Arınç'tan Danıştay yorumu: Kurban olduğum Allah, verdikçe veriyor

Mustafa Birden'den boşalan Danıştay Başkanlığı'na, Birinci Daire Üyesi Hüseyin Karakullukçu seçildi. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Danıştay Birinci Daire Üyesi Hüseyin Hüsnü Karakullukçu'nun, Danıştay Başkanlığına seçilmesiyle ilgili ''Şimdi bir şey söylerim 'bütün arkadaşları bir yerlere geldi' derler. Kurban olduğum Allah, verdikçe veriyor'' dedi.

Yayınlanma: 08.06.2011 - 12:03
Abone Ol google-news

Danıştay'ın yeni başkanı Hüseyin Karakullukçu, "Dünyada ve ülkemizde meydana gelen gelişmelere uyum sağlamak amacıyla Danıştay'ın yeniden yapılandırılması ve layık olduğu konuma gelebilmesi hususunda elimden gelen gayreti göstereceğim" dedi.
Mustafa Birden'in 1 Haziran 2011'de yaş haddinden emekliye ayrılmasıyla boşalan Danıştay Başkanlığı için seçim yapıldı. Seçim, Danıştay 1. Daire üyesi Hüseyin Karakullukçu ile Danıştay Başkanvekili Sinan Yörükoğlu arasında geçti. 196 sandalyeli Danıştay'da 82 üyenin oyunu alan Karakullukçu, ilk turda Danıştay Başkanı seçildi. Başkan seçilmesinin ardından ilk değerlendirmesini yapan Karakullukçu, "Dünyada ve ülkemizde meydana gelen gelişmelere uyum sağlamak amacıyla Danıştay'ın yeniden yapılandırılması ve layık olduğu konuma gelebilmesi hususunda elimden gelen gayreti göstereceğim" dedi.

Kendisine bu görevi tevdi eden meslektaşlarına teşekkür eden Karakullukçu, Danıştay'ın Anayasa'nın 55. Maddesine göre bir inceleme, danışma ve karar organı olmanın yanısıra idarenin yargı yoluyla denetlenmesinde etkin ve önemli bir görev üstlendiğini belirterek, Danıştay'ın kararlarında bağımsızlık ve tarafsızlık ilkesini ön planda tutan bir yargı kuruluşu olduğunu ifade etti. Karakullukçu, toplumun yargı organlarına olan güveninin korunabilmesi, hakkın gerçek sahibine biran önce tesliminin sağlanabilmesinin, uyuşmazlığın taraflarının en kısa sürede tatmin edilebilmesi açısından yargılamanın makul sürede sonuçlandırılmasının son derece önemli olduğunu belirtti.

Karakullukçu, "Uzunca bir süredir yargının iş yükünde meydana gelen artıştan dolayı davaların yüksek mahkemeler önünde sürüncemede kalması, mağduriyetlere neden olmuştur. bu maduriyetlerin önlenmesi amacıyla Anayasa değişikliği ve sonrasında yapılan yasal düzenlemelerle yargının iş yükünün azaltılmasına ve çözüme kavuşturulmasına yönelik önemli adımlar atılmıştır" dedi.

Danıştay'ın sorunlarının çözülmesi ve tüm personelin sağlıklı çalışma ortamına kavuşturulabilmesi için yeni hizmet binasının biran önce bitirilerek, faailiyete geçmesi gerektiğini belirten Karakullukçu, bu konuda gerekli olan tüm çabayı göstereceğini ifade etti. Anayasa'nın 2. maddesinde belirtilen demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti anlayışı içersinde çalışmalarını sürdüreceğini ifade eden Karakullukçu, sözlerine şöyle devam etti:

"Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine taraf olarak adil yargılama tahüdünde bulunan ülkemizin bu taahüdünü yerine getirme konusunda idare yargının üzerine düşen sorumluluğunun bilincindeyiz. Anayasa'da yapılan düzenlemelerle aramıza seçilerek katılan bir birinden genç, birbirinden dinamik, birbirinden zeki arkadaşlarımızla birlikte çalışmak bana son derece onur verecektir. Bundan sonra daha çok katılımcı, daha çok yenilikçi hareketle, yargı içinde iyileştirme adına ne yapılacaksa hepsini yapabilmek amacıyla canla başla çalışacağımızı taahüd ediyoruz."

Arınç'tan yorum

Marmarabirlik'in Başköy'deki tesislerini ziyaretinin ardından bir gazeteci Arınç'a, Danıştay Başkanlığına, Karakullukçu'nun seçilmesiyle ilgili soru yöneltmek istedi. Arınç, gazeteciye hitaben esprili bir şekilde ''Şimdi onu soracaksın fark ettim ama sorma'' dedi.
Bir süre sonra gazetecilere ''Şimdi bir şey söylerim 'bütün arkadaşları bir yerlere geldi' derler. Kurban olduğum Allah verdikçe veriyor'' diyen Arınç, aracına binerken de ''Bunun fıkrasını da sonra size anlatırım'' diye konuştu.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler