Alkol ve sigara pankreas kanserini tetikliyor

Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Taşçı, pankreas kanserinin oluşumunda alkol, sigara kullanımı ve yağlı yiyeceklerin büyük rol oynadığını söyledi.

Yayınlanma: 08.07.2013 - 14:54
Abone Ol google-news

Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Taşçı, pankreasın vücudun şeker metabolizmasında rol alan ve protein sindiriminde önemli görevler üstlenen bir organ olduğunu anlattı.

Pankreas kanserinin son yıllarda toplumda panik yaratacak seviyelere ulaştığını vurgulayan Taşçı, şöyle konuştu: "Pankreas kanserinin oluşumunda alkol, sigara kullanımı ve yağlı yiyecekler büyük rol oynuyor. Pankreas kanseri, erken teşhis edildiğinde tedavisi mümkün bir hastalık. En önemli belirtileri hızlı kilo kaybı ve karın ağrısı ile bulantı-kusma. Karın ağrıları, sindirim sistemi bozuklukları, diyabetin ortaya çıkması, zayıflama ve sırt ağrıları gibi durumların pankreasta bir bozukluk olduğunun işaretidir. Bu tür durumlarda pankreasta bir bozukluk olduğu akla gelmelidir ve mutlaka bu belirtileri olan kişilerin geniş çaplı tedavi ve tetkik sürecinden geçmeleri gerekmektedir."

Pankreas kanserinde ileri yaş, alkol ve sigara kullanımı ile yağlı-kızarmış yiyecek tüketenlerin risk altında olabileceğini belirten Taşçı, "Kanser hastalıklarından kaynaklı ölüm listesinde pankreas kanseri ilk sıralarda yer alıyor. Her kanser hastalığında olduğu gibi pankreas kanserinde de erkek teşhis önemli" ifadesini kullandı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler