ABD'deki seçimlere kutuplaşma gölgesi

ABD’de Kongre ara seçimleri Trump’ın 21 aylık başkanlığının tartışmalı söylem ve icraatlarının test edilmesi olarak görülüyor.

ABD'deki seçimlere kutuplaşma gölgesi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 05.11.2018 - 22:10

<haber-dikey:1131491>

ABD bugün Kongre ara seçimleri için sandık başına giderken siyaset sahnesinde her geçen gün daha fazla kendine yer bulan tehdit, nefret söylemi ülkede var olan kutuplaşmanın daha da derinleştiğini gözler önüne seriyor.

İki yılda bir yapılan seçimlerde Kongre’nin iki ayağını oluşturan, 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi’nin tamamıyla, 100 üyeli Senato’nun üçte biri yenilenecek. Halihazırda her iki kanat da ABD Başkanı Donald Trump’lı Cumhuriyetçilerin kontrolünde. Son yoklamalar, Demokratların Temsilciler Meclisi’nde kontrolü ele alabileceği olasılığına işaret ederken Senato’daki tablonun ise Cumhuriyetçiler lehinde kalacağı yönünde. Seçimlerde ayrıca 35 eyaletin valisi de belirlenecek.

Göçmenler hedefte

Oylama Ocak 2017’de resmen ABD Başkanlığı koltuğuna oturan Trump için de bir anlamda “güvenoylaması”. Kampanyasını beyaz, orta sınıf ABD seçmen kitlesinin temeline oturtma hedefindeki Trump’ın, “Önce Amerika” söylemli küresel açıdan tek taraflı ekonomik paketinin yanı sıra sınır güvenliği, göçmenlere yönelik sertlik yanlısı tutumu da bu seçimlerde test edilecek konulardan. Dış politikada ise Transatlantik ilişkilerini bozmayı göze alarak İran’la uluslararası nükleer uzlaşıdan tek taraflı çıkıp dün itibarıyla yeni yaptırım paketini yürürlüğe sokmasından iklim anlaşmasına, Rusya ile nükleer uzlaşıdan çekilmesine, küresel ölçekli ticari savaşlara girişmesine uzanıyor.
Son dönem işsizlik oranları dahil ekonomik kimi veride yaşanan gelişmelerin Cumhuriyetçilere avantaj sağlayacağı yorumları dikkat çekiyor. Cumhuriyetçilerin oylarını artırmasında etkili olacak bir diğer faktörün de Trump’ın Orta Amerikalı göçmenlere geçit vermeme tavrı olduğu da yerel basına yansıyor. Türkiye’de rahip Brunson krizini de Trump’ın seçmen kampanyası için kullandığına işaret ediliyor.

Siyasi geleceğini etkileyecek

Trump ve müttefiklerine yönelik siyasi kazanç adına çatışmacı, popülist, aşırı sağ söylemlerle toplumu kutuplaştırdıkları, bir diğer tarafı “düşman, tehdit” algısıyla hedefe oturtup, ırkçı, nefret, ayrımcı dil kullandıkları eleştirileri artıyor. Ülkedeki siyah, hispanik nüfusun büyük bir kısmında Trump’ın kutuplaştırıcı dilinden duyulan rahatsızlık biliniyor.

Kongre ara seçimlerinde Cumhuriyetçilerin şu anki iki kanattaki kontrolü yitirmeleri halinde Trump cephesi gerek iç gerekse dış politika konularında istediği kararları geçirmekte zorluk yaşayacak. Bu da yaklaşık iki yıl sonraki başkanlık seçimleri öncesinde Trump’ın siyasi kariyerine de etki edecek.
Trump’ın, halihazırda Rusya’nın seçimlere müdahil olduğu iddialarına yönelik yakın ekibine uzanan soruşturmayla başı ağrıyor. Demokrat Parti’nin kongrede kontrolü ele geçirebilirse Trump’ı azletme sürecini başlatabileceği haberleri de dikkat çekiyor.

Partide yön tartışması
Seçimlerin sonucu Trump iktidarıyla birlikte Cumhuriyetçi kanatta sağın sağına, popülizme daha ne kadar kayılacağı tartışmalarını da alevlendirecek. Hele bir de Avrupa’da aşırı sağ siyasi hareketlerin güçlendiği, gelecek yıl Avrupa Parlamentosu seçimlerinin yapılacağı, Latin Amerika’nın en büyük ekonomisi Brezilya’da “Tropik Trump” lakaplı diktatörlük yanlısı Bolsonaro’nun iktidara geldiği düşünülürse küresel siyasi eğilimler için dünyanın dikkati de bugünkü ABD ara seçimlerinde. Demokratlar ülkede özgürlüklerin tehlikede olduğu, ırkçılığın artığı, küreselleşme yerine içeri kapanıldığı söylemleriyle sandıkta destek arıyor.

<haber-dikey:1123226>

HALEF-SELEF SAHNEDE

Ülkede son haftalarda Demokratların önde gelenlerine yönelik bombalı paketlerin gönderilmesi, ardından da bir sinagoga kanlı saldırıya işaretle siyasi-toplumsal alanda iklimin ne kadar tehlikeli bir sürece ilerlediğine dikkat çekiliyor.

Demokrat cephede başkanlık yarışında Hillary Clinton’ın Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump’a yenilmesinin ardından Kongre ara seçimlerinde kampanya yüzü olarak eski Başkan Barack Obama’dan medet umuluyor. Kamuoyu desteği hâlâ güçlü olan Obama, tıpkı selefi Trump gibi sık sık seçim mitinglerinde boy gösterdi, Demokrat adaylar için oy istedi. Obama, pek çok konuşmasında “en önemli seçim” yorumu yaparken tıpkı Trump gibi halka sandığa gidin çağrısında bulundu. Obama, geçen cuma günkü mitingde de Trump’ı dışlayıcı bir dil kullanmakla suçlamış “öfke ve korku salmak için tasarlanmış bir retorikle bizi sürekli olarak bölmeye çalışan teşebbüslerle karşı karşıyayız” demişti. Trump ise sıklıkla Obama’ya yönelik yalancı diyerek başkanlık dönemindeki Suriye’den İran’a Çin’e pek çok siyasi tutumunu eleştiriyor.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler