Antik kent koşusu

Muğla'nın Fethiye ilçesindeki Kadyanda Antik Kenti'ndeki koşu pistinde 2 bin yıl sonra ilk defa ''koşu'' yapıldı.

Yayınlanma: 04.04.2010 - 10:14
Abone Ol google-news

Muğla Fethiye'nin Yeşilüzümlü beldesinde düzenlenen ''Kuzugöbeği Festivali'' kapsamında beldeye yaklaşık 20 dakika mesafede bulunan Kadyanda Antik Kenti'nde ilk olarak rehberler eşliğinde mantar tanıma gezisi düzenlendi. Geziye katılanlara, Muğla Üniversitesi Mantar Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Işıloğlu ile Kopenhag Üniversitesi'nden Prof.Dr. Henning J. Knudsen tarafından, yörede yetişen mantar türleri hakkında bir bilgilendirme sunumu yapıldı.


2 bin yıl sonra düzenlenen koşu

Festival kapsamında Kadyanda Antik Kenti'de bulunan ve 2 bin yıldır kullanılmadığı açıklanan koşu yolunda düzenlenen koşuya yerli ve yabancı yaklaşık 100 kişi katıldı. Çocuklar, gençler, kadınlar ve orta yaş üstü erkekler kategorilerinde düzenlenen koşuda dereceye girenlere törenle madalya verildi.

Yıllardır kullanılmayan koşu yolunda düzenlenen yarışa katılan ve kendi kategorisinde 3. olan Yeşilüzümlü Belediye Başkanı Önder Genç, Likya yazıtlarında ismi ''Kadawanti'' olarak geçen şehrin M.Ö 3000 yıllarında kurulduğunu belirtti.

''Fethiye'yi kuş bakışı gören gören konumuyla farklı bir Likya kenti olan Kadyanda antik kentindeki koşu yolunda 2 bin yıl sonra ilk defa bir koşu organize ediliyor'' diyen Genç, amaçlarının bu antik kenti Türkiye ve dünyaya tanıtmak olduğunu söyledi.

Bu arada, düzenlenen etkinliklere katılanlar yorgunluklarını Kadyanda'daki antik tiyatroda Şefik Vural'ın sunduğu flüt dinletisinde attılar. Vural'a dinleyiciler zaman zaman alkışları ile eşlik ettiler.


Kadyanda Antik Kenti

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın internet sitesinde antik kente ait şu bilgiler yer alıyor:
''Kadyanda Antik Kenti, Fethiye'ye 24 kilometre mesafedeki Üzümlü Beldesi'nin güney-doğusunda bir tepede kuruludur. Antik çağda Kaunos-Araxa yolu üzerinde bulunuyordu. Kadyanda ören yerinde, kenti çevreleyen sur duvarının bir bölümü, kaya mezarları ve Likçe kitabeler en erken döneme tarihlenebilen kalıntılardır. Bunlardan ayrı olarak, Roma Döneminde de onarım görerek kullanılmış tiyatro, hamam, koşu pisti, agora, hangi tanrıya ait olduğu bilinmeyen tapınak kalıntısı ve yoğun sivil yapı izleri, Kadyanda ören yerinin antik dönemde yerleşim geçirmiş tam bir kent özelliğini ortaya koymaktadır.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler