Afet-2009 Milli Kriz Yönetimi Tatbikatı

MGK Genel Sekreteri Tahsin Burcuoğlu, ''Kriz yönetim sisteminin sadece kriz esnası ve sonrasını kapsayan iki aşamalı safhadan çıkarılarak, krizin sonuçlarını öngörecek şekilde müdahaleyi planlamalı'' dedi.

Afet-2009 Milli Kriz Yönetimi Tatbikatı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 22.12.2009 - 15:10

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın koordinatörlüğündeki, ''AFET-2009 Milli Kriz Yönetimi Tatbikatı''na ilişkin MGK Genel Sekreterliği'nde, Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Ruhi Özbilgiç ile ilgili kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin katıldığı tanıtım brifingi düzenlendi.

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreteri Tahsin Burcuoğlu burada yaptığı konuşmada, dünyanın içerisinde bulunduğu süreçte, terörizm, doğal ve teknolojik afetler ile küresel iklim değişikliğinin gündemin ilk sıralarında yer aldığına dikkati çekti.

Bu çerçevede, sürdürülebilir kalkınma, güvenlik ve istikrar ile insani yardım gibi konuların önem ve öncelik kazandığını anlatan Burcuoğlu, şöyle konuştu:

''Sorunlara uluslararası hukuk, etkin ve çok taraflılık temelinde çözüm bulunması ihtiyacı belirmiştir. Bilindiği üzere kriz yönetimi, krizlere kriz oluşmadan önce müdahale edebilecek yöntemlerin geliştirilmesini içermekte bu bağlamda risk yönetimi önem kazanmaktadır. Türkiye'de afet yönetimi, ülke güvenliğinin bir parçası olarak kabul edilmiştir. Kriz yönetim sisteminin sadece kriz esnası ve sonrasını kapsayan iki aşamalı safhadan çıkarılarak, krizin sonuçlarını öngörecek şekilde müdahaleyi planlayan, kriz sonrasında inisiyatifin ülkemiz elinde tutulmasına imkan sağlayan bir yapıya kavuşturulması ihtiyacı devam etmektedir.''
 

11 ilde arama-kurtarma ekipleri

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Hasan İpek ise iki büyük depremin üzerinden 10 yıl geçtiğini, Türkiye'nin afetler nedeniyle çok büyük acılar yaşadığını söyledi.
Türkiye'nin aynı süre zarfında afetle mücadele alanında büyük ilerlemeler kaydettiğini vurgulayan İpek, bu çerçevede 11 ilde sivil savunma arama ve kurtarma birlikleri kurulduğunu anlattı.

Diğer illerde de arama-kurtarma ekipleri oluşturulduğunu belirten İpek, askeri birliklerde arama-kurtarma taburları, Sağlık Bakanlığı bünyesinde de toplam 2 bin 389 kişiden oluşan ulusal medikal kurtarma timleri kurulduğunu bildirdi.

Ülkede, sivil toplum kuruluşu anlayışının değiştiğine işaret eden İpek, ''Artık sivil toplum kuruluşu denilince her türlü acısında, kaybında vatandaşının yanında olan insanların yer aldığı yapılar akla gelmektedir'' diye konuştu.

Türkiye'nin bugün itibariyle afetlere müdahale anlamında iyi bir durumda olduğuna işaret eden İpek, ''Sudan'da, Pakistan'da, Lübnan'da, Irak Felluce ve Telafer'de, Gazze'de, Tsunami bölgesinde ve dünyanın birçok yerinde afetzedelerin yardımına koşan bir müdahale kapasitesine ulaştığımızı memnuniyetle ifade ediyorum'' dedi.

TRT tarafından hazırlanan Tatbikat Jenerik Senaryosu'nun da izlettirildiği brifingin sonunda basın mensupları, Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi Sekretaryası'nın çalıştığı Misak-ı Milli Salonundan görüntü aldı.

 

Brifingde ayrıca, Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi Sekretaryası'nın çalışma sistemine ilişkin bilgi verildi.

Tatbikat

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nca düzenlenecek, ''AFET-2009 Milli Kriz Yönetimi Tatbikatı'', yarın başlayıp 25 Aralıkta sona erecek.

Daha önce hazırlanan senaryo çerçevesinde, MGK Genel Sekreterliği salonunda icra edilecek olan tatbikat, eş zamanlı olarak, senaryoda yer alan Malatya, Adıyaman, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye'de de gerçekleştirilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon