'AKP 'özel yetkili mahkemeler sürecek' kararı aldı'

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, AKP Hükümeti'nin ''Özel yetkili mahkemeler sürecek'' kararı aldığını iddia ederek, ''(Bu dosyalara bakan davalar aynı şekilde sürecek) dediler. Son dakika önergesiyle de AKP'nin ağır yetkili mahkemelerini oluşturdular'' dedi.

Yayınlanma: 02.07.2012 - 10:33
Abone Ol google-news

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, AKP'nin Genel Kurul'da verdiği Özel Yetkili Mahkemeler'in kaldırılmasına ilişkin önergeyi ve görüşmeler sırasında yaşanan arbedeyi değerlendirdi.

Kaplan, verilen önergenin Özel Yetkili Mahkemeleri kaldırmadığını öne sürerek, şunları kaydetti: ''Bir taraftan özel yetkili mahkemeler çalışacak, öbür yandan Türkiye'ye yaygınlaştırılmış AKP'nin ağır yetkili mahkemeleri olacak. Bunlar siyasi mahkemelerdir. Bu mahkemelerin hiçbirisi ihtisas mahkemesi değildir. Bu ağır ceza mahkemelerinde gözaltı süresi iki katına çıkarılmış ve savunma hakkı tamamen rafa kaldırılmıştır, dosyaya erişim engellenmiştir. Aslında bu yönleriyle adaleti katletme partisinin mahkemeleri olmuştur.'' Bugün gazete manşetlerinde ''Özel Yetkili Mahkemeler kaldırıldı'' şeklinde ifadeler olduğunu dile getiren Kaplan, ''Medyayı kendi kendini tekzip etmeye davet ediyorum'' dedi.

'Tek tek tespit ettik'

Genel Kurul'da AKP'li milletvekilleriyle BDP'li milletvekilleri arasında yaşanan arbedeye ilişkin olarak da Kaplan, birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam'ı eleştirdi. Sağlam'ın oturumu yönetemediğini öne süren Kaplan, ''O gürültü içerisinde Başkanlık Divanı'nın ara vermemesi üzerine biz önce üç dört defa uyardık. Başkanlık Divanı'nın ara vermesini istedik. Başkanvekili'nin müdahale etmesini ve İçtüzüğü işletmesini istedik. Böylesi durumlarda ara verilir ve bu olay bu şekilde önlenir. Uyarılarımıza rağmen Başkan yanlış tutumunda ısrar etmiştir. Bunun üzerine 'Sayın Başkan bunu durdurmak zorundasınız' diyerek, önergenin bir sayfasını alıp, 'bu koşullarda bunu okuyamazsınız' dediğimizde, 326 milletvekilinin kaba gücüne dayanarak bir linç hareketi başlattılar. Onlardan 326 kişi var, bizden ise 8 kişi var'' diye konuştu.

Kaplan Genel Kurul'da çıkan kavgaya ilişkin fotoğrafları basın mensuplarına göstererek, ''İşte burada hem linç var, hem İçtüzüğün ağır ihlali var. O salonda 326 çoğunluğuna güvenenler bir gün sokakta feleklerini şaşırırlar, halkın karşısında. Uyarıyorum; buradan AKP iktidarının linç ve saldırgan kaba davranışının şiddetini hem kınıyor, hem uyarıyorum. Bunun sonu nereye gider düşünsünler. Çok tehlikeli bir yaklaşım içindeler. Tek tek de tespit ettik bu saldırıyı yapanları'' ifadelerini kullandı.

Kaplan, Ahmet Türk'ün İmralı'ya gitmek istediğine ilişkin Adalet Bakanı'na yaptığı başvuruyla ilgili soru üzerine de ''Sayın Ahmet Türk, Sayın Bakan'a gitmek istediğini içeren yazılı bir beyan sunmuştur. Daha önce de eş başkanların bu konuda müracaatı olduğunu ifade etmişlerdir. Eğer Hükümet bu konuda söylediğinin arkasında ise bir talep vardır. O talebin gereğini yerine getirsinler'' diye konuştu.

Kaplan, Başbakan Erdoğan ile Leyla Zana görüşmesiyle ilgili soru üzerine ise Zana'nın görüşlerini zaman zaman kendilerinin de kürsüden ifade ettiklerine dikkati çekerek, ''Sorun Başbakan'da. Başbakan güvenlikçi bir modelde mi gidecek, yoksa barışçıl demokratik bir çözümle parlamentoda bir çözüme mi gidecek, yol kavşağındadır. Yani bu konuda karar verecek olan Başbakan'dır'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler