AKP'li vekiller "ılımlı" paket istiyor
AKP'de, anayasa değişikliği konusunda parti yöneticilerinin milletvekilleriyle yaptığı istişare toplantılarından, ortaya ağırlıklı olarak, "toplumu germeyen, tartışma yaratmayan, kaygı ve kuşkuya yer vermeyen değişiklik olsun" görüşleri çıktı.
AKP'de, anayasa değişikliği konusunda parti yöneticilerinin milletvekilleriyle yaptığı istişare toplantılarından, ortaya ağırlıklı olarak, "toplumu germeyen, tartışma yaratmayan, kaygı ve kuşkuya yer vermeyen değişiklik olsun" görüşleri çıktı. Milletvekillerinin hazırlıkta AB normlarının gözetilmesisi istedikleri öğrenildi.
AKP yöneticileri anayasa değişikliği konusunda hazırlanacak mini paketi parti içinde tartışmaya açtı. AKP yöneticileri ve bakanların katıldığı istişare toplantılarında milletvekillerinin anayasa değişikliği konusunda ne düşündüğü tek tek soruldu ve önerileri alındı.
AKP yöneticilerinin 60'şar milletvekiliyle yaptığı toplantıların sonuna gelindi.
Toplantılardan edinilen bilgilere göre milletvekilleri ağırlıklı olarak son günlerde sık sık tartışılan anayasa değişikliğini değerlendirdiler.
Değiştir ama germe!
Toplantılarda "anayasa değişsin ama germesin" görüşleri ağırlık kazandı.
Bu çerçevede milletvekillerinin, "Hazırlanacak pakette sıkıntı yaratacak maddeler olmasın, toplumda yaşanan çok gerginlik varken, anayasa değişikliği de ayrı bir gerginlik yaratmasın. HSYK, yargı ve Anayasa Mahkemesi'nin yapısına ilişkin düzenlemeler şimdilik pakete konmasın" şeklinde öneriler getirdikleri öğrenildi.
AKP yöneticilerinin milletvekillerinin görüş ve önerileri doğrultusunda hazırladıkları rapor MYK'de değerlendirilecek. Ortaya çıkacak anayasa değişikliğine bu çerçevede yön verileceği kaydedildi.
AKP MYK'de son karar verilecek
Önümüzdeki günlerde AKP MYK'de tartışılması beklenen mini anayasa paketinin AB normlarında bir düzenlemeyi gözeteceği ifade ediliyor. AKP'de Şubat ayında Meclis gündemine gelmesi beklenen mini anayasa paketinin 7 ya da 9 maddeden oluşması bekleniyor. Pakette şu değişikliklerin yer alacağı tahmin ediliyor:
-Paketin olmazsa olmazı siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştıracak ve Venedik kriterlerinin esas alınacağı bir düzenleme.
-AB'nin ısrarla istediği ve anayasaya ilk kez girecek düzenlemeler olacak. Bunlar; 'insan Hakları ve özgürlükler alanında yapılacak değişiklikler, kadın ve çocuk hakları, kamu denetçiliği, pozitif ayırımcılık, insan haysiyetinin korunması, kişisel veriler' başlıklar arasında.
-AKP, muhalefetin de istediği sendikal haklarla ilgili düzenlemeyi de pakete koyacak.
Tartışmalı maddeler çıkabilir
AKP'nin tartışmalı maddeleri mini pakete koymayacağı, Anayasa Mahkemesi dâhil yüksek yargının yapısına ilişkin değişikliklerin ertelenebileceği söyleniyor.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı