"Artık yurtdışından hasta kabul ediyoruz"
Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil "eskiden yurtdışına tedavi için hasta gönderen ülkemiz bugün yurtdışından hasta kabul etmektedir" dedi.
3. Uluslararası Sağlıkta Kalite, Akreditasyon ve Hasta Güvenliği Kongresi, Antalya'nın Manavgat ilçesinde başladı.
Silence Beach Otel'deki kongrenin ilk oturumunda açılış konuşmasını yapan kongre eş başkanlarından ABD Sağlıkta Kalite Enstitüsü Başkanı, Oklahoma Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Al Assaf, dünyada sağlık sektörünün hızla geliştiğine dikkati çekti.
Sağlıkta kalite politikasının günden güne yeni boyut kazandığını ifade eden Assaf, sağlık sektöründe kalitenin yakalanabilmesinde tıbbi cihazlardan hekimlere, hastane personelinden hasta-hekim ilişkilerine kadar birçok konunun önem taşıdığını vurguladı.
Assaf, Türkiye'nin de sağlık sektöründe ciddi adımlar attığını, sağlıkta standartları yakaladığını ve geliştirdiğini kaydetti.
TSE Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil de insanın en temel hakkının yaşam hakkı olduğunu vurguladı.
Ülkelerin en değerli varlıklarının yurttaşları olduğunu belirten Büyükhelvacıgil, şöyle konuştu:
''İşte bunun için ülkeler vatandaşlarının eğitimi, sağlığı, sosyal güvenliği, adaleti için çaba sarf eder. Bu çabaların en önemlilerinden biri de sağlık için olanıdır. Çünkü sağlığımız, yaşama hakkımızla en bağlantılı olandır. Kuşkusuz ki ülkemizde de insanlarımızın bu en doğal ve temel hakkı için gerek devletimiz gerek özel sektör gerekse üniversitelerimiz büyük çaba gösteriyor. Bu çabaların sonucudur ki Türkiye, bugün sağlık sektöründe önemli mesafeler kaydetmiştir.''
Türkiye'de modern, teknolojik donanıma, eğitimli personele sahip hastanelerin, sağlık kuruluşlarının sayısının hızla arttığını kaydeden Büyükhelvacıgil, şunları söyledi:
''Birçok Türk doktoru dünya çapında tanınmıştır ve tercih edilir durumdadır. Eskiden yurtdışına tedaviye hasta gönderen ülkemiz bugün hasta kabul etmektedir. Bu gelişmeler olurken elbette hâlâ sağlık sektörüyle ilgili sorunlarımız, eleştirilen noktalar bulunmaktadır ama bunlar düzeltilmeyecek, çözümlenmeyecek sorunlar değildir ve bu konuda başarıya ulaşmanın da en iyi yolu elbette ki kalitedir.''
TSE'nin standartlara uygun ve kaliteli hizmet sunumunu teşvik edecek her türlü çalışmayı yaptığına işaret eden Büyükhelvacıgil, sağlık hizmeti sunumundaki kilit unsurun kalite olduğunun artık kavrandığını bildirdi.
Bugüne kadar çok sayıda sağlık kuruluşunun TSE ile iş birliği yaparak kaliteli hizmet sunumu için gerekli çalışmaları başlattığını kaydeden Büyükhelvacıgil, ilgili kuruluşların personeline eğitim verildiğini, yönetim sistem belgelendirmelerinin yapıldığını belirtti.
TSE'den belge alan sağlık kuruluşlarının tetkiklerinin her yıl düzenli yapıldığını ifade eden Büyükhelvacıgil, belgelendirme faaliyetlerinin Türk Akreditasyon Kurumu'nca akredite edildiğini söyledi.
Sağlık Akademisyenleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Seval Akgün de katılımcılara kongrenin içeriğiyle ilgili bilgi verdi.
Kongrenin ilk oturumunu kongre eş başkanları Prof. Dr. Al Assaf ile Sağlık Akademisyenleri Derneği Başkanı, Başkent Üniversitesi Hastaneleri ve Sağlık Kuruluşları Kalite Koordinatörü Prof. Dr. Seval Akgün yönetti.
Çoğu akademisyen olmak üzere 34'ü yabancı toplam 250 kişinin katıldığı kongrede hasta haklarından hasta-hekim ilişkisine kadar birçok konu ele alınacak. Kongre 14 Şubat'ta sona erecek.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Edirne'de korkunç kaza