AKP, sosyal yardımı 7 Haziran'a bağladı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, sosyal yardımlara ilişkin 81 ilin Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerine gönderdiği yazıda, seçim döneminde, ‘evde hizmet ücreti’ kapsamında ailelere ödenen sosyal yardımlar için herhangi bir inceleme yapılmamasını, çeşitli gerekçelerle yardımların kesilmesi kararı alınanların işlemlerinin de durdurularak yeniden inceleme yapılması talimatı verdi.

Yayınlanma: 04.05.2015 - 11:36
Abone Ol google-news

AKP’nin bu adımını seçim öncesi oy kaybının önüne geçme hamlesi olarak değerlendiren yetkililer, herkese sosyal yardım sunması gereken hükümetin bu konuyu da seçim malzemesine dönüştürmesine tepkili. SES Dersim Şube Başkanı Özkan Uç, “Devletin bir sosyal devlet olarak yapması zaruri olan, engellisine, yaşlısına, ihtiyaç sahibine sosyal yardımları bir seçim yatırımı veya seçim şantajına dönüştürmesi kabul edilemez” dedi.

‘YARDIMI İVEDİLİKLE BAĞLA’ TALİMATI

Sosyal yardımların halka nasıl ulaştırıldığını ve bakanlığın gönderdiği yazıda ne talep ettiğini sorduğumuz SES Dersim Şube Başkanı Özkan Uç, “Sosyal yardımların en önemlisi engellisi olan ailelere verilen evde bakım ücreti. Tunceli’de 1200 civarında; Türkiye’de ise 458.000 evde bakım ücereti alan aile var. meslek elemanlarından oluşan bir heyet incelemesi ile bağlanıyor. Senede bir kez verilen yardımın, hizmet alana eksiksiz, nitelikli ve kaliteli bir şekilde verilip verilmemesini değerlendirmek üzere incelemeye gidilmesi gerek. Bakanlıktan gelen üst yazı ile bizden istenen ise bu incelemeleri yapmadan ivedilikle yardımları bağlamamız” şeklinde konuştu.

Sosyal yardımların sosyal devlet anlayışının zorunlu hizmeti olması gerektiğini ancak halkın çoğu zaman bunu ‘iktidar tarafından verilen hizmet’ olarak algıladığını belirten Uç, “AKP’nin uygulamaları da bu anlayışı besliyor” dedi. Son gelen yazı ile kendilerinden herhangi bir inceleme yapılmamasının istendiğini söyleyen Uç, “Buradaki mantık şu; ezkaza olur da bir inceleme neticesinde olumsuz bir nokta ya da hizmeti engelleyen bir durum görüp de keseriz diye önlem alınıyor” dedi.. Yardımın verilmesi için 3 meslek elemanından oluşan heyetin incelemesi ve üçünün de onayı gerektiğini dile getiren Uç, “ Meslek elemanı gider incelemeye, engellinin uygun şartlarda ve uygun koşullarda bakılmadığı tespit edilirse yardımı kesebilme hakkına sahiptir. Biz zaten incelemeye kesme matığıyla gitmiyoruz. Ancak bakılmadığına kanaat getirilirse kesilebilir” diyor.

GERİ ÖDEMELER MAĞDUR EDECEK

Bakanlık tarafından yollanan üst yazıda kendilerinden bu incelemelerin 1 Temmuz 2015’ten sonra yapılmasının istendiğini söyleyen Uç, “Mesela engelli vefat etmiş, ancak bildirilmediği için para ödeniyor. Bu durumda para alan kişiye geri ödeme çıkıyor. Şimdi Bakanlık ‘geri ödeme çıkan ve geri ödeme yazısı defterdarlıkta olan evrakı geri çekin, yıllık incelemelere de yedinci aydan itibaren çıkın’ diyor. Geri ödeme olacaksa bile bunu seçimden sonra alalım diyor aslında. Ancak bu durum vatandaşı da mağdur ediyor. Çünkü geri ödemeler, başlanan günden itibaren faizi ile alınıyor. Aslında AKP oy için vatandaşı oyalıyor” şeklinde konuştu.

Vatandaşa yardımları nitelikli ve kaliteli bir şekilde ulaştırılmasını önemsediklerini belirten Uç, “Bu yardımlar üç meslek elemanının yanı sıra, tahakkuk memuru ve il müdür yardımcısının da onayıyla veriliyor. Haksız bir bağlama işi olması durumunda burada hem aileye hem de onayları olan personellere zimmet çıkar. AKP’nin bu uygulamasıyla personel de vatandaş da mağdur olacak” dedi.

AKP, YARDIMI BİAT ETTİRME ARACI YAPTI

AKP’nin sosyal hizmetleri oy deposu olarak görmesi ve kullanmasına tepki gösteren SES Şube Başkanı Özkan Uç, “Biz her zaman şunu savunuyoruz; gerek çocuklarımızın hayati durumlarında, gerekse sosyal yardım hizmetlerinin tümünde birden fazla meslek elemanın onayı olmalı. Bu yardımlar sosyal devlet anlayışı ile dağıtılmalı, sadaka kültürüyle değil” dedi. Sadaka kültürüyle insanlara biat anlayışının reva görüldüğünü söyleyen Uç, “İsminden de anlaşılacağı üzere bakanlığın görevi sosyal politika üretmek. Senin bakanlık olarak amacın toplumu sosyal yardıma muhtaç konumdan çıkarmaya dönük politikalar üretmektir. Oysa sen toplumu aç bırakıyorsun, sonra da sosyal yardım dağıtıp, sana biat etmelerini istiyorsun” şeklinde konuştu.

(Evrensel)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler