Anayasa paketi için kritik hesap

AKP, uzun bir süredir gündemde olan Anayasa değişikliği paketini dün muhalefete sunarken, TBMM'de de şimdiden aritmetik hesaplar yapılmaya başlandı. CHP ve MHP'nin destek vermeyeceğini açıkladığı Paket konusunda gözler BDP'nin 'Şartlı' desteğinde.

Anayasa paketi için kritik hesap
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 23.03.2010 - 14:33

AKP'nin Anayasa değişikliği için düğmeye basmasının ardından kulislerde de muhalefetin tavrından çok paketin Genel Kurul'da kaç oy alabileceği tartışılıyor.

Pakete ilişkin görüşlerini gerek CHP gerekse MHP, net olarak ortaya koyarken BDP "Taleplerimiz dikkate alınırsa destek vereceğiz" görüşünü dile getiriyor. BDP desteğinin şartlarını oluşturacak taleplerini önümüzdeki günlerde daha net bir şekilde ortaya koymaya hazırlanırken, kırmızı çizgilerini daha önce 'Seçim barajının düşürülmesi ve Hazine yardımı' olarak açıklamıştı.

CHP ve MHP'nin tavrı, Anayasa değişikliği paketinin 367 rakamı bulunarak TBMM'den geçmesini neredeyse imkansız kılarken, AKP CHP ve MHP'nin dışında BDP, DSP ve bağımsız milletvekillerinden oy alma hesapları yapıyor. Meclis'teki sandalye sayısı 337 olan AKP'nin, Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin'in oy kullanamayacak olması nedeniyle, sayısı 336'ya düşüyor. AKP'yle ilgili gündeme getirilen bir başka konu da 'parti içi muhalefet' olarak adlandırılan bazı isimlerin Anayasa değişikliği paketine hayır oyu verebileceği yönünde olsa da kulislerde, AKP'nin fire vermeyeceği konuşuluyor.

AKP'nin gözü BDP, DSP ve bağımsızlarda

CHP ve MHP'nin Anayasa değişikliği paketine kapıyı baştan kapatması nedeniyle AKP için BDP, DSP ve bağımsız 11 milletvekilinin izleyeceği tavır büyük önem taşıyor. BDP'nin şartlı desteğinde yer alacak düzenlemeler konusunda AKP'nin nasıl bir tavır izleyeceği şimdiden netleşmezken, BDP'nin desteğinin alınması halinde, Genel Kurul'da yapılacak oylamada, AKP ve BDP'nin sandalye sayısı 356'yı buluyor. Bu rakam anayasa değişikliğine adres olarak 'referandum'u gösterirken, AKP'nin 6 milletvekili olan DSP'nin de desteğini alması gerekiyor.

DSP'li 6 milletvekilinin pakete destek olması halinde bile sayı 362'de kalıyor ve 5 milletvekilinin daha desteğine ihtiyaç bulunuyor. BDP'nin yanı sıra DSP'nin de kozunu 'seçim barajı'ndan yana kullanması bekleniyor. Daha önce seçim barajıyla ilgili teklifini gündeme getiren DSP'nin seçim barajının düşürülmesi halinde, Anayasa değişikliği paketiyle ilgili destek verebileceği kulislerde dile getiriliyor. AKP'nin, BDP ve DSP'nin desteğini sağlaması halinde ihtiyaç duyacağı 5 bağımsız milletvekilinin oyu konusunda ise önümüzdeki seçimlerde listede yer alma kozunu gündeme getirebileceği dile getiriliyor.

Meclis'te Demokrat Parti Rize Milletvekili Mesut Yılmaz'la Türkiye Partisi ise AKP'den istifa eden Mehmet Yaşar Öztürk'le temsil ediliyor.
 

Referandum ihtimali yüksek

AKP'nin, BDP, DSP ve bağımsız milletvekilleri üzerinden yaptığı hesaplar tutmadığı takdirde ise anayasa değişikliğine referandum yolu gözüküyor. Paketin referanduma götürülebilmesi için TBMM'de 330-367 aralığında oy alması gerekiyor. AKP'nin 336 milletvekili olduğu düşünüldüğünde ise BDP, DSP ve bağımsız milletvekilleri üzerinden yaptığı hesapların tutmaması halinde bile paketin referanduma sunulmasına yetecek sayıyı bulacağı kaydediliyor. TBMM'de sandalye dağılımı ise şöyle:

AKP : 337
CHP : 97
MHP : 69
BDP : 20
Bağ.: 11
DSP : 6
DP : 1
TP : 1
Boş : 8
Toplam : 550


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler