Anayasa paketi yeniden Meclis'te
AKP yeniden imzaya açtığı Anayasa değişikliği teklifi için bakanlardan da imza aldı. İmzaları yenilenen ve içeriği değişen paket Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Anayasa Komisyonu'na sevk edilmesinin ardından Anayasa Değişikliği Teklifi, Perşembe günü saat 10.30'da görüşülmeye başlanacak.
AKP MYK'de alınan kararla, muhalefetin eleştirileri dikkate alınarak, Anayasa değişikliği teklifini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Ankara'da bulunan bakanlar da imzaladı. Teklifi ayrıca milletvekillerinin yanı sıra grup başkanvekilleri ve genel başkan yardımcılarının da imzaladığı kaydedildi.
AKP MYK toplantısında teklifte bulunan bazı maddelerde değişikliklere de gidildi. Mevcut teklifte siyasi parti kapatmalarında Anayasa Mahkemesi'nin üye sayısının üçte ikisinin karar vermesi öngörülürken, yapılan değişiklikle bu 'toplantıya katılan üye sayısının üçte ikisi' şeklinde düzenlendi.
Teklifte ayrıca Cumhurbaşkanı'nın yetkisini azaltan 104'ncü maddeyle ilgili gerekçeye de, 'Neden Cumhurbaşkanı'nın yetkileri azaltıldı' şeklinde bir ifade eklendi.
Teklif yeniden Meclis'te
AKP, imza tartışması nedeniyle geri çektiği Anayasa değişikliği teklifini, 265 imzayla yeniden Meclis Başkanlığı'na sundu.
Bozdağ, TBMM'de yaptığı açıklamada, Anayasanın bazı maddelerinde değişiklik yapılmasını öngören teklifin, AKP Genel Başkanı, Başbakan ve İstanbul Milletvekili Recep Tayyip Erdoğan ile 264 milletvekili arkadaşının imzası, genel gerekçe ve madde gerekçeleriyle birlikte TBMM Başkanlığına sunulduğunu kaydetti.
''Teklif, yeni bir tekliftir'' diyen Bozdağ, teklifin madde sayısının 3'ü geçici olmak üzere 30 maddeden oluştuğunu belirtti. Teklifte, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ile ilgili bir düzenlemenin de bulunduğuna işaret eden Bozdağ, ayrıca gerekçede de bir takım değişiklikler yapıldığını bildirdi. Teklifin, TBMM Başkanlığına sunulduğunu ifade eden Bozdağ, ''Ülkemiz ve milletimiz için hayırlı uğurlu olsun'' dedi.
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bozdağ, ''Parti kapatmayla ilgili yeni bir değişiklik mi yapıldı?'' sorusuna karşılık, ''Orada 'katılanların oy çokluğu' şeklinde bir düzenleme var. Bir de Anayasa Mahkemesinin kuruluş ve yapısı ile HSYK'nın kuruluş ve yapısıyla ilgili kısmın gerekçesinde, bu düzenlemelerin, Anayasanın 104. maddesindeki düzenlemeyle bir bütünlük arz ettiği, çelişmediği, bu nedenle 104'te ayrıca bir düzenlemeye gerek olmadığına dair gerekçede ilaveler var'' diye konuştu.
Bozdağ, bir gazetecinin ''Yapılan bu düzenleme siyasi partilerin lehine mi aleyhine mi oluyor?'' sorusuna, ''Bir düzenleme yapılıyor. Lehinde, aleyhinde olacak diye bir konu söz konusu değil. Bu, karar nisabıyla ilgilidir'' karşılığını verdi.
Teklifin Anayasa Komisyonuna görüşülme takviminin değişip değişmeyeceği sorusunu ise Bozdağ, ''Onu biz bilemeyiz. Bundan sonraki süreç, TBMM Başkanlığında ve Anayasa Komisyonundadır. Onlar süreci Anayasa ve İçtüzük çerçevesinde işletecektir'' diye yanıtladı.
İlgili haber için tıklayınız
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!