AKP'de Gül kaygısı
Haşim Kılıç'ın "yargının kuşatılmasına" ilişkin sözleri, AKP'de Gül'ün görev süresini yedi yıl olarak belirleyen yasanın yüksek mahkemeden döneceği kaygısına neden oldu.
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın, çok tartışılan “siyasetin yargıyı kuşatmasına izin vermeyeceğiz” açıklaması AKP’de Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin yasanın iptal edileceği kaygısına neden oldu.
AKP’de yapılan değerlendirmelerde, Kılıç’ın açıklamalarında adresin Anayasa Mahkemesi önünde olan cumhurbaşkanı seçimine ilişkin yasa olduğu görüşü öne çıktı. AKP’ye göre yasada Gül’ün görev süresine ilişkin maddede, “kişiye özel” bir düzenleme yapıldı ve bu nedenle yasanın kısmi olarak iptal edilmesi çok yüksek bir olasılık haline geldi. AKP’de Kılıç’ın açıklamaları çerçevesinde yasayla ilgili iptal kaygıları ve buna bağlı olası siyasal gelişmelere ilişkin beklentiler şöyle:
Gül’ün hakkı: Yasada ‘11. Cumhurbaşkanı’nın görev süresi 7 yıldır’ hükmü konularak Gül’ün önü kesildi. Anayasa Mahkemesi (AYM) bu düzenlemeyi kişiye özel bir yasaklama hükmü olarak görebilir. Yasanın en zayıf karnı da bu düzenleme. Yüksek mahkeme, bunu anayasanın eşitlik ve seçme seçilme hakkı ilkesinin ihlali olarak görerek iptal edebilir. Gül’le ilgili bu düzenlemenin yanı sıra yasadaki ‘31 Mayıs 2007 tarihinden önceki cumhurbaşkanlarının da anayasa değişiklik öncesi hükümlerine tabi olacağına” ilişkin düzenleme de iptal edilebilir.
Erdoğan’ın hesabı bozulur: Böylesi kısmi bir iptal durumunda Gül’ün 2014’te 7 yılını tamamladıktan sonra 5 yıl için ikinci kez adaylığı için vize çıkmış olur. Bu da Gül’ün 2014’te ikinci kez adaylığını yasa yaparak engelleyen Başbakan Tayyip Erdoğan’ın hesabını bozar. Çünkü Erdoğan tüm hesaplarını 2014’te Köşk’e çıkmak üzerine yapmış durumda. Ancak Gül’e yeniden adaylık hakkı doğduğunda hesapların yeniden yapılması zorunluluk haline gelir. Bu durumda parti içinde ve dışında Gül-Erdoğan saflaşmaları olur. Şu anda bile hem parti içinde hem de kamuoyunda ‘Gül mü Erdoğan mı cumhurbaşkanı olmalı’ anketleri yapılıyor.
Erdoğan bekleyemez: Erdoğan, yasaya Gül’ün ikinci kez aday olmasını engelleyen hükmü, kendisinin Cumhurbaşkanlığı’na ilişkin yaptığı takvim nedeniyle koydu. Erdoğan, 12 Haziran seçimleri kampanyasını da oturttuğu “Hedef 2023” sloganı çerçevesinde 2014’te 5+5 formülüyle Cumhuriyet’in 100. yılı olan 2023’te Köşk’te olmayı planlıyor. Ancak yasada olası bir iptal ve Gül’ün yeniden adaylığına vize verilmesi durumunda sıkıntı oluşur.
73 vekilin gözü de AYM’de: AKP’de Gül’ün 7 yıllık görev süresine ilişkin maddenin iptal edilerek doğrudan 5+5 formülüyle bu yıl cumhurbaşkanı seçimine neden olunması olasılığına çok ciddi şans tanınmıyor. Ancak, AKP tüzüğündeki 3 dönem sınırına takılan ve bu nedenle tüzükte değişiklik isteyen milletvekilleri arasında 7 yılın da iptal edilebileceği, bunun sonucunda bu yıl ağustos ayında cumhurbaşkanı seçimi yapılacağı beklentilerini doğurdu. Bu vekiller, bu durumda Erdoğan bu yıl Köşk’e çıkmak zorunda kalacağı ve kendilerinin de tüzüğü değiştirerek yeniden vekil seçilme olanağını elde edebilecekleri hesaplarını yapıyor.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Edirne'de korkunç kaza
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı