AP, kritik taslağı yarın görüşüyor

Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu, yarın öğleden sonra İlerleme Raporu'na ilişkin rapor ve buna ilgili karar tasarı taslağını ele alacak. Türkiye Raportörü Oomen-Ruitjen tarafından kaleme alınan taslakta Türk hükümeti "tutarlı ve kapsamlı siyasi reform programı"nı sunmadığı için eleştiriliyor.

AP, kritik taslağı yarın görüşüyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 01.12.2008 - 12:47

Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Dışişleri Komisyonu, yarın öğleden sonra Türkiye konusundaki 2008 İlerleme Raporu’na ilişkin rapor ile ilgili karar tasarı taslağını görüşecek.

Türkiye Raportörü Hollandalı Ria Oomen-Ruitjen tarafından kaleme alınan taslakta Türk hükümeti "tutarlı ve kapsamlı siyasi reform programı“ nı sunmadığı için eleştirilirken "Kürt sorunu“ nun çözümü için öncellikli olarak "siyasi girişimi“ başlatması isteniyor. DTP’nin PKK ile arasında "açık bir mesafe“ koyması gereğinin vurgulandığı taslakta "Ergenekon davası“ nın açılmasından duyulan memnuniyet de dile getiriliyor.

Hollandalı muhafazakar AP üyesi Ria Oomen-Ruitjen’in Türkiye Raportörü sıfatıyla hazırladığı, Avrupa Komisyonu’nun yıllık "İlerleme Raporu“ na ilişkin rapor ve buna ilişkin karar tasarısı taslağı, yarın Dışişleri Komisyonu’nca görüşülecek. Komisyon’un öğleden sonraki oturumunda ele alınacak rapor ve karar taslağı konusunda değişiklik önerileri de sunulabilecek. Bu arada, karar taslağına ilişkin AP Genel Kurulu’ndaki oylama ise, Mart ayında yapılacak.

Ria Oomen Ruitjen’in, geçen hafta Dışişleri Komisyonu’nun 8 üyesi ile birlikte Türkiye’de yaptığı yoğun görüşme ve temasların sonucunda son şekli verdiği, karar tasarı taslağında özellikle Türkiye’nin AB üyeliği için gerekli olan siyasi kriterlerin uygulanması konusunda yoğun eleştirilere yer veriliyor. Raportör, en üst düzey görüşmeler yaptığı Ankara’da hükümetten reform konusundaki "siyasi iradeyi kanıtlaması“ nı istemişti. Türkiye’de reform sürecinin "üç yıldır“ yavaşlandığına dikkat çekildiği taslakta bu çerçevede "Türk hükümetinin halktan aldığı güçlü yetkiye karşın siyasi reformlar için tutarlı ve kapsamlı bir program sunmadığı“ vurgulanıyor.

Karar tasarısı taslağının diğer dikkat çeken unsurlarının bazıları da şöyle:

-Ankara limanlarının Rumlara açılmasına ilişkin Ek Protokol’ü uygulamalı.

-Türk toplumunda ve siyasi partiler arasındaki artan kutuplaşma kaygı yaratıyor.

-Anayasada kapsamlı reform girişiminin türban ile ilgili tartışmaya ve toplumun daha da kutuplaşmasına yol açmasından üzüntü duyuyoruz. Türk hükümeti, yeni, sivil anayasa için anlaşmaya ilişkin çalışmalarını yeniden başlatmalı.

-İki siyasi parti hakkındaki kapatma davasından endişe duyuluyor ve bir önceklik olarak siyasi partiler yasasının değiştirilmesi gereği vurgulanıyor.

-Sivil yönetimin ordu üzerindeki tam bir kontrol kurulmasında ilerleme sağlanmadı.

-Ombudsman kurumunun oluşturulmamasına Türk hükümetinin kapsamlı yolsuzluklarla mücadele stratejisini sunmamasına vurgu yapılıyor.

 

Ergenekon davasının başlaması olumlu

-Eregenekon davasının başlaması olumlu karşılanıyor ve otoriteleri soruşturmaya sürdürmeleri cesaretlendiriliyor ancak sanıklara yapılan muameleye ilişkin haberler kaygı verici bulunuyor.

-Engin Çeber’in ölümü nedeniyle Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in özür dileğine dikkat çekilirken Türk hükümeti, işkenceyi yok etmek amacıyla sistematik çabalar göstermeye çağrılıyor.

-Ruhban Okulu derhal açılmalı ve Fener Patriği’nin "Ekümenik“ ünvanını kullanabilmeli.

-Türk hükümeti öncelik olarak "Kürt sorunu“ nun kalıcı çözümüne yönelik bir siyasi girişimi başlatmalı.

-PKK’nin ve diğer terörist örgütlerinin uyguladığı şiddet kınanıyor ve DPT'nin de PKK ile arasına "açık bir mesafe“ koyması gereğinin altı çiziliyor.

-Namus cinayetlerinin giderek artmasından kaygı duyuluyor.

-Türkiye’nin Irak ve Kürt yetkililerinden artan işbirliği olumlu karşılanıyor.

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Erivan ziyaretinden duyulan memnuniyet dile getirilirken Türkiye’nin Ermenistan ile ortak sınırı açması isteniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon