Aman grip olmayın

Mevsim değişikliklerinin başlamasıyla grip enfeksiyonun da görülme oranı arttı. Küçük çapta bir şehirde ya da kıtalar arası alanda görülebilecek girp, antik çağlardan bu yana 4 - 5 kez salgıan dönüştü. Enfeksiyonun milyonlarca insanın ölümüne yol açtığı biliniyor.

Aman grip olmayın
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 27.09.2008 - 10:07

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Meral Sönmezoğlu, en sık görülen viral enfeksiyon olan gribin çok ciddiye alınması gereken bir hastalık olduğunu vurguladı.

Doç. Dr. Sönmezoğlu, gribin başka hastalıklarla karıştırılabileceğini vurguladı. Sönmezoğlu, grip belirtileriyle ilgili şu bilgileri verdi: ''Gribin en önemli belirtisi yüksek ateştir. Ateşin yanı sıra kas ağrıları, kuru öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı, geniz akıntısı ve burun tıkanıklığı olur. Bu belirtiler herkeste aynı olmayabilir. Ayrıca bazı kişiler birkaç günde, bazıları da bir hafta–10 günde iyileşir. Bazıları hastanede yatar, bazılarında ölüme bile yol açar. Dolayısıyla grip, çok ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. Hem sağlığa, hem ekonomiye zararı vardır.''

 

Korunma önemli

Her yıl şekil değiştiren grip virüsünün çeşidine göre aşı üretildiğine işaret eden Sönmezoğlu, ''Gripte esas olan tedavi değil korunmadır'' dedi.

Gribin sağlıklı kişiye solunum damlacıkları ve tükürük yoluyla geçeceğini anımsatan Sönmezoğlu, hasta kişinin işe, okula gitmemesi, hastalığın en aktif olduğu dönemi evinde dinlenerek geçirmesi ve grip olan kişilerin eşyalarının kullanılmaması gerektiğini kaydetti.

Sönmezoğlu, ''Herkesin aşılanmasını önermiyoruz, ama risk grupları olan 5 yaşın altındaki çocuklar (6 aylıktan büyük), 60 yaş üstü yaşlılar, kışın gebe kalmayı düşünenler, bağışıklık sistemi çökmüş kişiler, kortizon alanlar, kalp ve akciğer hastalığı olanlar ve bakım evlerinde kalanlar ile sağlık çalışanlarının mutlaka aşı olmaları gerekir.'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler