Alkollü içeceklerde sahte bandrol

Burgaz Alkollü İçkiler, Lüleburgaz Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan, sahte bandrol kullanıldığı iddiası ile ilgili olarak, kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilmesini ve el konulan ürünlerin iadesini talep ettiklerini açıkladı.

Alkollü içeceklerde sahte bandrol
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 06.04.2009 - 13:49

Burgaz Alkollü İçkiler Sanayi ve Ticaret A.Ş, "Burgaz Rakı'ya TAPDK takibi" ile ilgili iddialar üzerine yaptığı açıklamada, "Sahte bandrol suçlamasının gerçekle bir ilgisi bulunmuyor. Söz konusu el koyma tutanaklarında, tek bir adet bile sahte bandrole ilişkin tespit yoktur. Gerçek olan ifade, hatalı tanımlanmış ürün olmalıydı. El konulan ürünlerin tamamı kullanılan distile alkollü içkidir ve bandrolleri de distile alkollü içkiye aittir" denildi.

Bu nedenle bu ürünler hakkında "niteliğine uygun olmayan bandrolden" işlem yapılamayacağı belirtilen açıklamada, hacimsel hatalı tanımlamanın ise söz konusu ürünlerin gerçek hacimsel değerlerinden faturalanması nedeniyle herhangi bir suç unsuru oluşturmadığı kaydedildi. Buna ilişkin belgelerin istenildiğinde yetkili ve görevli mercilere sunulacağı vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:
"Hacme ilişkin farklılık veya uyumsuzluk, niceliğe ilişkin olduğundan, yasada belirtilen durum ile örtüşmemektedir. Sıcpa-Assan şirketinin, BÜİS işletiminde üretim tesisleri ile ithalat noktalarında bandrolün elektronik olarak aktivasyonunu sağlayan cihazların dizaynı, imalatı ve tesisatının yapılması, güncelleme/kalibrasyon, saha kontrollerinde kullanılacak mobil cihazların üretimi gibi sorumlulukları bulunmaktadır.

Sistem, ürün üzerine tanımlanan elektronik kodlar, ileri teknoloji içeren bir sistemle Sicpa Assan firmasının bilgisayar sistemine aktarılmaktadır. Ancak, sistemin tesis edilmesi ve modüllerin birbiriyle entegrasyonunda başlangıcından bu yana birçok sorun mevcuttur."
 

"Kodların okunmasında aksaklıklar yaşanıyor"

Bandrol üzerine gözle görülmeyen, ancak Sicpa-Assan mobil kontrol cihazı ile elektronik olarak aktive edilen ve mobil cihaz ile okunabilen kodların uygulanmasında bir çok aksaklık yaşandığı ileri sürülen açıklamada, "Hatta bu hatalı tanımlamalar, bizzat TAPDK görevlileri tarafından tespit edilip tutanağa bağlanmıştır" denildi.

Üreticiler olarak "ne kadar hatalı kod vurulduğu, ne kadar fire edildiği ve hangi hacimde ne kadar ürün aktive edildiği bilgisini" gün sonu itibarıyla gerçek değerlerle karşılaştırma imkanlarının olmadığı belirtilen açıklamaya, şöyle devam edildi:
"10 Temmuz 2008 ile 15 Ocak 2009 tarihleri arasında, üretici veya ithalatçılar tarafından hacim konusundaki kodlar ile ürünün gerçek hacmi arasındaki uyumsuzluk çıplak gözle görülmediğinden elektronik aktivasyon esnasında, herhangi bir nedenle hatalı ürün tanımlanması yapıldığında, firma bu hatalı tanımlamayı kontrol/test etme imkanı yoktu. 10 Temmuz 2008 ile 15 Ocak 2009 tarihleri arasındaki uygulamada, hatalı bir tanımlama yapıldığı üretici firmalarca belirlenebilirse, üretici firmalar bu durumu Sicpa Assan firmasına iletilmesi zorunluluğu bulunmaktaydı. Nitekim bu dönemde, herhangi bir nedenle hatalı tanımlanmış olan bir kısım ürünleri Burgaz Alkollü İçkiler Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tespit etmiş ve bunlar, Sicpa Assan firmasına bildirilmiştir."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon