"Antep fıstığı" kışa hazırlanıyor
Mersin'in Silifke ilçesinde üretilmeye başlanan antep fıstığı hasat edildikten sonra arazi şartları nedeniyle at, eşek ve katırların sırtında kurttuğu antep fıstığından yüzde 300 daha fazla kar etmeyi umuyor.
Mersin'in Silifke ilçesinde üretimi artan ''Antep Fıstığı'' arazi şartları nedeniyle at, eşek ve katırlarla taşınıp, kabuklarından ayrıldıktan sonra evlerin çatılarında kurutulmaya bırakılıyor. Üretici, kurutulmuş fıstıktan daha fazla gelir elde etmeyi umuyor.
Silifke İlçe Tarım Müdürü Yusuf Gün, yaptığı açıklamada, bölge ekonomisine büyük katkı sağlamaya başlayan Antep fıstığının yurttaş için önemli bir geçim kaynağı olduğunu söyledi.
Üreticinin arazisindeki ''menengiç'' adı verilen yabani ağaçları aşılayarak Antep fıstığı üretmeye başladığını ifade eden Gün, ''Silifke, engebeli araziye kolay uyum sağlayan Antep fıstığı üretiminde önemli gelişme kaydetti. Üretim alanları her geçen yıl artıyor'' dedi.
İlçeye bu yıl Antep fıstığı alımı için tüccarların gelmeye başladığını bildiren Gün, şöyle konuştu:
''Bizim ürünümüz renk ve tat olarak iyi olduğu için büyük rağbet görüyor. Özellikle baklavacılar iç fıstığın renginin tam yeşil olmasından dolayı bizim ürünlerimizi tercih ediyorlar. Menengiç adı verilen ağaçtan aşılama ile ürettiğimiz fıstıkların tarımının yaygınlaşması için yeni fidan üretimine başladık. Bölgemizde fıstık yetiştiriciliğini artırmak için sürekli çalışma içerisindeyiz.''
Bu yıl ilçe genelindeki 3 bin 500 dönüm araziden 300 ton civarında rekolte beklendiğini vurgulayan Gün, yaşken toptan 3,5-4 liraya satılan Antep fıstığının kurusunun ise 15 liradan alıcı bulmasının beklendiğini kaydetti.
Arazi engebeli olunca...
Bu arada ilçedeki Antep fıstığı yetiştirilen arazilerin önemli bir kısmının engebeli bir yapıya sahip olması dikkati çekiyor.
Bu nedenle hasat edilen ürünün taşınmasında güçlük çekilen ilçede, üretici taşıma konusundaki sorununu katır, at ve eşekleri kullanarak çözmeye çalışıyor. Köylüler, engebeli araziye taşıt giremediği için ürünlerini hayvanlarla taşımaktan başka seçeneklerinin olmadığını söyledi.
Daha sonra evlerine getirdikleri fıstığın, damlara çıkarıldığını, kabuklarının soyulduktan sonra da güneşte kurumaya bırakıldığını anlatan köylüler, ilçede paketleme, kabuk soyma ve işleme tesisi kurulmasını istediklerini kaydetti.
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'