Anneler Günü'nde kahreden cenaze töreni

Muğla'da 24 kişinin hayatını kaybettiği, 10 kişinin de yaralandığı tur midibüsü kazasında yaşamını yitiren yedi anne toprağa verildi.

Yayınlanma: 14.05.2017 - 14:16
Abone Ol google-news

<video:740465>

İzmir Buca'da çoğunluğunu kadınların oluşturduğu kafile, Anneler Günü gezisi nedeniyle dün sabah saatlerinde üç midibüs ile Marmaris'e doğru yola çıktı. Midibüslerden biri saat 12.30 sıralarına Muğla-Marmaris karayolu Sakar Geçidi mevkiinde kaza yaptı. Feci kazada 24 kişi yaşamını yitirirken, 10 kişi yaralandı. Acı olayın ardından cenaze namazı kılınmak üzere; Selda Altay, Hatice Güllü, Ayşe Kolcu, Mübeccel Dedeoğlu, Mükerrem Salcan, Ayşe Nur Namlıarkan ve Serpil Kaldırımcı'nın naaşı Buca Eyüp Sultan Camii'ne getirildi. Aileler gözyaşı içinde yakınlarının cenazelerini karşıladı.

Cami avlusu cenazeye katılanları almayınca vatandaşlar sokağa taştı. Hayatını kaybeden 7 annenin yakınları, tabutları başında gözyaşları arasında dua etti. Kiminin çocuğu, kiminin kocası, kiminin kardeşi, kiminin yeğeni üzüntüden ayakta durmakta zorlandı. Birbirini tanımayan cenaze yakınlarının, birbirlerine sarılarak üzüntülerini paylaştı.

Cenaze törenine; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, AKP, CHP ve MHP İzmir milletvekilleri, hayatını kaybedenlerin yakınları, yüzlerce mahalleli katıldı. Polis ekipleri sıkı güvenlik önlemi alırken, törene katılanların üstü arandı. 

CENAZE TÖRENİNDEN KAHREDEN KARELER 

BAŞBAKAN YILDIRIM: ANASIZLIĞIN NE OLDUĞUNU BİLİRİM

Başbakan Binali Yıldırım, Eyüp Sultan Cami'ndeki cenaze törenine katıldı. Cami çıkışında gazetecilere değerlendirmede bulunan Yıldırım, şunları söyledi:

"Acımız büyük. Başımız sağolsun hayatını kaybedenlerin yakınlarına ailelerine başsağlığı diliyorum. Bugün Anneler Günü. İsterdik ki daha iyi şekilde annelerimizin gününü analım. Anneler Günü annelerimizin acısıyla birleşti. Annelerimiz her şeyimiz. Onlar olmasa olamazdık. Annesini genç yaşta kaybeden biri olarak anasızlığın ne olduğunu bilirim. Bütün annelerin bugününü buruk da olsa tebrik ediyorum. Şehit analarını ve şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Büyük bir kaza her yönüyle araştırılacak. Sonunda kazanın sebebi mutlaka ortaya çıkacaktır. Sebebi ne olursa olsun giden geri gelmiyor. Eksikler araçta varsa, sürücüde varsa bunların hepsi ortaya çıkar."

<video:740520>

'KAZA HER YÖNÜYLE ARAŞTIRILACAK'
Başbakan Binali Yıldırım, kazanın her yönüyle araştırılacağını söyleyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kaza her yönüyle araştırılacak. Hata sürücü hatası mı yol hatası mı kontrol edilecek. Yol nedeniyle yapılan kaza oranı çok azaldı ama hiçbir şey 'Yolların kralı yoktur, yolların kuralı vardır' gerçeğini değiştirmez. 1-2 dakika acele çok şey fark ettirir. Bizim arzumuz tabi seyahat eden vatandaşlarımızın sevdiklerine ulaşması, kavuşmasıdır. Onların yollarda acı çekmelerini, yollarda bu ve buna benzer kazalara kurban gitmelerine arzu etmiyoruz. Bakın 24 tane ocağa ateş düştü. Bu acı az bir acı değil, Allah başka buna benzer kaza bela vermesin."

"AH OĞLUM SANA 'GİTME' DEDİM"

Midibüs şoförü Armağan Sertbaş'ın cenazesi ise Buca'nın Kaynaklar Köyü'nde kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi.

Cenaze töreninde Armağan Sertbaş'ın babası Şakir Sertbaş, yakınlarının yardımıyla güçlükle ayakta durabildi. Oğlu için gözyaşı döken Şakir Sertbaş, "Oğluma 'gitme' dedim. 'Baba söz verdim, gitmeliyim' dedi. Normalde kendi aracı vardı. Arkadaşı rica etmiş, söz vermiş. Oğlum sözünün eriydi. Dağ gibi oğlum gitti. Biz onunla arkadaş gibiydik. Şimdi o arabaları ben ne yapayım. O çocuklar bana mı kaldı. 11 aylık bebeği ve 8 yaşında oğlu vardı. Ah oğlum sana gitme dedim. Oğlum, gittin oğlum" dedi.

Öğle namazının ardından kılınan cenaze namazıyla Armağan Sertbaş için helallik alındı. Daha sonra Armağan Sertbaş'ın cenazesi köy mezarlığında toprağa verildi.

Cenaze törenine gelen Armağan Sertbaş'ın arkadaşları, onun deneyimli bir şoför olduğunu, tur için bütün evrakının eksiksiz olduğunu ve kazanın şoför hatasından olmasının mümkün olamayacağını söyledi. 

Armağan Sertbaş'ın öldüğü kazada ağır yaralanan eşi Duygu Sertbaş ile 11 aylık bebekleri Nehir Sertbaş'ın tedavilerinin Marmaris'te devam ediyor.

 

KOCAOĞLU ZİYARET ETTİ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu, Buca Belediye Başkanı CHP'li Levent Piriştina ile acılı aileret taziye ziyaretinde bulundu. Kocaoğlu, burada yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Çoğunluğu Buca’dan olan kadınlarımız, çocuklarımız, Anneler Günü etkinliği çerçevesinde Marmaris’e gidip bir gezi yapmak istiyorlar ama maalesef Muğla’yı geçtikten sonra Sakar’da, henüz belli olmayan nedenlerle, büyük ihtimal fren patlaması nedeniyle araç uçuruma yuvarlanıyor. 24 kardeşimiz vefat ediyor, 10 yaralımız var. İkisinin çok ağır olduğu bilgisini aldık. Hepimiz üzüntülüyüz. Çok büyük bir kayıp. Çok büyük bir facia. Yaraları sarmaktan, sabır etmekten ve hayatını kaybeden hemşehrilerimizin yakınlarına destek olmaktan başka çaremiz yok. Hepimizin başı sağolsun. Nur içinde yatsınlar. Yakınlarına sabır diliyoruz."

SAKAR GEÇİDİ'NE KARANFİL BIRAKTILAR

Anneler Günü'nden bir gün önce meydana gelen, 24 kişinin hayatını kaybettiği Türkiye'yi yasa boğan trafik kazasının ardından, Marmaris yolu üzerindeki Sakar Geçidi ziyaretçi akınına uğradı. Birçok kişi, önce midibüsün uçtuğu kaza yerini inceledi, ardından cep telefonlarıyla fotoğrafını çekti. Anneler Günü etkinlikleri için yola çıkan çoğu kadın ve çocuk 24 kişinin can verdiği feci kazada hayatını kaybedenler için kazanın olduğu yerde bulunan cep otoparkındaki duvarlara karanfiller bırakıldı.
Aydın Söke'den geldiğini söyleyen Rüştü Yalın, "Acı hepimizin acısı, Anneler Günü'nde bu kadar anneyi kaybetmek çok üzücü" dedi.

Kazayı duyunca çok üzüldüğünü söyleyen Saliha İbik ise "Gezmeye gidenlerin böyle kaza yaşaması beni derinden etkiledi. Ben de kardeşimi ve yeğenimi kazada kaybettim. Bodrum'dan gelirken, olay yerine bakmak istedim. Çok üzüldük, Anneler Günü böyle acıyla kutlanmaz. Böyle kazalarda aklıma kardeşim geliyor" diye gözyaşı döktü.

Motosiklet kullanan Musa Şahin ise "Feci kazada 24 canımız gitti. Çok üzüldük. Kaza yerini görmek için buraya geldim. Hayatını kaybedenler için karanfil bıraktım" dedi.

Bu arada kazanın yaşandığı yerden 1.5 kilometre ileride bulunan freni tutmayan araçlar için yapılan kaçış rampası da dikkat çekti. Midibüs şoförü Armağan Sertbaş'ın 1.5 kilometre daha ileriye kadar gidebilseydi, kaçış rampasına girip, kazanın önüne geçebileceği öğrenildi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler