Asıl sürpriz Bingöl

Önder Sav'ın en yakınındaki isim olan Tekin Bingöl 615 oy alarak 'sarı listeyi' delerek PM'ye seçildi

Yayınlanma: 20.07.2012 - 07:51
Abone Ol google-news

CHP’nin ilk kez kavgasız gürültüsüz, karakol ya da savcılığa düşmeden bir kurultay yaptığı görüldü. Demek ki istenirse olabiliyormuş denildi. Son derece düzenli ve medeni bir atmosferde kurultay yaparak herkesi şaşırtan CHP’liler, seçim sonuçları nedeniyle yine seçim kuruluna yolunu düşürdü. Geçen kurultayda kadın kotası yüzünden savcılığa giden CHP’liler bu kez de yine hem gençlik ve kadın kotası hem de sonuçların yanlış toplanması nedeniyle seçim kuruluna başvurdu. Dün akşam saatlerine kadar sonuçlar henüz netlik kazanmamıştı.

Gerek CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun gerekse yine Kılıçdaroğlu adına il başkanlarının çıkardığı anahtar listenin delineceği biliniyordu. Kimlerin listeyi delebileceği de aşağı yukarı tahmin ediliyordu. Ancak kimlerin listeden düşeceği konusunda toto oynanıyordu. Fazla sürprizli bir sonuç çıkmadı. İlhan Cihaner, Fikri Sağlar, Ercan Karakaş’ın listeyi delmesi sürpriz olarak görülmüyordu. Nitekim öyle oldu. Bu üç isim yüksek oy olarak listeyi deldi. Asıl sürpriz Önder Sav’ın en yakınındaki isim olan Tekin Bingöl’ün anahtarın anahtarı olan “sarı liste”yi delerek PM’ye seçilmesiydi.

Kılıçdaroğlu’nun 98 kişilik listesinde yer verdiği Tekin Bingöl, il başkanlarının hazırladığı anahtarın anahtarı sayılan sarı listede yer almamasına karşın 615 oy alarak PM’ye seçildi. İlhan Cihaner’in delegelerden teveccüh göreceği bilinmesine karşın listeye alınmamasını anlamak güç. Milletvekili adaylığı sırasında da böyle olmuştu. Ancak gerek kamuoyunun tepkisi gerek Sevil Kılıçdaroğlu’nun sitemi, gerekse başta Adnan Keskin olmak üzere Denizli örgütünün ısrarlı talepleri sonucu kerhen ikinci sıraya yerleştirilmişti. Şimdi de parti meclisi için aynı durum gerçekleşti. Yine örgütün bu konudaki tepkisi Cihaner’i PM’ye taşıdı.

‘Çakma’ liste yeterli olmadı

Listeyi delen diğer isim Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat oldu. Özbolat, Kılıçdaroğlu’nun 98 kişilik anahtar listesinde yer aldı. Ancak aslında Kılıçdaroğlu’nun olan ama dışarıya il başkanlarının listesi olarak yansıtılan sarı listede ismi olmamasına karşın seçilmeyi başardı. Son gün sarı listenin aynısını bastırıp Lamia Yıldız Tokman’ın adını silip yerine kendi adını yazarak “çakma anahtar liste” yapan Çetin Soysal’ın bu hamlesi yeterli olmadı. İlk sonuçlara göre listeyi deldiği açıklanan Soysal’ın son sayımda kadın ve gençlik kotası hesabı nedeniyle listeden düşebileceği ihtimal dahilinde. Durdu Özbolat da 728 oy alarak birçok MYK üyesinden daha çok tercih edilen isim oldu. Listeyi delebileceği tahmin edilen İstanbul milletvekili ve eski DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi seçilecek oya ulaşamadı. Çelebi sendikacı iken solda her kesimin saygı ve sevgi duyduğu bir isimdi. Belli ki politika ona yaramamış. Koca DİSK başkanının o listeyi delmesi gerekiyordu. Bu durumda Çelebi’nin İstanbul’da birlikte politika yaptığı arkadaşlarına yönelik tepkiden o da nasibini aldı. Herhalde Çelebi, yeni yoldaşlarını gözden geçirmek zorunda kalacaktır.
 

Listeden düştüler

Hem genişletilmiş anahtarda hem de dar anahtar listede yer alıp da seçilecek oranda oy alamayıp listeden düşen isimler Muhammet Çakmak, Ertuğrul Kaplan, Necati Yağcı, Seynur Yıldırım, Umut Akdoğan oldu. Çakmak’ın listeden düşmesi sürpriz değil. Onun dışında eğer listede yer alsaydı Aydın Ayaydın, Binnaz Toprak da aynı akıbete uğrayacaklardı. Bülent Kuşoğlu da örgütün tepkili olduğu isimlerden biri olmasına ve çok çizik yemesine karşın 622 oyla seçilmeyi başardı. Tabii örgütlerin farklı nedenlerle tepki duydukları Erdoğan Toprak’ın seçilemeyebileceği, seçilirse de kıl payı seçileceği tahmin ediliyordu. Hele de son gün Gürsel Erol’la kavgası Toprak’ın kesin gidici olduğu yönünde yorumlara yol açıyordu. Kılıçdaroğlu’nun Erol ve Toprak’ı son gece çağırıp ikisini de uyarması üzerine ortalık durulmuş gibi gözükse de bunun zahiri bir görüntü olduğunu bilmeyen yok. Toprak’ın kurultayın son günü para sıkıntısı çeken örgütlere sayman olarak para göndererek şirinlik yaptığı söylenmişti. Eğer doğruysa pek bir işe yaramamış gibi. Zira PM’ye kıl payı seçildi. Toprak 601 oyla eski PM’nin en az oy alan ismi oldu.

Kılıçdaroğlu’nun Cumhuriyet yönetici ve yazarlarıyla yediği yemekte yurtiçinden ve yurtdışından, iş dünyasından isimlere de listede yer vereceğini söylemişti. Yurtiçinden Necati Yağcı ve Cemal Canpolat’ı, yurtdışından ise Metin Keskin ve İlay Aksoy’u bu amaçla 98 kişilik listesine koymuştu. Ancak daraltılmış listede yer alamayınca hiçbiri seçilemedi. Bu durumda CHP Sena Kaleli ve Sedef Küçük ile bir süre daha idare etmek zorunda kalacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler