'Açılım'ın sonuçları olumlu olacak

Alevi Çalıştayları Moderatörü Necdet Subaşı, ''Demokratik açılım ve Alevi açılımı süreçlerinin Türkiye'nin geleceği açısından olumlu sonuçları olacak'' dedi.

Yayınlanma: 02.11.2009 - 15:14
Abone Ol google-news

Muğla Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesinde ''Alevi Açılımı'' konulu konferans veren Alevi Çalıştayları Moderatörü Necdet Subaşı, konferanstan önce yaptığı açıklamada, Alevi açılımıyla ilgili 7 çalıştay yapılacağını, bugüne kadar 4 çalıştay gerçekleştirdiklerini söyledi.

11 Kasım'da medya çalışanlarıyla görüşmelerin yapılacağı medya çalıştayının düzenleneceği ifade eden Subaşı, ''Aleviler başta olmak üzere sorunun tarafı, taraftarları, sivil toplum örgütleri ve taraflarla bir araya geliyoruz. Görüşmelerimizin değerlendirmesini yapmak üzere yani bu çalıştayların sonuçları değerlendirilecek ve rapor haline getirilecek. Aralık ayı itibarıyla da açılımın çalıştay etapları bitirilmiş olacak'' diye konuştu.

Subaşı, ''Alevi açılımı süreciyle ilgili çok olumlu tepkiler alıyoruz. En azından artık Aleviler konuşuyor, konuşuluyor. Her hanede Alevilerin sorununa yönelik duyarlılık üretiliyor. Birlikte yaşıyoruz ve bu birlikte yaşamamızı açıklamak, daha da güçlendirmek zorundayız'' dedi.

Avrupa Aleviliği ile organik ilişkiye geçtiklerinin söylenemeyeceğini bildiren Subaşı, şöyle konuştu:

''Bunu düşüyoruz, tasarlıyoruz. Bizim ihmal etmediğimiz ama düzenleme olarak ertelediğimiz birkaç çalışma var. Örneğin, Caferi vatandaşlarımız Hatay'daki Arap Alevileri diye bilinen Nusayriler ve Avrupa'daki Alevilerle ilgili başka bir çalışma planımız var. O, süreç içinde devreye girecek. Şu an itibarıyla ülkedeki Alevilikle ilgili sonuçlar almaya başladık.''
 

Demokratik açılım süreci

Demokratik açılım ve Alevi açılımı süreçlerinin Türkiye'nin geleceği açısından olumlu sonuçları olacağını savunan Subaşı, şunları kaydetti:
''Bu konuların Anadolu'da özellikle taşra ile merkeze uzak bölgelerde yeterince açıklanmadığını gözledim. Bunların açıklanması gerekiyor. Vatandaş merak ediyor. Çok farklı söylemler var. Bu söylemlerin siyasallaşması söz konusu. Niyetimizi açık yüreklilikle ortaya koyduktan sonra toplumun da bu heyecanlı yönelime katkıda bulunacağına inanıyorum.''

Bu arada, konferansa yoğun ilgi gösteren öğrencilerden bir bölümünün konferansı ayakta dinlediği görüldü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler