"Artış büyümenin pozitife döneceğine işaret ediyor"

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, sanayi üretim endeksinde Ekim ayında gerçekleşen yükselişin, ekonomideki toparlanmayı teyit eder nitelikte olduğunu belirterek, ortaya çıkan bu rakamın aynı zamanda son çeyrek büyüme rakamlarının da pozitife döneceğinin işaretini verdiğini kaydetti.

Yayınlanma: 08.12.2009 - 12:30
Abone Ol google-news

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, TÜİK tarafından açıklanan Ekim ayı sanayi üretim endeksi verilerini değerlendirdi. Ergün, "Türkiye'nin Ekim ayı sanayi üretim endeksi, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.5, bir önceki aya göre ise yüzde 13.7 oranında artış göstermiştir. Mart ayından itibaren aylık bazda toparlanma eğilimi gösteren sanayi üretim endeksi, Ekim ayı ili birlikte yıllık bazda artışa geçmiştir" dedi.


"Sanayi üretim endeksindeki artış ekonomideki toparlanmayı teyit ediyor"

Sanayi üretim endeksinde Ekim ayında gerçekleşen bu yükselişin, ekonomideki toparlanmayı teyit eder nitelikte olduğunu ifade eden Ergün, ortaya çıkan bu rakamın aynı zamanda son çeyrek büyüme rakamlarının da pozitife döneceğinin işaretini verdiğini kaydetti. Bu artışta, iç ve dış talepte devam eden toparlanma eğiliminin yanı sıra bazı gelişmelerin de etkili olduğunu vurgulayan Ergün, şöyle devam etti:

"Ekim ayı kapasite kullanım oranlarında Eylül ayına göre 1.7 puanlık bir yükseliş olması, Ekim ayı içerisinde çalışılan gün sayısının bir önceki aya ve geçen yılın aynı ayına göre normale dönmesi, Ekim ayındaki yüksek ihracat performansı ve baz etkisi gibi nedenlerle, Ekim ayı sanayi üretim endeksi hem bir önceki aya hem de geçen yılın aynı ayına göre yükseliş göstermiştir. Sanayi üretim endeksinde, Kapasite Kullanım Oranı ile paralel bir şekilde Mart ayı itibariyle başlayan aylık bazda toparlanmanın, Ağustos ve Eylül ayında duraksadığı görülmektedir. Ancak Ekim ayında toparlanmanın hız kazanması sevindirici bir gelişme olarak ortaya çıkmıştır. Beklentilerin de üzerinde yüksek bir artış gösteren sanayi üretim endeksinde, bundan sonraki dönemde mevsimsel ve takvim etkileriyle, bazı aylarda küçük dalgalanmalar görülse de, ekonomimizdeki gelişmeler paralelinde artış trendinin devam etmesini bekliyoruz."


"Genel iyileşme trendi gözden kaçırılmamalı"

Bu noktada ekonomideki genel iyileşme trendinin gözden kaçırılmaması gerektiğine dikkat çeken Ergün, dünyanın çeşitli bölgelerinden elde edilen en son sanayi üretimi verilerinin incelendiğinde, genel olarak küresel krizin etkilerinin bir nebze azaldığına dair ipuçları alındığını kaydetti. Ergün, "Nitekim Ekim ayı ihracat rakamı bu veriyi desteklemektedir. Önümüzdeki dönemde küresel ekonomideki toparlanmanın yavaş olarak gerçekleşmesi beklense de, gelişmekte olan ülkelerin bu süreçte biraz daha önde olması öngörülmektedir. Bu bağlamda, dış talep konusunda gelişmekte olan ülkelere olan ihracat büyük önem kazanmaktadır" dedi.


"Dünyadaki gelişmeler yakından takip edilmeli"

Özellikle Orta Doğu, Afrika, Rusya ve Türk Cumhuriyetlerinin, gelecek dönemde Türkiye için yeni fırsatlar doğuracak pazarlar olacağını belirten Ergün, komşu ülkelerle geliştirilen iyi ilişkilerin, ticarete olumlu yansımalarının daha da artmasını beklediklerini kaydetti. "İyimser yaklaşımları korumanın yanı sıra dünyadaki gelişmeler de yakından takip edilmelidir" diyen Sanayi Bakanı Ergün, kötümser yorum ve yaklaşımlarla, beklentilerin olumsuz etkilenmesinin ekonomik aktörlerin yararına olmayacağı uyarısında bulundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler