"Açılım paket değil, süreç"

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile Başbakan Tayyip Erdoğan arasındaki ikili görüşme bugün gerçekleşti. Görüşmenin ardından Esad ile birlikte iftar yemeğine katılan Erdoğan 'Kürt Açılımı'na ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yayınlanma: 16.09.2009 - 13:57
Abone Ol google-news

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Türkiye'ye bir çalışma ziyaretinde bulundu. Esad, Başbakan Tayyip Erdoğan ile Dolmabahçe Sarayı'nda yaptığ görüşmenin ardından Erdoğan tarafından AKP İstanbul İl Başkanlığı'nda verilen iftar yemeğine katıldı.

Erdoğan burada yaptığı konuşmada, Suriye ile Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Anlaşması'nın imzalandığını belirterek,

"Tarih Türkiye ve Suriye'yi dost yaptı. Bizi birbirimize kardeş eyledi. Dünya üzerinde bu kar çok ortak noktası olan başka ülke yoktur onun için diyorum ki Suriye bizim kardeşimizdir. Ve bugün büyük bir adım attık. Vizeleri kaldırdık. Sınırlardan artık rahatça geçebileceğiz"

dedi.

 

Erdoğan, 'Kürt Açılım'a ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, açılımın bir 'paket' olmadığını, 'kısa, orta ve uzun vadeli' bir süreç olduğunu vurguladı.

Erdoğan, 'Demokratik Açılım'ın içeriğine de değinerek, " 'Demokratik Açılım' içinde neler var. Bazıları kısıyor kısıyor bir başlığa sığdırmaya çalışıyor süreci. Bu süreç bir paket değil. Başı ve bitişi yok. Kısa orta ve uzun ve vadeli. Terör sorunu var. Hak ve özgürlükler var. Sorunlu alanlar var. Bunların hepsini burada çözeceğiz. Bu sadece AKP'nin değil tüm ülkenin sorunu. Bu TC Devleti'nin ürünüdür. Ve muhatabı millettir" dedi.

"Süreçten rant elde etmek istiyorlar"

Erdoğan, 'Kürt Açılımı'nın partisinin kuruluşundan beri gündemlerinde olduğunu söyleyerek, şöyle konuştu:
"Türkiye olarak 2 aydır bildiğiniz gibi "Milli Birlik' süreci başlattık. Bu yeni bir demokratik açılım sürecidir. Demokrasiyi egemen kılmak için, huzur ve istikrarı daha sağlam temellere oturtmak için yeni bir safa. Biz, Türkiye kadar Irak, İran ve Suriye'nin güvenini tehdit eden terörün gündemden çıkmasını istiyoruz. 30 yıldır 6000 güvenlik elemanımızı şehit verdik. Bunlarla birilikte 30000 yakın ölüm sayısı var. Bütün enerjimizi kullandık. Soruyorum; kaybeden kim? Kazanan kim? Kaybeden Türkiye ve Türk milleti. Ve hepsinden öte kaybeden anneler babalar olduğunu görüyoruz. Biz bunlara yaşamak istemiyoruz. Bizimle birlikte Irak, İran ve Suriye'de aynı dramı yaşıyor. Ve bunu el ele çözeceğiz ama maalesef istismarla rant elde etmek istiyorlar. Buna rant diye bakmak çok yanlış. 30 yıllık bir süreç. Bizden önceki iktidarlar soruyorlar; 'Neden sadece son birkaç ay diye?' Hayır bu süreç partimin programından baştan beri var. Gündemimizden çıkmıyor. Bir taraftan analar ağlayacak. Sen güleceksin. Ama cenazeye gidip slogan atacaksın. Müslüman'ın cenazesinde slogan olmaz. Alkışlar olmaz. Bir tekbir de olmaz. Bunlar bizim dışımızda olan şeyler. Sükunet olur. Suriye'de bu süreçte bizimle aynı heyecanı duyuyor olmasından memnunuz. Açılım sürecinde Suriye'de kazançlı çıkacak. Suriye'nin ilerlemesi, ticareti, refah ve huzurla kazançlı çıkacak. Bu süreç Suriyeli anneler ağlamasın dindirecek. Açılım ile bu meseleyi sonlandıracak."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler