Afganistan'daki ABD üssünde işkence iddiaları
ABD'nin Afganistan'daki Bagram üssünde tutulan zanlıların uykusuz bırakma, dayak, köpeklerle tehdit gibi işkencelere maruz kaldığı iddia edildi.
ABD'nin Afganistan'daki Bagram üssünde tutulan zanlılara işkence yapıldığı öne sürüldü.
BBC, Bagram'da tutulmuş 27 eski tutsakla görüşerek yaptığı haberinde, Bagram'daki zanlıların uykusuz bırakma, dayak, köpeklerle tehdit gibi işkencelere maruz kaldığı iddialarını aktardı.
Haberinde, eski tutsaklarla bire bir görüşüldüğüne ve hepsine aynı soruların sorulduğuna dikkat çeken BBC, bu kişilerin 2002-2008 arasında El Kaide ya da Taliban'a üyelik ya da yardımla suçlandıklarını, mahkemeye çıkarılmadıklarını, hatta bir kısmının özür dilenerek serbest bırakıldığını ifade etti. Bu zanlılardan yalnızca ikisinin kendilerine iyi davranıldığını söylediği belirtildi.
Görüşülen kişilerin kötü muamele, stres pozisyonlarının kullanılması, aşırı sıcak ya da soğuğa maruz bırakma, dayanılmaz gürültü, kadın askerlerin önünde soyunmaya zorlanma gibi kötü muamele iddialarını dile getirdikleri kaydedilen haberde, 4 olayda zanlıların vurularak öldürülme tehdidiyle karşılaştıklarını anlattıkları ifade edildi.
Eski tutsaklardan Doktor Handan olarak bilinen bir kişi, hayvanlara yapılamayacak muamelelere maruz kaldıklarını belirterek, işkenceyi "Kışın soğuk su, yazın sıcak su döküyorlar. Bize karşı köpekleri kullandılar. Kafamıza silah dayayıp, ölümle tehdit ettiler... Meyve suyuna ya da suya sizi uykusuz bırakacak bir çeşit ilaç atıyorlar, daha sonra sorguya çekiliyorsunuz" diye anlattı.
Bu arada, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un bu iddiaları yalanladığı, Bagram'da tutulan herkese insanca muamele edildiğini açıkladığı belirtildi. BBC, bulguların gösterildiği Pentagon'un Sözcüsü Yarbay Mark Wright'ın, Bagram'daki koşulların uluslararası standartlara uygun olduğunu, ABD Savunma Bakanlığı'nın gözaltındakilere insanca davranılması politikası bulunduğu söylediği ifade edildi.
Yasal haklarına kavuşabilme mücadelesi veriyorlar
Bagram'da son 8 yılda binlerce kişi gözaltında tutuldu, halen kampta yeni bir gözaltı merkezi yapılıyor. Buradaki tutsakların bir kısmı yurt dışından getiriliyor, bunlar arasında iki İngiliz ve Pakistanlılar bulunuyor.
ABD Başkanı Barack Obama, göreve geldiğinden beri işkenceyi yasaklamış ve gözaltı politikasının gözden geçirilmesi talimatını vermişti.
Guantanamo'daki tutsakların tersine Bagram'dakilerin avukatlarının olmadığına, gözaltı kararlarına karşı çıkamadıklarına dikkat çekiliyor.
Gözaltındaki 4 kişiyi temsil eden yasal destek grubu Uluslararası Adalet Ağı'nın yöneticisi Tina Foster, Bagram'daki mahpusların avukatlara ve mahkemeye ulaşamadan "yasal bir kara delikte" tutulduklarını belirtti. Yasal mücadele veren Foster'ın bu çabası başarıya ulaşırsa Bagram'daki zanlılar da Guantanamo'daki zanlılarla aynı haklara kavuşabilecekler. Ancak Foster, Obama yönetiminin bu konulardaki tavrını değiştirdiği suçlamasında bulunuyor.
ABD Yüksek Mahkemesi, geçen yıl Guantanamo'daki tutsaklara yasal haklarının verilmesi gerektiği yönünde karar almıştı. Obama da, başkanlık kampanyası sırasında "Mahkemenin kararı, Bush yönetiminin Guantanamo'daki yasal kara delik yaratma girişiminin reddidir" demişti. Foster, yeni ABD yönetimini bu konumunu terk etmekle ve Bush'un Beyaz Sarayı ile aynı argümanları kullanmakla suçluyor.
Bagram üssü
ABD'nin Afganistan'da 2001 yılındaki müdahalesinin ardından kullanmaya başladığı Bagram hava üssü, 1980'li yıllarda Sovyet ordusu tarafından inşa edilmişti. Bagram'da halen 600 civarında tutsak bulunuyor ve bu kişiler, yasa dışı düşman savaşçı olarak nitelendiriliyor.
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Sette kavga çıkmıştı: Siyah Kalp dizisinde flaş ayrılık