Ankara-Washington hattı gergin... ABD ile Afrin restleşmesi

YPG kontrolündeki Afrin konusunda Türkiye ile ABD arasındaki gerilim dün karşılıklı açıklamalarla tırmandı. Erdoğan, “Bir gece ansızın gelebiliriz” diyerek Suriye’de YPG kontrolündeki Afrin’e operasyonda kararlı olduklarını yineledi. ABD’den ise “sınır koruma gücü hamlesi” geldi. Suriye’de YPG ile 30 bin kişilik sınır gücü üzerinden çalışıldığı açıklandı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın “Her türlü müdahale hakkımız saklıdır” tepkisini gösterdi.

Yayınlanma: 14.01.2018 - 17:42
Abone Ol google-news

Cumhurbas¸kanı Tayyip Erdogˆan, “Bir gece ansızın gelebiliriz” di- yerek YPG kontrolu¨ndeki Afrin’e operasyonda kararlı olduklarını tekrarladı. Aynı gu¨n Suriye’de ABD o¨ncu¨lu¨gˆu¨nde IS¸I·D’e kars¸ı kurulan koalisyonun Tu¨rkiye ve Irak sınırlarına yerles¸tirilmek u¨zere 30 bin kis¸ilik “sınır koruma gu¨cu¨” kurmakta oldugˆu ac¸ıklandı. ABD’nin bu hamlesine Cumhurbas¸kanlıgˆı So¨zcu¨su¨ I·brahim Kalın, “Tero¨re kars¸ı her tu¨rlu¨ mu¨dahale hakkımız mahfuzdur” ifadeleriyle tepki go¨sterdi.

Cumhurbas¸kanı Tayyip Erdogˆan, “Bir gece ansızın gelebiliriz” diyerek YPG kontrolu¨ndeki Afrin’e operasyonda kararlı olduklarını tekrarladı. Aynı gu¨n Suriye’de ABD o¨ncu¨lu¨gˆu¨nde IS¸I·D’e kars¸ı kurulan koalisyonun Tu¨rkiye ve Irak sınırlarına yerles¸tirilmek u¨zere 30 bin kis¸ilik “sınır koruma gu¨cu¨” kurmakta oldugˆu ac¸ıklandı. ABD’nin bu hamlesine Cumhurbas¸kanlıgˆı So¨zcu¨su¨ I·brahim Kalın, “Tero¨re kars¸ı her tu¨rlu¨ mu¨dahale hakkımız mahfuzdur” ifadeleriyle tepki go¨sterdi.

ABD’den hamle

Erdogˆan’ın konus¸masından kısa su¨re sonra ABD’den Ankara’yı kızdıracak bir ac¸ıklama geldi. Suriye’de IS¸I·D’e kars¸ı kurulan koalisyonun Suriye’deki YPG ile 30 bin kis¸ilik sınır gu¨venlik gu¨cu¨ u¨zerinde c¸alıs¸tıkları ac¸ıklandı. Koalisyonun halkla ilis¸kiler bu¨rosu tarafından Reuters’a yapılan ac¸ıklamada, koruma gu¨cu¨nu¨n YPG/SDG komutası altında olacagˆı ve yarısının SDG’lilerden olus¸acagˆı belirtildi. Yeni gu¨cu¨n sınırda gu¨venlik noktaları olus¸turacagˆını belirten koalisyon yetkilileri, birliklerin etnik yapısının yerles¸tirilecekleri bo¨lgedeki etnik yapıya uygun olacagˆını ve hali hazırda 230 kis¸inin ilk egˆitimlerini almakta oldugˆunu da ekledi. Koalisyon yetkilisi, gec¸en hafta ABD’nin Ankara bu¨yu¨kelc¸iligˆi maslahatgu¨zarının, kurulmakta olan sınır koruma gu¨cu¨ nedeniyle Dıs¸is¸leri Bakanlıgˆı’na c¸agˆrıldıgˆını ac¸ıkladı.

‘Endis¸e verici adım’

ABD’nin ac¸ıklamasına tepki Cumhurbas¸kanlıgˆı So¨zcu¨su¨ I·brahim Kalın’dan geldi. Kalın yaptıgˆı ac¸ıklamada s¸u ifadeleri kullandı: “ABD, PKK’nın Suriye uzantısı olan PYD-YPG’ye verdigˆi destegˆi sona erdirecegˆi yerde bu tero¨r o¨rgu¨tu¨nu¨ bo¨lgede kalıcı hale getirmeye yo¨nelik endis¸e verici adımlar atmaktadır. Bu durumun kabul edilmesi kesinlikle mu¨mku¨n degˆildir. Tu¨rkiye, Cumhurbas¸kanımızın yaptıgˆı ac¸ıklamalar c¸erc¸evesinde, her tu¨rlu¨ tero¨r o¨rgu¨tu¨ne kars¸ı mu¨cadelesini sınırları ic¸inde ve dıs¸ında kararlılıkla su¨rdu¨recektir. Bu c¸erc¸evede mes¸ru hedef olan tero¨r o¨rgu¨tlerine kars¸ı yeri, zamanı ve s¸ekli Tu¨rkiye tarafından belirlenmek u¨zere her tu¨r mu¨dahale hakkı mahfuzdur.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler