'Asıl iş' de taşerona
AKP 10 yılda büyüttüğü 'taşeron canavarını' müjde başlığı altında tamamen serbest bırakıyor.
Hükümet, iktidarda olduğu 10 yılda katlanarak büyüyen “taşeronlaşmaya” çözüm bulunacağı söylemleriyle uygulamayı daha da genişletmeye hazırlanıyor. Sendikaların taşerona karşı verdikleri mücadelede dayanak olarak kullandıkları “asıl işin taşerona verilmesini sınırlandıran” İş Yasası’nın 2. maddesini değiştirmeyi planlayan hükümet, taşeron şirketlerde çalışanların kıdem tazminatından yararlanamadıklarını gerekçe göstererek işçilerin karşı çıktıkları fon düzenlemesini uygulamaya geçirmeyi hedefliyor.
Kamu kurumlarında 585 bin 788, özel sektörde de 419 bin 466 kişi alt işverende, yani taşeron şirketlerde çalışıyor. 2002 yılında 387 bin olan taşeron işçi sayısı, AKP ile birlikte bugün 1 milyonun üzerine çıktı. Son olarak Kozlu’da taşeron şirketlerde çalışan 8 maden emekçisinin yaşamını yitirmesiyle uygulama yeniden tartışılmaya başlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, taşeron ile ilgili düzenlemeyi 30 Haziran’a kadar yasalaştırmayı planlıyor. Ancak yapılacak düzenleme sendikaların talep ettikleri ile çelişiyor.
DİSK’e bağlı Dev-Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, yasa taslağı ile İş Yasası’nın “asıl işin taşerona verilmesini” şarta bağlayan 2. maddesinin değiştirilmek istendiğini söyledi. Yasaya göre işin ancak özel uzmanlık gerektirdiği hallerde taşerona verilebileceğine dikkat çeken Çerkezoğlu, açtıkları davalarda bu maddeyi dayanak gösterdiklerini bildirdi. Çerkezoğlu, “Sağlıkta asıl iş taşerona veriliyor. Hemşirelik, temizlik gibi. Oysa hemşirelik de yoğun bakım servisinde yeri temizlemek de asıl işin parçası. Bu işler taşerona verilemez. Mahkeme ve Yargıtay kararları ile bu süreç kesinleşti. Bu durum sermaye ve taşeronlaşma için engel oluşturuyor. Şimdi bunu değiştirmek istiyorlar” dedi.
Türkiye Cumhuriyeti’nin “taşeron cumhuriyetine” dönüştürülmek istendiğini belirten Çerkezoğlu, bakanlığın İş Yasası’nın 2. maddesini değiştirerek hiçbir şarta bağlı olmadan hem asıl hem de yardımcı işleri taşerona vermek istediğini söyledi. Çerkezoğlu, tazminat hakkının yasalarda zaten olduğuna, işçilerin zaten var olan haklarını veriyorlarmış gibi göstererek “müjdeli haber” olarak sunduklarına işaret etti. Çerkezoğlu, “Taşeron sınırlanmıyor, tam tersine yaygınlaştırılıyor. Çalışma hayatı, bütünüyle kuralsız, koşulsuz, denetimsiz hale getiriliyor” dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- ABD basınından Esad iddiası