Asgari ücretli futbolcu kalmayacak

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), futbol, basketbol ve voleybol federasyonlarından sporcuların ve teknik adamların aldığı gerçek ücretin bildirilmesini ve prim ödemelerinin tavandan yapılmasını istedi. Federasyonların, gerekli düzenlemeyi yeni sezon başlayana kadar yapmaları gerekiyor.

Asgari ücretli futbolcu kalmayacak
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 02.08.2012 - 08:24

Bu yılın sonunda, meslek kodu uygulamasına geçmeyi amaçlayan SGK, bu kapsamda yürüttüğü çalışmalar kapsamında futbol, basketbol ve voleybol federasyonlarının yöneticileri ile bir araya geldi.

Türkiye Futbol Federasyonu yöneticileri ile yapılan görüşmede, Spor Toto Süper Lig ile Bank Asya Birinci Lig'de mücadele eden futbol takımlarındaki sporcu ve teknik adamların çoğunun sigorta primlerinin asgari ücretten yatırılması gündeme geldi.

Toplantıda SGK yetkilileri, teknik adamların ve futbolcuların yaklaşık yüzde 70'inin primlerinin SGK'ya asgari ücret üzerinden bildirildiğini, asgari ücretten yatırılan prim tutarının yaklaşık 300 lira olduğunu ancak söz konusu kişiler için üst limitten yani ayda yaklaşık 2 bin lira prim ödenmesi gerektiğini anlattı.

Voleybolda bildirilmesi gereken prim tutarı aylık 7,5 milyon lira

Voleybol ve basketbol takımlarından kurumsal olanlarda, ücretlerin aslına uygun olarak gösterildiğini tespit eden SGK, voleybol takımlarına ilişkin yapılan çalışmada, erkek voleybol liginde SGK'ya bildirilen aylık prim tutarının 631 bin lira, bildirilmesi gereken prim tutarının ise aylık 7 milyon 583 bin lira olduğunu belirledi.

Çalışmalar kapsamında, basketbol ve voleybol takımlarının kadrolarında yer alan bazı yabancıların sigortalarının yapılmadığı, bazılarının sigortalarının ise başka kurumdan gösterildiği ortaya çıktı.

SGK yetkilileri, tüm federasyonlara ücretlerin gerçek rakamlar üzerinden bildirilmesini ve prim ödemelerinin tavandan yapılmasını istedi.

Yeni sezonda asgari ücretli futbolcu, basketbolcu ve voleybolcunun olmaması için federasyonların gerekli düzenlemeyi sezon başlayana kadar yapmaları gerekiyor.
Şu ana kadar kulüplere ücretlerin asgariden bildirilmesine ilişkin cezai yaptırım uygulamayan SGK, taraflarla uzlaşarak sorunu çözme yoluna gitmiş oldu.

Asgari ücret gösteren firmalar önce uyarılacak sonra denetlenecek

Mevcut uygulamada, SGK'nın aylık prim ve hizmet belgesinde sigortalıların meslek kodu bulunmuyor. Özel sektörün gerçek dışı ve asgari ücretten ücret beyanı vermesinin önüne geçmeyi hedefleyen SGK, aylık prim ve hizmet belgesine meslek kodunun da girilmesi uygulamasına yıl sonuna kadar geçmeyi amaçlıyor.

Özel sektörde, belirlenen ücretin altında ücret ödeyen firmalar, SGK tarafından uyarılacak ve bildirimlerin düzeltilmesi istenecek. Gerekli düzeltmeleri yapmayan şirketler, SGK tarafından denetime alınacak.

SGK, şu anda yüzde 45 civarında olan asgari ücret üzerinden bildirim oranını, çalışmaların tamamlamasının ardından yüzde 25'e düşürmeyi amaçlıyor.

TMMOB ile protokol

Diğer taraftan SGK, bünyesinde 90 civarından meslek grubunu barındıran Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ile yaptığı görüşmelerin ardından işbirliği protokolü imzaladı.

Protokol kapsamında TMMOB, bağlı odalar ile çalışma yürütecek ve mesleklere göre olması gereken asgari kazançları, ülke, bölge ve il düzeyinde belirleyecek.
SGK ayrıca, kamuda çalışan doktor, diş hekimi ve hemşirelerin ortalama maaşının ne olduğunu Sağlık Bakanlığı'na; kamudaki öğretmenlerin maaşlarını ise Milli Eğitim Bakanlığı'na sordu.

Bakanlıklardan gelen rakamlara göre, bu meslek gruplarına mensup çalışanların özel sektörde en az ne kadar ücret alacağı belirlenecek ve özel sektörün doktor ve öğretmenlerin ücretlerini düşük göstermesinin önüne geçilecek.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon