AB'den Yunanistan'ın Türkiye sınırına personel

Yunanistan, yasadışı göçün engellenmesi için Türkiye ile kara sınırına AB personeli yerleştirilmesi talebinde bulundu, AB talebi kabul etti. AB'nin bu kararı yankı buldu.

AB'den Yunanistan'ın Türkiye sınırına personel
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 25.10.2010 - 08:10

AB Komisyonunun içişlerinden sorumlu üyesi Cecilia Malmström, yasadışı yollarla Türkiye üzerinden Yunanistan'a girenlerin sayısının son dönemde arttığı ve durumun "dramatik bir hal" aldığı gerekçesiyle bu talebi kabul ettiklerini bildirdi.

AB'nin dış sınırlarının güvenliğinden sorumlu kuruluşu Frontex'in 2007 yılında oluşturduğu sınırlarda hızlı müdahale ekiplerinin ilk görevini Yunanistan ile Türkiye arasındaki kara sınırında üstleneceğini belirten Malmström, Yunan makamlarına bağlı çalışacak AB personelinin burada durum iyileşinceye dek geçici bir süreyle görev yapacağını duyurdu.

"Yunanistan'ın Türkiye ile kara sınırında gittikçe daha fazla endişe verici bir durum yaşanıyor. Yasadışı yollardan sınırı geçen insan sayısı dehşet verici rakamlara ulaştı ve Yunanistan bu durumu tek başına göğüsleyebilecek durumda değil. İnsani durumdan çok endişe ediyorum" diyen Malmström, ilticacılara yönelik uygulamalarında kapsamlı ve iddialı bir reform yapabilmesi için Yunanistan'a yardımda bulunacaklarını bildirdi.

 

AB'nin Yunan sınırlarına acil müdahale ekiplerini konuşlandırma kararı yankı buldu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cuma günkü Atina ziyareti sırasında mevkidaşı Yorgo Papandreu ile yasa dışı göç konusunda işbirliğini artırma mutabakatına varırken, Avrupa Birliği'nin, Pazar günü Atina'nın talebi üzerine Yunanistan'ın sınırlarına, silahlı acil sınır müdahale ekiplerini konuşlandıracağını açıklaması dikkat çekti.

Hafta sonunda açıklanan, AB'nin, Yunanistan'a "Rabit-s", olarak tanınan acil sınır müdahale ekiplerini konuşlandırma kararında, Türkiye üzerinden Yunanistan'a ulaşan yasa dışı göçmenlerin sayısındaki sürekli artışın etkili olduğu belirtiliyor.

Böylece, AB'nin sınır kontrol kurumu Frontex'in emrindeki ekiplerin, oluşturuldukları 2007 yılından bu yana ilk kez bir AB ülkesine konuşlandırılacağına işaret ediliyor.

EUObserver, bu konudaki haberinde söz konusu ekiplerin, gerektiğinde güç kullanacağını belirtirken Yunanistan İçişleri Bakanı Christos Papoutsis'in de, Türkiye üzerinden Yunanistan'a yönelen ve başka AB ülkelerine ulaşmayı amaçlayan, yasa dışı göçmenlerin akımının giderek arttığını vurgularken, "Bu açıkça Avrupa'nın sorunudur ve Avrupa tarafından çözümlenmeli" dediğini aktardı.

"AB'deki tutuklu yasadışı göçmenlerin yüzde 90'ı Yunanistan'da"

Haberde, Birleşmiş Milletler'in, geçen hafta AB'yi Yunanistan üzerindeki yükü hafifletmek için daha çok çaba göstermeye çağırırken, bu ülkede gözaltına alınan göçmenlerin tutulduğu koşullar için "felaket" dediği anımsatıldı.

2008 yılında yüzde 50 olan, AB'de göz altına alınan yasa dışı göçmenlerin, Yunan cezaevinde bulunanların oranının, geçen yıl yüzde 90'a tırmandığına işaret edilirken İspanya, Malta ve İtalya gibi ülkelerin son yıllarda sınır kontrollerini sıkılaştırmasının ardından Yunanistan'a yönelik akımın yoğunlaştığı da kaydedildi. Habere şöyle devam edildi:

"Frontex'e göre, 2010 yılının ilk yarısında AB'ye uygun belgeler olmadan girmeye çalışırken yakalanan 40 bin 977 kişinin dörtte üçünden fazlası, birliğe Yunanistan'dan girdi, çoğu Türkiye'den geçerek.

Kıbrıs adası konusunda siyasi anlaşmazlıkları olan Türkiye ve Yunanistan da, Ankara, AB'yi vizesiz seyahat için baskı yaparken bir süre önce göç alanında 'sistematik ikili işbirliği'nin yapılacağını açıkladılar."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon