Almanya'daki 15 milyon göçmen zor durumda

Almanya'da yaşayan 15 milyon göçmenin hayat şartlarında son yıllarda gözle görülür düzelme görülmediği, göçmenler arasındaki işsizlik ve fakirlik, Almanya ortalamasının bir kat üzerinde olduğu bildirildi.

Yayınlanma: 12.06.2009 - 09:04
Abone Ol google-news

Almanya'nın uyum ve mültecilerden sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer tarafından açıklanan birinci uyum raporunda Almanya'daki göçmenlerin durumuna ilişkin çarpıcı saptamalara yer verildi.

Alman hükümetinin son yıllarda göçmenlerin toplumla uyumuna ağırlık veren politikalarını izlediğini belirtilen haberde Devlet Bakanı Maria Böhmer'in, milli uyum planında öngörülen önlemlerin meyve vermeye başladığını ancak henüz hedefin epey uzağında olduklarını söylediğine dikkat çekti.

Haberde Maria Böhmer'in 2008 yılında, göçmenlerin uyum derecesini göstergeler yardımıyla ölçen bir konsept hazırladığına dikkat çekilerek "Uyumda sağlanan ilerleme, okul öncesi eğitim, dil öğrenme, istihdam piyasasına kazandırılma, iskan, sağlık, idari kurumların yabancı kültürlere açılması ve yabancı düşmanlığı gibi kriterler ışığında ve düzenli olarak gözden geçiriliyor" denildi.

Maria Böhmer'in uyum göstergelerinin sadece istatistik değil ilerisi için yol gösterici de olması gerektiğini ve genç göçmenlerin okul ve meslek eğitiminde ailelerle ve öncelikle de annelerle elbirliği edilmesinin şart olduğunu söylediği kaydedilen haberde Böhmer'in evde daha fazla Almanca konuşulmasının eğitim üzerinde olumlu etki yaptığını, bu sürecin ana okulunda başlaması gerektiğini dile getirdiğine dikkat çekildi.


Göçmenler arasında işsizlik genel işsizlikten bir kat fazla

Bazı göstergelerin bir iyileşme ortaya koyduğu da belirtilen haberde Böhmer'e atfen de okulu yarıda kesen göçmen gençlerin oranının, yüzde 17,5'tan yüzde 16'ya düştüğü, ancak Alman öğrencilerin sadece yüzde 6,5'u okulu terk ettiğine de dikkat çekildi.

Bu arada, Devet Bakanı Böhmer'in göçmenler arasındaki işsizlik oranının ise yüzde 20 ile genel işsizlikten bir kat fazla olduğunu belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler