Antalya Film Festivali'nde "gerilla" krizi... Film yarıda kaldı

54. Uluslararası Antalya Film Festivali'nin ilk filmi olan "İnsan Seli" adlı belgesel film, izleyicilerin altyazılarda geçen "gerilla" kelimesine tepki göstermesi nedeniyle yarıda kesildi. Uluslararası Antalya Film Festivali'nin jüri başkanı Filistinli Elia Suleiman "Filmin bir kopyası gönderilecek ve film yeniden oynatılacak" dedi.

Antalya Film Festivali'nde
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 23.10.2017 - 08:07

<video:850733>

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 54.'sü düzenlenen Uluslararası Antalya Film Festivali kapsamında gösterimi yapılan ilk yarışma filmi "İnsan Seli", yarıda kaldı.

Türkiye'nin Güneydoğu Bölgesi'nde çekilen bir sahnede yer alan Türkçe altyazıda "gerilla" kelimesinin geçmesine bazı izleyiciler tepki gösterdi, bazıları ise tepki olarak açık hava sinemasından ayrıldı. Birkaç dakika alt yazısız devam eden filmin gösterimi, teknik sorunların çözülemediği gerekçesiyle ileri bir tarihte gösterilmek üzere yarıda kesildi.

Bu sırada altyazı ekrandan çıktı, film birkaç dakika altyazısız devam etti. Bir süre sonra perdenin önüne festival yetkilileri gelerek seyircileri bilgilendirdi.

'YENİDEN GÖSTERİLECEK'

Uluslararası Antalya Film Festivali'nin jüri başkanı Filistinli Elia Suleiman, basın toplantısında konuyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yarıda kalan ve protestoların olduğu 'İnsan Seli' filmi hakkında konuşan Suleiman, dün akşam salonda olmadığını, filmle ilgili haberleri sabah öğrendiğini söyledi. Elia Suleiman, "Bunun hakkında çeşitli komplo teorileri var. Kopyaya zarar verildiği gibi, filmi yarışma dışı edebilecek, ödül almasını engelleyecek şeyler yapıldığına dair komplo teorisi var. Fakat yeni bir kopyası gönderilecek ve film yeniden oynatılacak. Böylece jüri daha tarafsız karar verecek. Böyle bir şey yapıldığı için hem ulusal hem de uluslararası komitelerimiz basın toplantısı düzenleyip özür dileyecek. Şu an için bir sonuca varmayalım. Yapılacak açıklamalarla bunun kararını verelim" diye konuştu.

Türkiye'de politik durumun biraz farklı olduğunu belirten Elia Suleiman, filmlerini yaparken daha sanatsal düşündüğünü aktardı. Sinemanın sanatsal olsa da insanlara soru sordurtması gerektiğini kaydeden Elia Suleiman, şöyle devam etti:

"Benim yaptığım filmler Filistin'i değiştirtmedi fakat insanlara Filistin'deki belirli bir politika üzerinden sorular sordurtmalı. İyi bir filmin sorgulatması ve insanın içine işleyen bir konuda olması gerektiğini düşünüyorum. Akşamki protestoların neden olduğunu bilmiyorum. Türkiye'deki herhangi bir tarafı da tutmuyorum, haksız ya da haklı da diyemiyorum. Bu festivale geldiğim sıralarda protestolardan dolayı iptal edileceğine yönelik söylentiler yapılmıştı ama böyle şeyler Filistin'de oluyor. Film yapımcıları, kendi güzel filmlerini yaptığında dünkü gibi bir protesto değil filmi yaparak filmin kendisini görüş olarak düşünüp, filmin kendisini protesto haline getirmeli. Görüşlerini film sayesinde seyircilere aktarmalı."
Festivalden ulusal bölümün kaldırılmasının sorulması üzerine Elia Suleiman, festivalin uluslararası olmasının çeşitli faydaları olabileceğini söyledi. Bu kararla birçok ülkeye festivalin daha iyi tanıtılacağını düşündüğünü kaydeden Suleiman, "Bence bu festival, gençler için, film yapımcıları ile iletişim kurabilecekleri için ilginç bir organizasyon. Burası gerçekten önemli bir festival halini alıyor. Kültürler arası etkileşimin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Başlangıçta işler karışmış gibi görünüyor ama önümüzdeki yıllarda işlerin yoluna gireceğini düşünüyorum. Neden diğer film endüstrileri olması gerektiğine anlam veremiyorum, böyle bir şeye gerek yok. Diğer film festivalleri ile Antalya'yı karşılaştırmaya gerek yok. Festivalin kendi orijinalliğinin ve karakterinin olması gerekiyor. Başka festivaller rol modeliniz olmamalı" dedi.

"HATALI KOPYA GÖNDERİLDİ"

'İnsan Seli'nin yarıda kalmasına yönelik filmin Türkiye'deki haklarına sahip Filmartı şirketi, açıklama yaptı. Filmin uluslararası hak sahibi şirketinin çalıştığı İngiltere'deki Deluxe Technicolor Laboratuvarı'nın festival gösterimi için gösterim şifrelerini defalarca yanlış yolladığı belirtilen açıklamada, son yollanan şifrelerle gösterimin yapıldığını kaydetti. Açıklamada, şöyle denildi:
"Ancak, filmin gösterimi devam ederken bir süre sonra kopyasında görüntü ve seste senkron sorunu tespit edilmiştir. Böyle olunca gösterime bu şekilde devam etmeme kararı alınmıştır. Londra'daki laboratuvarla yapılan görüşmede filmin sorunlu ve hatalı bir gösterim kopyasının yollandığı tespit edilmiştir."

Aksaklığın yurt dışındaki laboratuvardan kaynaklandığı belirtilen açıklamada, maddi ve manevi kayıp için hukuki süreç başlatılacağı belirtildi.

Çinli Ai Weiwei'nin yönetmenliğini yaptığı belgesel, 65 milyon insanın; savaş, açlık ve iklim değişikliği nedeniyle zorla yerlerinden edilmesini anlatıyor. Afganistan, Bangladeş, Fransa, Yunanistan, Almanya, Macaristan, Irak, İsrail, Meksika, Pakistan, Filistin, Sırbistan, Suriye, Türkiye ve diğer ülkelerde 1 yıl boyunca çekilen yapım, ülkelerdeki yaşanan afetleri, görüntüler ve fotoğraflarla yansıtıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler