AKP, CHP ve MHP'den 'Fethullah Gülen' kararı: HDP'ye davet gitmedi
Hükümet, TBMM Dışişleri Komisyonu üyelerinden oluşacak bir heyetin bakanlardan önce ABD’ye giderek, Gülen cemaatinin yarattığı tehdidi anlatması kararı aldı. Heyet AKP, CHP ve MHP’li vekillerden oluşturulurken HDP’ye bir davet gitmediği öğrenildi.
Hükümet, sürpriz bir hamle yaparak, Fethullah Gülen’in iadesini sağlamaya dönük “kanıt ve belge” sunma amacıyla İçişleri ve Adalet bakanlarının ABD’ye yapacağı ziyaretten önce TBMM’yi devreye sokarak, heyet gönderme kararı aldı. 15 Temmuz darbe girişiminin Türkiye’de yarattığı tahribat ve Gülen Cemaati’nin oluşturduğu tehditin, ABD yönetimine parlamentoda temsil edilen tüm partilerin bakış açısıyla anlatılarak, soru işaretlerini gidermek amacıyla TBMM Dışişleri Komisyonu’ndan oluşan heyetin ABD’ye gönderilmesi kararlaştırıldığı öğrenildi.
HDP’ye yine davet yok
Edinilen bilgiye göre, Dışişleri Bakanlığı’nın istemi doğrultusunda TBMM Dışişleri Komisyonu’nda AKP, CHP ve MHP’li üyelerden oluşan bir heyet hafta sonu ABD yolcusu. Ancak heyete HDP’den üye davet edilmedi. AKP’li TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Taha Özhan başkanlığındaki heyette CHP’den Oğuz Kaan Salıcı, AKP’den Mahir Ünal ve MHP’den Kamil Aydın yer aldı. HDP yöneticileri de kendilerine herhangi bir davet gelmediğini teyit etti. Heyetin pazar ya da pazartesi günü yola çıkacağı ve başta Washington ve New York olmak üzere 1 haftalık bir program planlandığı öğrenildi. Komisyon heyetinin ABD yönetimi, kongre üyeleri, düşünce kuruluşları ve önemli sivil toplum örgütleri ile kapsamlı temaslarda bulunması bekleniyor.
Bakanlardan önce
“Sürpriz” ziyaret kararının, Gülen’in iadesi için ABD yönetiminin istediği “belge ve bilgileri” sunmak için bu ülkeye gideceleri açıklanan İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın ziyaretinden önce alınması dikkat çekti. Darbe girişimi ile ilgili ABD yönetiminde oluşan “tereddütlerin” giderilmesine dönük görüşmeler yapması planlanan komisyonda yer alan parti temsilcileri kendileri açısından süreci nasıl gördüklerini anlatacak.
Parlamento heyeti gönderilmesi kararıyla ABD’ye önce “milli iradeye” yani parlamentoya darbe yapılmak istendiği vurgusu yapılacağı, “girişimden tüm kesimlerin etkilendiği” mesajının verileceği ifade edildi. ABD yönetimine verilecek bu mesajın ardından, hükümet adına gidecek olan İçişleri Bakanı Ala ile Adalet Bakanı Bozdağ Gülen’le ilgili delil ve belge sunması konusunda elleri rahatlamış olacak. Belge sunumundan önce Meclis’in devreye sokulmasında, Gülen’in darbe girişimindeki etkisine ilişkin belgelerin tamamlanmamış olmasının da etkisinin olduğu değerlendiriyor.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Edirne'de korkunç kaza