Amerika'da ara seçimler

ABD'de dün yapılan yerel seçimlerde, New York'un en zengin kişisi ve Cumhuriyetçi aday Michael Bloomberg, üçüncü kez belediye başkanlığa seçildi.

Yayınlanma: 04.11.2009 - 08:22
Abone Ol google-news

Seçim kampanyasına harcadığı yaklaşık 100 milyon dolarla adından oldukça söz ettiren Michael Bloomberg, seçim öncesi yapılan anketlerde yaklaşık yüzde 18 - 20'lik bir oranla farklı kazanacağı tahmininin aksine, rakibi Demokrat aday William Thompson'a karşı yüzde 51'e yüzde 46 oranında bir üstünlük sağladı.

New York'un efsanevi belediye başkanı Rudolph Guilianı'den 11 Eylül terör saldırısının hemen sonrasında belediye başkanlığını devralan 67 yaşındaki Bloomberg, New York'ta 11 Eylül terör saldırısının yaralarının sarılmasında yoğun çaba harcamıştı.

New York Times gazetesi geçtiğimiz hafta , Bloomberg'in belediye başkanlığı seçimleri için 85 milyon dolar harcadığını, seçim kampanyası için toplam 110-140 milyon dolar arasında harcamasının öngörüldüğü yazmıştı.

Gazete, New York belediye başkanı Bloomberg'in bugüne kadar Amerikan tarihinde bir kamu görevine seçilebilmek için kendi kişisel servetinden en fazla para harcayan kişi olarak açıklamıştı. Seçim sonuçları ABD ve New York'ta şaşkınlıkla karşılandı, düne kadar anketlerde rakibine en az yüzde 18-20 arası fark atacağı, iddia edilen Bloomberg'in, sadece yüzde beşlik bir farkla seçimleri kazanması, büyük bir sürpriz olarak değerlendirildi.


İlk siyahi kadın belediye başkanı

ABD'nin doğu eyaletlerinden Pennsylvania'nın York kentinde ise, tarihte ilk kez siyahi bir belediye başkanı seçildi. 1969 yılında siyah bir kadın ile beyaz bir polisin öldürülmesinin ardından patlak veren ırkçı isyana sahne olan kentte Demokratların siyahi kadın adayı Kim Bracey, Cumhuriyetçilerin adayı Wendell Banks'ı yenerek seçimi kazandı.

Houston belediye başkanlığı seçimi ise, adayların hiçbirinin yüzde 50'yi geçememesi nedeniyle ikinci tura kaldı.

Bu arada dünkü seçimlerde bazı küçük referandumlar da yapıldı. Bu çerçevede Maine'de eşcinsel çiftlerin evlenmesine izin veren yasa reddedildi. Ohio'da ise, Cleveland, Columbus, Cincinnati ve Toledo'da kumarhanelere izin veren öneri onaylandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler