ABD'nin rekor bütçe açığı: 1.2 trilyon dolar

ABD Kongresi Bütçe Dairesi'nin yayımladığı rapora göre, ABD'nin bu yılki bütçe açığı 1.2 trilyon doları bulacak. Raporda, ABD ekonomisini derin bir şekilde etkileyen ve bütçe açığını 1.2 trilyon dolara çıkmasına neden olan ekonomik krizin 2009 yılında da süreceği de belirtildi.

Yayınlanma: 07.01.2009 - 16:27
Abone Ol google-news

ABD'de bu yıl bütçe açığının 1,2 trilyon doları bulabileceği bildirildi. ABD Kongresi Bütçe Dairesi raporuna göre, geçen yıl 455 milyar dolarla rekor kıran ABD'nin bütçe açığının bu yıl 1,2 trilyon dolara çıkması bekleniyor. ABD'nin gayri safi yurtiçi hasılasının yaklaşık yüzde 8'ini oluşturan bütçe açığı, 1980 yılındaki bütçe açığından daha büyük.

Gelecek yıl için bütçe açığının ise 703 milyar dolar olacağı tahmin edilen raporda, bütçe açığının birkaç yıl içinde kontrol altına alınacağı, ancak bunun ABD Başkanı George W. Bush'un vergi kesintilerinin süresinin gelecek yıl sonunda sona ermesine ve finansal kurumların kurtarma fonlarından aldığı paraları geri ödemesine bağlı olduğu ifade edildi.

Raporda ayrıca, ''yaklaşık bir yıl önce başlayan ekonomik durgunluğun 2009 yılında da süreceği'' belirtildi.

ABD'de finansal kurumları kurtarmak için şimdiye kadar 350 milyar dolar harcanmasının yanı sıra ekonominin yavaşlamasının vergi gelirlerinde hızlı bir düşüşe yol açması, bütçe açığını artırdı.

ABD'de başkanlığı George W. Bush'dan 20 Ocak'ta devralacak olan Barack Obama dün, 2009 yılı bütçesini kastederek, ''yıllık bütçe açığımız 1 trilyon doları bulabilir'' demişti.

Obama ve Kongre, ekonomiyi canlandırmak amacıyla 300 milyar dolarlık vergi indirimini kapsayan 775 milyar dolarlık bir programı hayata geçirmeyi planlıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler