'Artık ev içi şebekeler oluşturuluyor'
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkan Yardımcısı Muhterem Çöl, ''Artık ev içi şebekeler oluşturuluyor. Dolayısıyla eve kadar fiber altyapısına ihtiyacın giderek artacağını düşünüyoruz'' dedi.
Turkcell Superonline'ın stratejik partner olduğu FTHH (Fiber to the home-Evlere Fiber) Forum'un açılışında konuşan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkan Yardımcısı Muhterem Çöl, ''Bölgemizdeki ülkelerde de mobil ve sabit geniş penetrasyonunun artması bu bu bölgedeki bant genişliği ihtiyacını daha da artırmaktadır. Bu açıdan bakıldığında güçlü ICT (bilgi ve iletişim teknolojileri) altyapısı ve coğrafi durumu ile Türkiye'nin bölgedeki ülkeler açısından önemi daha da artmaktadır'' dedi.
Türkiye'nin bilişim sistemlerinde bölgesinde önemli bir rolü olduğunu vurgulayan Çöl, ''ICT şebekelerinde oluşan trafik içinde sesin payı azalırken, trafiğin içerisinde giderek veri ve görüntü oranı artmaktadır. Trafik içerisindeki bu değişim şebekelerin hız ve kapasite sınırlarını zorlamaktadır. Yeni teknolojilerin devreye alınmasını gerekli kılmaktadır. Artık ev içi şebekeler oluşturuluyor. Dolayısıyla eve kadar fiber altyapısına ihtiyacın giderek artacağını düşünüyoruz'' ifadelerini kullandı.
Çöl, yeni nesil şebekelerin, haberleşme ve medyayı kullanma alışkanlıklarına köklü değişiklikler getirdiğini belirterek, şöyle devam etti: ''Kullanıcıların medyayı kullanma şeklini değiştiriyor, kişisel televizyon kanallarına doğru bir gelişim gerçekleşiyor. Önümüzdeki günlerde mobil ve sabit operatörler arasında işbirlikleri giderek artacak. Müşteriye herhangi bir yerden, herhangi bir cihaz üzerinden erişilebilen ürünler önem kazanacaktır. Her halükarda tüketicilerin bu durumdan faydalı çıkması beklenebilir. Bölgemizdeki ülkelerde de mobil ve sabit geniş penetrasyonunun artması bu bölgedeki bant genişliği ihtiyacını daha da artırmaktadır. Bu açıdan bakıldığında güçlü ICT altyapısı ve coğrafi durumu ile Türkiye'nin bölgedeki ülkeler açısından önemi daha da artmaktadır''.
Dünyada ve Türkiye'de son on yılda ICT sektöründe köklü değişimler başladığını, geniş bant erişim başta olmak üzere ICT yatırımlarının ekonomik gelire katkısının bugüne kadar olmadığı şekilde arttığını dile getiren Çöl, ''Dolayısıyla ICT'nin ekonomik ve sosyal yaşam üzerindeki etkisi artmaya başlamıştır. Dünyada 1990'da mobil telefon kullanıcı sayısı 10 milyon iken, bugün 6 milyar. Yine dünyada 1990'da toplam internet kullanıcı sayısı 3 milyon iken, bugün 2,3 milyarı geçti. Türkiye'de ICT sektörünün toplam hacmi 66,4 milyar liradır. 2011 yılında 22,8 milyar lira tutarında e-ticaret işlemi gerçekleşmiştir. Bugün Türkiye'de geniş bant abone sayısı 20 milyona yaklaşmıştır. Bunun 10 milyondan fazlası mobil geniş bant, 7 milyondan fazlası sabit geniş bant abonesidir'' diye konuştu.
Türkiye'de internet kullanımına dair verilere de değinen Çöl, ''Türkiye'de, internet kullanıcı sayısı ise 55 milyon civarındadır. Mobil abone sayısı 67 milyonun üzerindedir. Bunun 40 milyonu 3G abonesidir. 465 hizmet e-devlet üzerinden verilmektedir. 13,6 milyon kayıtlı e-devlet kullanıcısı bulunmaktadır. İnternetin günlük yaşamımızda bu kadar yaygın olarak girmesi güvenli internet hizmetini önemli kılmaktadır. Halihazırda bugün itibariyle 1,3 milyon abone, yani 5 milyon civarında kullanıcı güvenli internet hizmetini tercih etmiştir ve bu sayı hızla artmaya devam etmektedir'' dedi.
'Bu devrimi kaçırmamalıyız'
Fiber optik teknolojisi ile ilgili EMEA Bölgesi'nin en önemli toplantısı olarak görülen FTTH Forum'da konuşan Turkcell Superonline Genel Müdürü Murat Erkan, Türkiye'deki fiber optik altyapısı yatırımlarına değinerek, ''Biz bu işe başladığımız zaman 'çok ciddi bir yatırım yapmamız lazım' dedik. Bugüne kadar 31.000 kilometreye yakın bir fiber optik şebekeyle, 12 şehirde evlere kadar ulaştık'' bilgilerini aktardı.
Türkiye'nin bilişim altyapısında 2023 hedeflerine ulaşacağına inandığını belirten Erkan, ''Biz 2023 yılında Türkiye'deki hane halkının yarısını 1000 megabit erişilebilir hale getireceğiz. Bugün fiber olarak ulaştığımız hanelerin tamamında 1000 megabit verebiliyoruz. Dolayısıyla bu trendle devam edersek zaten 2023'te bu hedefleri çok rahat yakalayabiliriz. Bizim ülke olarak daha önce kaçırdığımız matbaa ve sanayi devrimi gibi devrimler oldu. Bunu kaçırmamalıyız. Fakat burada teknoloji konusunda biz grup olarak çok önemli yatırımlar yapıyoruz'' dedi.
Fiber optik alanında yatırımlarının devam edeceğini vurgulayan Erkan, ''Biz dün, gelecekle ilgili bir vizyon gördük ve ona yatırım yaptık. Yatırım yapmaya da devam edeceğiz. Daha çok erken safhalarındayız. Ama görüyoruz ki yaptıklarımız bize daha ilerde nasıl davranmamız gerektiği konusunda ışık tutuyor. Bunu yaparken de şehirleri akıllı hale getirmek çok önemli. Onunla birlikte yerel yönetimler ve belediyelerle teknoloji ortağı olmak çok önemli. Çünkü onlar da halka e-devlet, e-belediye gibi teknoloji hizmetleri sunuyor. Güvenlik sistemleri artık fiber optik sistemler üzerinden çalışıyor. Bu devrimi kaçırmamalıyız'' şeklinde konuştu.
Lizbon, Barselona ve Budapeşte'nin arından ilk kez İstanbul'da düzenlenen toplantıya HanseCom'un Genel Müdürü Hassan Claussen ve Turkcell Superonline, Huawei ve Etisalat gibi sektörün uluslararası lider firmalarından üst düzey profesyoneller katıldı.
En Çok Okunan Haberler
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- Bir acayip Türkiye hikâyesi
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- Jose Mourinho'dan genç futbolcuya övgü!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- Kılıçdaroğlu'ndan Özel'e 'Suriye' yanıtı
- Başkan Özarslan’dan açıklama
- Bu kebapçılara dikkat!