'Aralık ayında işsiz kalanların yüzde 45'i geçici işçiler'
Aralık ayında işsiz kalanların büyük bölümünü geçici işlerde çalışanlar oluştururken, gençlerde tarım dışı işsizlik yüzde 22.5 düzeyine yükseldi.
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü'nün (DİSK-AR), Türkiye İstatistik Kurumu'nun işgücü verilerine dayanarak hazırladığı değerlendirmede, "Türkiye ekonomisinde büyüme oranlarında yaşanan düşüş işsizlik verileri kriz dönemi verilerinin üzerinde tutmaya devam ediyor. Resmi işsizlik oranı yüzde 10.9 ile geçtiğimiz yıla göre yüzde 1.3 puan arttı; tarım dışı işsizlik oranı ise yüzde 12.9 oldu" denildi.
'RESMİ İŞSİZLİK DE REKORDA'
Resmi işsiz sayısının da geçen yılın aynı dönemine göre 563 bin kişi artışla 3 milyon 145 bine ulaştığının altı çizilen değerlendirmede, "Bu veri krizin en ağır şekilde yaşandığı 2009 yılının aynı dönemi için 3 milyon 15 bindi. İşsiz sayısı bu verilere göre kriz dönemindeki sayıyı aşarak bu dönem için de rekor kırdı. İş talep edenlerin sayısı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 1 milyon 807 bin kişi artarken işsiz sayısındaki artış işgücü artışının yüzde 29.8’i oldu" denildi ve şu bilgiglere yer verildi:
GENİŞ TANIMLI İŞSİZLİK YÜZDE 21.4
"Aralık 2014 döneminde resmi işsizlere, umudu olmadığı için ya da diğer nedenlerle son 4 haftadır iş arama kanallarını kullanmayan ve işe başlamaya hazır olduğu halde bu nedenle işsiz sayılmayanlar da dahil edildiğinde işsizlik oranı yüzde 17.8, işsiz sayısı da 5 milyon 563 bin kişi olarak gerçekleşti. İşinden memnun olmayan ya da daha fazla çalışmak istediği halde düzgün işler bulamadığı için çaresiz kısa süreli işler yapanlar ilave edildiğinde işsizler, gizli işsizler ve çaresizlerin toplam sayısı 6 milyon 665 bin kişiye ulaştı. Bunların geniş işgücü içindeki payı ise yüzde 21.4 oldu."
'KADINLARDA İŞSİZLİK YÜZDE 25'İ BULUYOR'
Kadınlar için de işsiz sayısının bir önceki aya göre azalsa da işsizliğin daha ağır bir biçimde yaşanmaya devam ettiğine işaret edilen değerlendirmede, "Kadınlarda tarım dışı işsizlik oranı yüzde 16.7 olarak gerçekleşti. Kadınlar için resmi işsizlik oranı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre 1.1 puan artarak yüzde 12.6’ya yükseldi. Kadınlar geniş tanımlı işsizlik oranı ise yüzde 25.0 oldu" denildi.
GEÇİCİ İŞLERDE ÇALIŞANLAR
DİSK-AR değerlendirmesine göre, geçici bir işte çalışıp iş bittiği için işsiz kalanlar toplam işsizler arasında en ağırlıklı kesimi oluşturdu. Toplam işsizlerin yüzde 36’sına karşılık gelen 1 milyon 131 bini geçici işlerde çalışanlardan oluştu. Yeni işsizlerde ise geçici bir işte çalışıp, iş bittiği için işsiz kalanların oranı yüzde 45’e ulaştı. Aralık döneminde 286 bin kişi ise işten çıkartıldığı için işsiz kalanlar kategorisinde yer aldı. Bunların 183 bini yeni işsizler arasında. İşten kendi isteği ile ayrılmak durumunda kalan yeni işsiz sayısı ise 233 bin.
YÜKSEK ÖĞRENİMLİ İŞSİZLER
Yüksek öğretim mezunları arasında işsiz sayısının Şubat 2014 döneminin 199 bin kişi üzerinde olduğuna da işaret edilen değerlendirmede, "Yüksek öğretim mezunu resmi işsiz sayısı 687 bin kişi ile resmi işsizlik oranı yüzde 11.3'ü buluyor. Yükseköğretim mezunu kadınlar için ise bu oran yüzde 16.0 düzeyinde. Geniş tanımlı işsizlik ise söz konusu grup için yüzde 20.0'yi buldu" denildi ve eklendi:
'GENÇLERDE İŞSİZLİK CİDDİ BOYUTLARDA'
"Gençler için geniş tanımlı işsizlik oranı ise yüzde 30'a çıktı. Gençler için özellikle tarım dışı işsizlik oranı yüzde 22.5 ile ciddi boyutlara ulaştı. Şubat ayından bu yana tarımdışı sektörlerde genç işsizlik oranı 3.1 puan arttı."
'TÜRKİYE'DE 5 KİŞİNİN İŞİNİ 4 KİŞİ YAPIYOR'
"TÜİK İşgücü Anketi Aralık 2014 dönemi verilerine göre işsizlik hem görünen hem görünmeyen boyutlarıyla tehlike sinyalleri vermeye devam ediyor" denilen değerlendirmede, şu görüşlere yer verildi: "Bu tehlike gençler, kadınlar, geçici çalışanlar açısından ciddi boyutlardadır. Gelecek dönem açısından kriz koşulları derinleştiği taktirde güvencesiz-geçici çalışanların, eğitimli işgücünün ve kadınların istihdamda yaşadığı problemlerin artacağı beklenebilir. Türkiye haftalık çalışma sürelerinin emsallerine göre çok daha yüksek olduğu bir ülkedir. Avrupa Birliği ülkeleri ile kıyaslandığında haftalık çalışma sürelerindeki fark 12 saati buluyor. Buna göre Türkiye’de 5 kişinin yapacağı işi 4 kişi yapıyor."
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!