Antep fıstığının kalitesi artacak
Gaziantep İl Tarım Müdürü İbrahim Yılmaz, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ekonomisi için büyük öneme sahip Antep fıstığı üretiminde kaliteyi ve verimliliği artıracak çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Gaziantep İl Tarım Müdürü İbrahim Yılmaz, lezzetli, besleyici ve ekonomik değeri yüksek bir ürün olan Antep fıstığının aynı zamanda bölgenin önemli bir ihraç ürünü de olduğunu kaydetti.
Türkiye'nin Antep fıstığı üretiminin büyük bölümünün gerçekleştirildiği Gaziantep, Adıyaman, Şanlıurfa, Kilis ve Siirt'te, binlerce ailenin Antep fıstığı üreticiliğiyle ekonomik gelir elde ettiğini ifade eden Yılmaz, Antep fıstığı üretiminde kalite ve verimliliğin artırılmasının bölgede yaşayanların refah düzeylerinin artmasına önemli katkı yapacağına dikkati çekti.
Yılmaz, Türkiye'nin Antep fıstığı ihraç eden ülkeler arasında bulunduğunu ve dünya piyasalarında İran ve ABD ile rekabet halinde olduğunu ifade ederek, Türkiye'nin bu rekabette kaybeden taraf olmaması için Antep fıstığı üretiminde kalite ve verimliliğin artırılmasının zorunlu olduğunu vurguladı.
Antep fıstığı üretiminde kalite ve verimliliği yükseltmenin birinci koşulunun modern üretim tekniklerinin hayata geçirilmesi olduğunu vurgulayan Yılmaz, şunları anlattı:
''Bölgemiz ekonomisi için hayati öneme sahip Antep fıstığı üretiminde kalite ve verimliliği artıracak çalışmalar yapıyoruz. Uzmanlardan kurulu ekiplerimiz 40 ayrı Antep fıstığı bahçesinde çiftçilere modern üretim tekniklerini öğretiyor. Uzmanlarımız 'hiçbir şey eskisi gibi olmayacak' sloganıyla çalışıyor. Ekipler çiftçilere teorik ve uygulamalı eğitim veriyor. Geçen yıl başladığımız ve bir yıl sürecek çalışmalarımız bu yılın Eylül ayında bitecek. Eğitim kapsamında çiftçiler budama, gübreleme, sulama, zirai mücadele, toprak analizi, aşılama, hasat ve kurutma gibi konularda çiftçilerimizi bilgilendiriyor.''
''11 yeni bahçe kuruyoruz"
Yılmaz, Antep fıstığı üretiminde kalite ve verimliliği artırmak için eğitim çalışmalarının yanı sıra çiftçilerin örnek alacağı bahçeler kuracaklarını bildirdi.
11 örnek Antep fıstığı bahçesi kurmak için çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Yılmaz, ''Bahçeleri Nizip, Oğuzeli, Araban, Yavuzeli, Karkamış, Şehitkamil ve Şahinbey ilçelerinde 10'a dönümlük alanlarda kuracağız. Bu bahçelere Antep fıstığı dikiminde aşılı ve tüplü fidanları tercih edeceğiz. Aşılı ve tüplü fidan kullanarak bahçelerden 7. yılda ürün hasat etmeyi hedefliyoruz'' dedi.
Yılmaz, geleneksel uygulamalarla Antep fıstığı bahçelerinden fidan dikiminden 15 yıl sonra ürün alınabildiğini, kendilerinin yeni teknikleri kullanarak bu süreyi 7 yıla indireceklerini, çiftçilerin de buna tanık olacağını kaydetti.
Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Kuracağımız Antep fıstığı bahçelerinden 6'sı sulama sistemine sahip olacak. Amacımız, sulu koşullarda Antep fıstığı üretimi yaparak kaliteli ve daha verimli üreticilik yapmak, sulu koşullarda Antep fıstığı üreticiliğini teşvik etmek. Ayrıca yeni bahçelerimizde dönüme 28 fidan dikeceğiz. Yani sık dikim tekniği ile az alandan çok daha fazla ürün almayı hedefliyoruz. Başta Gaziantep olmak üzere bölgede sık dikimin çok yaygın olmadığını görüyoruz. Bizim amacımız, sulama tekniklerinin kullanımını ve sık dikim tercihini yaygınlaştırmak.''
Kurulacak Antep fıstığı bahçelerine ''Halebi'', ''Uzun'', ''Kırmızı'', ''Siirt'' ve ''Tekin'' türü Antep fıstığı fidanları dikileceğini bildiren Yılmaz, bu türlerin ticari değerinin geleneksel türlere göre daha yüksek olduğunu sözlerine ekledi.
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Sette kavga çıkmıştı: Siyah Kalp dizisinde flaş ayrılık