"Anavatan'daki istifaları yadırgamıyorum"

DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Anavatan Partisi'nde yaşanan istifaları "yadırgamadığını" söyledi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 03.08.2009 - 09:14

DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, bütünleşmenin resmileştiği Anavatan Partisi'nde yaşanan istifaları yadırgamadığını belirtti, "Bunlar kongre sürecine girmiş partilerin yaşadığı sancılardır, esas olan kongre kararıdır" dedi.

Anavatan Partisi'nde, İstanbul İl Binası'nın değerinin altına satıldığı iddialarıyla patlak veren krizin ardından, iddiaları gündeme getiren parti Genel Sekreteri Muharrem Doğan görevinden alınmış, DP'ye katılmaya karşı çıkan MKYK üyeleri Mersin eski Milletvekili Hüseyin Özcan ve Afyonkarahisar eski Milletvekili Mahmut Koçak da istifa etmişti.

DP Genel Başkanı Cindoruk, bütünleşme sürecinde oldukları Anavatan Partisi'nin içişlerine karışmadıklarını söyledi.

Cindoruk, "Anavatan Partisi kongre sürecinde olan bir parti. Kongre öncesi bu çeşit çatışmalar, ayrılışlar olabilir. Esas olan kongre kararıdır. Kongre sürecine girmiş partilerin çektiği sancılardır bunlar. Çok da yadırgamıyorum açıkçası. Bütünleşme sürecinde de bir sıkıntı görmüyorum" diye konuştu.

 

Başbakan'ın aday göstermesi Anayasa'ya aykırı

DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, TBMM Başkanlığı için aday gösterme sürecinin, Anayasa'ya aykırı olduğunu ileri sürdü. TBMM Başkanı seçildiği 1991 yılından bu yana böyle bir yolun izlenmediğini, kendisinin koalisyon ortakları olan iki partinin milletvekillerinin imzası ile aday gösterildiğine dikkat çeken Cindoruk,"Hiç böyle bir grup kararı bugüne kadar duymuş, işitmiş değilim" dedi.

Sürecin Anayasa'nın 94. maddesine de, Meclis İçtüzüğünün 10. maddesine de aykırı olduğunu vurgulayan Cindoruk, "İkisinde de birbirini teyit eden hüküm var; 'Siyasi Parti grupları başkanlık için aday gösteremezler.' Başbakanın aday göstermemesi lazım. Oyları alıp cebine koyan o. Oyları tasnif eden o, ona göre karar vermiş durumuna düşmemesi için, milletvekilleri hangi adayı istiyorlarsa onu seçmeli" diye konuştu.


"Yasama organına ağır bir darbedir"

Anayasa'ya aykırılık teşkil ettiğinden ana muhalefetin yapılacak seçimi Anayasa Mahkemesi'ne götürebileceğine işaret eden Cindoruk, "Ya başkanlık ya da adaylık iptal edilir. Bu da Meclisi yaralar. Meclis için, Anayasa'ya aykırı bir Meclis Başkanı seçilmiş olur ve yasama organına ağır bir darbedir bu. Buna sebebiyet vermesinler. Ben tecrübem açısından yol gösteriyorum" dedi.


"Bağımsız düşünecek bir meclis başkanına ihtiyaç var"

Önümüzdeki dönemde Anayasa değişikliği sürecinin de başlayabileceğine dikkat çeken Cindoruk, bir Anayasa değişikliğinin gerekliliği hakkında aşağı yukarı bütün partilerin aynı düşünceyi paylaştıklarını ancak metodolojiyi bulamadıklarını söyledi. Cindoruk, "Meclis içinde Anayasa çalışmalarını partiler arasında fark gözetmeksizin, anonim biçimde yapacak bir Meclis Başkanına ihtiyaç var. Bunu başlatacak, kendi partisinden bağımsız düşünebilen bir Meclis Başkanına ihtiyaç var. Bu tarafsızlık artı inisiyatifi de ihtiva ediyor. O bakımdan seçilecek Meclis Başkanının önemi var. Çünkü hem kendi partisine, hem Meclise hem de bir sağduyu Anayasası'na start verecek" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler