"Anayasa oylamasına 'bölücü' nitelendirmesi"

Wall Street Journal, Anayasa reform paketi ile ilgili olarak "Hükümetin son aylarda enerjisini ve dikkatini harcayan bir anayasal tartışmayı çözmek yerine savaş alanını daha da genişlettiğini, bunun sonucunda da devam eden belirsizliğin yaz aylarında piyasaları sarsabileceğini" yazdı.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 09.05.2010 - 12:24

ABD'nin en çok satan gazetesi The Wall Street Journal, Türkiye muhabiri Marc Champion imzasıyla yayımladığı haberde TBMM'den yapılan anayasa reform oylamasını "bölücü" olarak nitelendirdi. Gazete, "Parlamentodan Cuma günü az farkla geçmesinden sonra siyaseti sarsabilecek unsurları içeren değişiklik paketi, bir referanduma doğru yol alırken mahkemelerde ihtilaflar ve erken seçim olasılığı için sahne hazırladı" yorumunu yaptı. Gazete şu yorumu yaptı:
"Analistler Cuma oylamasının, hükümetin son aylarda enerjisini ve dikkatini harcayan bir anayasal tartışmasını çözmek yerine savaş alanını daha da genişlettiğini söylüyorlar. Bunun sonucunda da devam eden belirsizliğin yaz aylarında piyasaları sarsabileceğini ve Türkiye'nin göreli olarak güçlü toparlanmasının yararlarının bir kısmını erozyona uğratması riskinin bulunduğunu belirtiyorlar."

WSJ, paketin temel haklarda tartışılmayacak iyileşmeleri de getirdiğini ancak değişikliklerin "İslamcı eğilimli AKP ile Türkiye'nin laik muhalefeti arasındaki sert bir güç mücadelesi"ne maruz kaldığını da kaydetti.

 

"Yargı atamalarında AKP kontrolündeki Parlamento ve Cumhurbaşkanı'na büyük rol veriliyor"

En tartışmalı değişikliklerin arasında Anayasa Mahkemesi ve HSYK reformlarının bulunduğuna işaret eden gazete, "Değişikliklerin, genişletilen yargı kurumlarına atamalarda halen ikisi AKP tarafından kontrol edilen parlamento ve cumhurbaşkanına büyük bir rol vereceğine" dikkat çekti.

Parti kapatma maddesinin gerekli 330 oy sağlamadığına işaret eden gazete şöyle devam etti:
"Ancak ülkenin en üst düzeydeki yargı kurumların yapısını değiştirmek zaten önemli bir zafer olur. Anayasa Mahkemesi, geçmişte, örneğin üniversitelerde türban yasağının kaldırılması gibi kilit AKP yasalarını bloke etti. 2008 yılında da mahkeme, hükümetin düşmesine neden olacak AKP'nin yasaklanmasına sadece bir oy ile kabul etmedi."

ABD'li gazete, "Hukuk uzmanları, Mahkemenin, anayasal değişikliklerinin anayasaya uygunluğuna ilişkin karar verebilmesi olasılığının hukuken tuhaf olduğunu ancak bunun Türkiye'nin 1982 tarihli temel yasasının 4. maddesinin ilk üç maddenin değiştirilmeyeceğini ve değiştirilmesi önerilemeyeceğini belirttiğini söylüyorlar" diye yazdı.

 

"En iyisi erken seçim"

Yüksek yargıçların, kuvvet ayrılığı ilkesini bozacağı için değişiklik pakete karşı olduklarını açıkladıkları kaydedilen haberde, Anayasa Mahkemesinin, paketi anayasa aykırı ilan etmesi halinde hükümetin büyük bir olasılıkla referandumu iptal ederek seçimi erkene alacağı görüşlerine de yer verdi.

Bu çerçevede WSJ, Source Partners adlı ekonomik danışmanlık şirketinin İstanbul'daki analisti Atilla Yeşilada'nın değerlendirmelerini de aktardı.

Yeşilada, yatırımcılara yönelik bir notunda erken seçimin ekonomi için "en iyi sonuç" olabileceğini belirtirken, "AKP'nin yeni bir dönem için yetki kazanması beklendiğini bunun da "potansiyel olarak aşındırıcı bir belirsizlik dönemine son vereceği"ni söyledi.

"Bunun, hem AKP, hem de muhalefet partiler için kazanma yada batma savaşı" olduğunu söyleyen Yeşilada, "Kazanan her şeyi alır" derken "Ülkenin, gelecek seçimlere kadar yan zararın yükü altında inleyebileceği" değerlendirmesini de yaptı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon