilde İslamı temsil etmez. Bu saldırı sonrasında Müslümanlara karşı gerçekleşen nefret söylemlerine karşı hepimiz mücadele etmeliyiz" dedi.

Konuşmanın ardından O'Malley ve ADAMS yetkilileri caminin yemekhanesinde öğle yemeği yedi.

ADAMS Camisi imamı Muhammed Mecid, O'Malley'nin ziyareti sırasında AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Biz herhangi bir partiyi desteklemiyoruz fakat buraya gelerek bize desteğini gösteren herkes misafirimizdir" ifadesini kullandı.

ABD İç Güvenlik Bakanı Jeh Johnson da hafta başında ADAMS genel merkezini ziyaret etmiş ve burada yaptığı konuşmada, Müslümanlar ile şimdiye kadar olduğundan çok daha fazla işbirliği içinde olunması gerektiğini vurgulamıştı.

Cumhuriyetçilerin başkan aday adayları arasında olan emlak zengini iş adamı Donald Trump, yürüttüğü seçim kampanyası sırasında, göçmen ya da turist olarak ABD'ye gelmek isteyen Müslümanların ülkeye alınmaması çağrısında bulunmuştu.

Trump'ın açıklamalarına Beyaz Saray'dan ve dünyadaki birçok siyasetçiden de tepkiler gelmişti.

ABD'deki Rasmussen Reports ulusal anket şirketinin Trump'ın bu sözleri üzerine yaptığı ankette, katılımcıların yüzde 46'sı Donald Trump'ın önerdiği Müslümanların ABD'ye alınmasına yasak getirilmesi görüşüne destek verirken, yüzde 40'ı öneriye karşı, yüzde 14'ü ise kararsız kaldığını belirtmişti.

Trump ve Cumhuriyetçilerin diğer aday adaylarından Ben Carson, yakın geçmişte Suriyeli mülteciler hakkında da ağır sözler kullanmıştı. Carson, seçim çalışmasında mülteciler arasına sızabilecek teröristlerle ilgili konuşurken "kuduz köpek" benzetmesi yapmış, Trump da Amerika'da yaşayan Müslümanları bir anlamda fişleyecek veri tabanı oluşturulmasını önermişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler