Akaryakıtta büyük vurgun
Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü ekiplerince Ankara, İstanbul, Bursa, Gaziantep ve Balıkesir'de akaryakıt kaçakçılarına yönelik düzenlenen ''Örümcek Operasyonu''nda 32 milyon 300 bin lira değerinde vurgun ortaya çıkarıldı.
Gümrük Müsteşarlığından aldığı bilgiye göre, akaryakıt kaçakçılığına önlemek amacıyla Gümrüklerden sorumlu Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'nın talimatıyla harekete geçen gümrük muhafaza ekipleri, daha önce Ankara'da düzenledikleri ''Makas Operasyonu''nun devamı niteliğinde bu kez de ''Örümcek Operasyonu''nu başlattı.
Operasyon kapsamında Ankara'da bir firmayı mercek altına alan ekipler, çok sayıda sahte sevk irsaliyeleri ele geçirdi. Ekipler, madeni yağ imal etmek üzere kurulan firmanın, ithal ettiği 18 bin ton baz yağı, tankerlerle Ankara'daki tesise getirttiğini, ancak baz yağın imalatta kullanılmadan başka tankerlere aktarılarak yurt içindeki akaryakıt istasyonlarına satıldığını belirledi. Firma yetkililerinin, baz yağın dağıtımı sırasında yolda yapılacak Maliye ve Jandarma denetimlerini atlatmak amacıyla da akaryakıt istasyonlarının bulunduğu istikametteki başka firmalar adına sahte evrak düzenledikleri tespit edildi.
Baz yağın, akaryakıt istasyonlarında basit bir karışımla veya doğrudan kaçak petrol olarak piyasaya sürüldüğü ve bu yolla yaklaşık 15 milyon lira haksız kazanç sağlandığı ortaya çıktı.
Hayali ihracat yapmışlar
Operasyonu genişleten ve firmanın ihracat işlemlerini de inceleyen Gümrük Muhafaza ekipleri, söz konusu firmanın, ithal edip piyasaya sattığı baz yağını üretimde kullanmış gibi göstererek 34 milyon lira tutarında hayali ihracat gerçekleştirdiğini belirledi.
Konuya ilişkin bilgi veren yetkililer, ''Söz konusu firma, ithal ettiği baz yağını, madeni yağ imalatında kullanmış ve üretim yapmış gibi evrak düzenlemiş. Üretim için gerekli olan 7 bin ton katkı maddesi ile 1,5 milyon adet ambalaj kutusunu da Bursa, Gaziantep ve Balıkesir'de paravan firmalardan almış gibi sahte fatura düzenlemiş'' dediler.
Gümrük Muhafaza Genel Müdürü Neşet Akkoç da temin edilen katkı maddeleri ve ambalajlarla üretim yapıldığını göstermeye çalışan firma yetkililerinin, bu sözde üretimlerini İstanbul'da bulunan 5 ihracatçı firma vasıtasıyla özel faturalar düzenleterek Rusya ve Ukrayna uyruklu kişilere satmış gibi gösterdiklerini söyledi.
Sözde ürünlerin uçaklara ve gemilere yüklenerek ihraç edilmiş gibi işlem gördüğünü tespit ettiklerini ifade eden Akkoç, şöyle konuştu:
''Kaçakçıların, gemilere yaptıkları sözde yüklemelerde de her geminin taşıyabileceği yük miktarının çok üzerinde ürünü evrak üzerinde gemiye yüklenmiş gibi gösterdiklerini tespit ettik. Yaptıkları bu işlemlerle kaçakçılar, ithal ettikleri baz yağı imalatta kullanmadan kaçak akaryakıt olarak piyasaya sürmüş, ayrıca yurt dışına da olmayan ürünleri ihraç ederek yaklaşık 34 milyon lira tutarında hayali ihracat gerçekleştirmişler ve bu yolla 17 milyon 300 bin lira ÖTV ve KDV iadesi alarak devleti zarara uğratmışlar.''
Operasyona ilişkin söz konusu firmadaki 14 kişi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulduğu, tanzim edilen bazı belgeler üzerinde imzaları bulunan 9 muayene memuru, 2 gümrük memuru ile 6 Gümrük Muhafaza memuru hakkında da idari inceleme başlatıldığı belirtildi.
Amaçlarının yasal ticareti kolaylaştırmak, yasadışı ticareti önlemek olduğunu belirten Akkoç, kaçakçılıkla mücadele çalışmalarında kimseye taviz verilmeyeceğini söyledi.
Kaçakçılıkla mücadelede kurumsal çalışmalarının yanında vatandaşların da desteğine ihtiyaç duyulduğunu anlatan Akkoç, vatandaşların her türlü ihbarlarını ''ALO 136 Gümrük Muhafaza İhbar Hattı'' veya veya Gümrük Müsteşarlığının internet sitesinde yer alan ''Online İhbar Hattı'' ile ulaştırabileceklerini ifade ederek, olayın savcılığa intikal ettirildiğini söyledi.
Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğüne bağlı ekiplerce daha önce Ankara-Konya karayolu üzerindeki akaryakıt istasyonlarında gerçekleştirilen ''Makas Operasyonu''nda 100 ton kaçak akaryakıt ele geçirilmişti.
Baz yağın ÖTV'si düşük
Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) düşük olan baz yağın, akaryakıta karıştırılması veya akaryakıt gibi kullanılması önemli oranda vergi kaybına neden oluyor. İthalat ve üretim rakamları üzerinden Türkiye'de piyasaya sürülen baz yağ ve madeni yağ miktarının toplam 750-800 bin ton dolayında olduğu tahmin ediliyor.
Ülke madeni yağ ihtiyacının 450-500 bin ton dolaylarında olduğu dikkate alındığında yaklaşık 250-300 bin ton dolayındaki baz yağ ve madeni yağın, 10 numara yağ, müstahzar gibi adlar altında direkt akaryakıt piyasasına sunulduğu veya ÖTV farklılıklarından yararlanılarak piyasada tüketicinin aldatılmasına ve haksız rekabete konu olduğu belirtiliyor.
Baz yağların ve atık yağların illegal kullanımından kaynaklı piyasanın büyüklüğünün yıllık 1,5 milyar liranın üzerinde olduğu, devletin ÖTV ve KDV'den kaynaklı toplam vergi kaybının ise 550-600 milyon ton olduğu tahmin ediliyor. Ton başına vergi kaybının ise 1200 lira dolaylarında olduğu öngörülüyor.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- Erdoğan'ı protesto eden gençlere işkence iddiasına yanıt
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması