ABD'de otomatik harcama kesintileri tehdidi

ABD Başkanı Barack Obama, Kongre'nin, 1 Mart'ta otomatik harcama kesintilerinin devreye girmesini önleyecek bir anlaşmaya varamaması durumunda, ''insanların işlerini kaybedeceği'' uyarısında bulundu.

Yayınlanma: 20.02.2013 - 10:40
Abone Ol google-news

Obama, Florida'da geçirdiği hafta sonu tatilinden döner dönmez Beyaz Saray'da kameraların karşısına çıkarak, yaklaşan geniş kapsamlı otomatik harcama kesintileri tehdidine karşı Kongre'yi uyardı.

Arkasında, faaliyetleri harcama kesintilerinden olumsuz etkilenebilecek meslek grupları arasında yer alan ilk müdahale ekipleriyle kürsüye çıkan Obama, açıklamasında, ''acımasız ve haşin'' olarak nitelendirdiği harcama kesintilerinin, ABD ekonomisinde yaratacağı potansiyel tehlikelere işaret etti ve Kongre'yi bunu önlemek için bir an önce harekete geçmeye çağırdı.

Kesintilerin ekonomiye yardım etmeyeceğini ve istihdam yaratmayacağını ifade eden Obama, ordunun hazır olma kabiliyeti ve eğitim gibi alanlardaki yatırımların olumsuz etkilenebileceğini söyledi.

Obama, Cumhuriyetçilere, Kongre'deki Demokratların sunduğu, otomatik harcama kesintilerini, vergi gelirlerinin artırılması ve sınırlı harcama kesintilerinin birleşiminden oluşan bir paketle dengelemeyi öngören planı desteklemeleri çağrısında bulundu.

Olası tehlikeleri tek tek listeledi

Başkan Obama, otomatik harcama kesintilerinin yaratacağı olası tehlikelere işaret ederken, özetle şunları kaydetti:

''Eğer Kongre, bu ''kasap satırı'' gibi yaklaşımın hayata geçmesine izin verirse ordumuzun hazır olma kabiliyeti risk altına girecek. Eğitim, enerji, tıbbi araştırma gibi istihdam yaratıcı yatırımları yok edecek. Faydasını artık yitirmiş bazı kabarık programlar ile Amerikalıların her gün muhtaç olduğu hayati hizmetleri kesmek arasında bir ayrım yapmayacak.

Bugün burada bizimle olan ilk müdahale ekiplerinin, topluluklara, felaketlere karşı koymaları ve sonrasında toparlanmalarına yardım etme kabiliyetleri gerileyecek. FBI ajanları ücretsiz izne tabi olacak. Federal savcılar, davaları kapatmak ve suçluların gitmesine izin vermek zorunda kalacak. Hava trafik kontrolörleri ve havaalanı güvenlik birimleri kesintilerle karşı karşıya kalacak ve bu durum, ülke genelindeki havaalanlarında daha uzun kuyruklar ve gecikmeler anlamına gelecek. Binlerce öğretmen ve eğitmen işten çıkartılacak. On binlerce veli, çocuklarının sağlık bakımı için büyük mücadele vermek durumunda olacak. Yüz binlerce Amerikalı, grip aşısı, kanser taraması gibi temel ve önleyici sağlık hizmetlerine erişimini kaybedecek.

Bu kesintilerin yarattığı tehdit zaten, Donanmayı, Basra Körfezi'nde konuşlandırılması öngörülen bir uçak gemisini ertelemek zorunda bıraktı. Askeri liderlerimizin de belirttiği gibi, üzerinde iyi düşünülmemiş, düzgün şekilde aşamalandırılmamış bu tip değişiklikler, dünyanın istikrarsız kesimlerindeki tehditlere karşılık verme yeteneğimizi de etkileyecek.

Bu kesintiler akıllı değil, adil değil. Ekonomimize zarar verecek. Yüz binlerce Amerikalı'yı işsizliğe sürükleyecek, insanlar işlerini kaybedecek.''

''Tüm bunlar olmak zorunda değil, ama bunun için Kongre harekete geçmeli''

Ancak tüm bunların gerçekleşmek zorunda olmadığını, bütçe açığını ekonomiye zarar vermeden azaltmanın daha akıllı bir yolunun bulunduğunu ifade eden Obama, ''Ama bunun olması için Kongre harekete geçmeli'' dedi.

Obama, son iki yıldır, bütçe açığı konusunda bu tehlikeli kesintileri önleyecek dengeli bir yaklaşım önerdiğini hatırlatarak, ihtiyaç duymadıkları harcamalardan daha fazla kesintilere gitmeleri ve artık işe yaramayan programları kaldırmanın yanında, vergi yasalarında varlıklıların lehine olan boşluklar ve indirimleri gideren, yüz milyarlarca dolar tasarruf edilmesini sağlayacak kapsamlı bir vergi reformunu çıkarmayı istediğini belirtti.

Başkan Obama, ''Vergi reformuyla ilave harcama reformlarını birleştiren, akıllıca ve üzerinde iyi düşünülmüş şekilde hazırlanan dengeli bir yaklaşımın, bütçe açığının azaltılması ve ekonomimizi zedeleyecek, toparlanmayı yavaşlatacak ve insanları işlerinden edecek bu kesintileri artık kati surette önlenmesi işini tamamlamanın en iyi yolu olduğuna inanıyorum. Birçok Amerikalı da benimle aynı görüşte'' diye konuştu.

Kongre'de şu anda bütçe konusunda çalışıldığını, ancak kesintilerin devreye gireceği gelecek cuma gününe kadar bütçe konusunda bir anlaşmaya varılamaması halinde, en azından, harcama kesintileri ve vergi reformlarını içeren daha küçük bir paketin geçirilmesi gerektiğini, bunun Kongre üyelerine çalışmalarını tamamlamak için zaman tanıyacağını söyledi.

''Cumhuriyetçilerin önünde bir seçim var''


Temsilciler Meclisi ve Senato'daki Demokratların bu türden dengeli bir planı teklif ettiğini, Cumhuriyetçilerin şu ana kadar önerdiği tekliflerin ise varlıklı Amerikalılardan veya en büyük şirketlerden hiçbir şey istemediğini, tüm yükün yaşlılar ya da orta sınıf ailelerin omuzlarına yüklendiğini belirten Obama, sözlerine şöyle devam etti:

''Şimdi Kongre'deki Cumhuriyetçiler basit bir seçimle karşı karşıya. Eğitim, sağlık bakımı, ulusal güvenlik gibi hayati yatırımları korumak için taviz vermek istiyorlar mı, yoksa sırf sadece en zengin Amerikalılar ve en büyük şirketlere yarar sağlayacak birkaç vergi boşluğunu korumak için yüz binlerce istihdam ve tüm ekonomimizi riske mi atacaklar?''

Bu işin tamamlanması için herkesle çalışmaya hazır olduğunu ifade eden Obama,

"Hiçbirimiz istediğimizin yüzde yüzünü almayacağız. Ancak hiç kimse bu kesintilerin devreye girmesini de istememeli, çünkü şu anda ailelerimizin kaldırabileceği en son şey, partizan pervasızlık ve ideolojik katılığın gereksizce yol açtığı acılar olacaktır'' dedi.
Obama, Amerikan halkının, seçilmiş yetkililerinin kriz üzerine kriz yarattığını görmek istemediğini vurgulayarak, ''Kongre doğru olanı yapabilir. Toparlanmamızı yavaşlatan Washington üretimi bir sorunu daha önleyebilir, bütçe açığımızı dengeli ve sorumlu şekilde aşağı çekebiliriz. Hedefim bu'' diye konuştu.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler