'Akil adamlar' Diyarbakır'da

Terör örgütü lideri Öcalan'ın Kürt sorunu için arabuluculuk yapmasını istediği Nobelli Ahtisaari'nin başkanlığındaki heyet vali ve BDP'lilerle görüştü. DTK Eşbaşkanları Türk ve Tuğluk'un heyete "PKK'nin eylemsizlik kararı"yla ilgili düşüncelerini aktardığı öğrenildi.

Yayınlanma: 16.09.2010 - 08:40
Abone Ol google-news

PKK’nin eylemsizlik kararının sona ereceği 20 Eylül öncesinde, “silahların sürekli susması için diyalog sağlanması”na dönük girişimde bulunmak üzere eski DTP Eşbaşkanları Aysel Tuğluk ile Ahmet Türk’ün yine eşbaşkanlığını yürüttüğü Demokratik Toplum Kongresi, devletin zirvesi ile görüşmek için harekete geçti. DTK heyetinde yer alan Diyarbakır Barosu Başkanı Emin Aktar’ın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’ndan istediği randevu talebine CHP’den olumlu yanıt verilirken Başbakanlık’tan da bugün yanıt verileceği öğrenildi.

Tuğluk, Türk ve Aktar’ın yanı sıra sendikalar, kadın örgütleri ve diğer sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinden oluşan heyetin randevu talebine ilk yanıt CHP’den geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Süha Okay’la görüşen Aktar, Brüksel’de bulunan Kılıçdaroğlu’nun cuma günü Türkiye’ye döneceğini, bu tarihten sonra istedikleri zaman randevu verebilecekleri yanıtını verdiğini bildirdi. Aktar, Başbakanlık’tan da randevu taleplerine olumlu yanıt verilmesini beklediğini ifade etti. Heyetin, liderlerle yapacağı görüşmelerden olumlu bir hava çıkması durumunda PKK’nin de “ateşkes süresi”ni uzatabileceği belirtiliyor. DTK heyetinin, ateşkes sürecinin uzaması durumunda bugün 10 günlük ABD ziyarete çıkması beklenen Cumhurbaşkanı Gül ile dönüşü sonrasında görüştükten sonra, İmralı’ya giderek, Abdullah Öcalan’la görüşülmesi planlanıyor. İmralı’ya heyet olarak gidiş mümkün olmazsa, Tuğluk, “avukatı” sıfatıyla İmralı’ya giderek görüşecek.

Başkanlığını Nobel ödüllü eski Finlandiya Başbakanı Martti Ahtisaari’nin yaptığı “Bağımsız Türkiye Komisyonu”nun dünkü Diyarbakır ziyaretlerinin ardından da Ankara’da Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşmesi bekleniyor.

BDP boykotu değerlendirdi

Öte yandan BDP MYK dün Diyarbakır’da toplanarak, referandum sonuçlarının yanı sıra, “anadilde eğitim” istemiyle hafta başında başlatılacak olan “okul boykotu”nu masaya yatırdı. BDP, velilere 5 gün çocuklarını okula göndermemeleri çağrısında bulunulmasını kararlaştırıdı. DTK de “boykot” kararını destekliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler