AİHM'de dokunulmazlık davası

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) temyiz niteliğindeki 17 yargıçtan oluşan Büyük Dairesi, CHP milletvekili Atilla Kart ile ilgili dokunulmazlık davasında ihlal kararını bozdu.

Yayınlanma: 04.12.2009 - 15:43
Abone Ol google-news

AİHM'nin ilgili dairesinin daha önce verdiği kararı bozan Büyük Daire, 13'e karşı 4 oyla, Kart'ın yaptığı başvuru ile ilgili olarak ''Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin adil yargılanma hakkına ilişkin 6. maddesinin ihlal edilmediğine'' hükmetti.

Büyük Daire, daha önceki ihlal kararından sonra Türkiye'nin temyiz başvurusunu kabul ederek, dava ile ilgili bir duruşma düzenleyerek, tarafların görüşlerini dinlemişti.

AİHM'nin ilgili dairesi 8 Temmuz 2008 tarihinde aldığı kararda, Kart'ın başvurusuyla ilgili olarak, "Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6. maddesinin 1. fıkrasını ihlal ettiği" görüşüne varmıştı. AİHM, Kart'ın talepte bulunmaması yüzünden maddi tazminata gerek görmemişti.

Türk hükümeti, 6 Ekim 2008 tarihinde bu karara itiraz ederek, davanın temyiz niteliğindeki Büyük Dairede görülmesini talep etmişti. AİHM'nin temyiz başvurularını inceleyen paneli, 1 Aralık 2008 tarihinde Türkiye'nin talebini kabul ederek, davanın Büyük Dairede görülmesini kararlaştırmıştı.

Atilla Kart, dokunulmazlıklarla ilgili olarak TBMM'nin 22. döneminde şahsıyla ilgili iki dosya hakkında "kovuşturmanın ertelenmesine" dair karara karşı itirazının TBMM Genel Kurulu'nda reddedilmesinin ardından, 8 Şubat 2005 tarihinde AİHM'de dava açmıştı.
"Adil yargılanma hakkının engellendiği ve hak ihlali yapıldığının" tespit edilmesi talebini dile getiren CHP milletvekili, "dokunulmazlıkların imtiyaz ve zırha dönüşmemesini, TBMM'nin bir sığınak yeri olmamasını, dokunulmazlıkların Anayasa ve İç Tüzük'te düzenleniş amacına uygun olarak kullanılmasını istediğini" bildirmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler