''AKP hayalini pompalamaya devam ediyor''

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, AKP, "2023’te 2 trilyon dolar GSYH, 500 milyar dolar ihracat ve 25 bin dolar kişi başı milli gelir" hayalini pompalamaya devam ettiğini söyledi.

Yayınlanma: 26.05.2013 - 08:45
Abone Ol google-news

Umut Oran, yaptığı yazılı açıklamada, halen yürürlükteki 9. kalkınma planına bakıldığında hedeflerin kağıt üzerinde kaldığını, dönem için öngörülen yıllık ortalama GSYH büyüme hedefinin yarısına dahi ulaşılamadığını belirterek, 10. plan için başlayan hazırlıklara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yedi yıllık süre için hazırlanan 9. planda 2007-2013 döneminde yıllık ortalama yüzde 7 büyüme hedeflendiğini ancak 2007-2012 dönemi ortalamasında büyüme oranının yüzde 3.3’te kaldığını, 2013 itibariyle yüzde 7.7’ye düşmesi hedeflenen işsizlik oranının, bu yılın Şubat sonunda yüzde 10.5 olduğunu ifade eden Oran, bu yıl 210 milyar dolara ulaşması hedeflenen ihracatın da 2012 itibariyle 152.5 milyar dolarda kaldığını aktardı.

Hükümetin, 9. kalkınma planında yer alan yılık enflasyon hedefinin de gerçekleşmediğini ifade eden Oran, şunları kaydetti:

"Hayali “2023 Hedefleri” ile halkın gözünü boyamaya devam eden AKP hükümeti, bir yandan da mevzuat gereği hazırlamak zorunda olduğu yeni beş yıllık kalkınma planının çalışmalarını sürdürüyor. Çalışmaları 5 Haziran 2012 tarihli Başbakanlık Genelgesi’yle başlayan 10. Beş Yıllık Kalkınma Planı, 2014-2018’i kapsayacak. Kalkınma Bakanlığı, planın hazırlık çalışmalarını yürütmek amacıyla özel ihtisas komisyonları ve çalışma grupları oluşturdu. Planın bu yıl içinde tamamlanarak TBMM’ye gönderilmesi ve gelecek yıldan itibaren uygulamaya konulması gerekiyor.

Gerçekte ise AKP, sosyoekonomik bir amaç olarak kalkınma ve sanayileşmeden vazgeçmiş durumda. On yılı aşkın süredir Türkiye ekonomisini küresel finansal sermayeye peşkeş çeken, sıcak paranın istismarına maruz bırakan, borçla, ithal girdiyle yaşanan tüketim artışına dayalı biçimde kağıt üzerinde büyüten AKP, 2023’te 2 trilyon dolar GSYH, 500 milyar dolar ihracat ve 25 bin dolar kişi başı milli gelir hayalini pompalamaya devam ediyor. Muhtemelen yeni kalkınma planı da medya aracılığıyla bu iddialı tema üzerine kurgulanarak, propaganda malzemesi olarak kullanılacak. Halka, hayal pompalanacak."

Oran, 9. Kalkınma Planı dönemine işsizliğin damgasını vurdugunu savunarak, işsizliğe ilişkin bilgilerin ekonomideki gelişme ve kalkınmanın şaşmaz verileri olduğunu kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler