Ateşkes beklentisi güçleniyor

İsrail ile Gazze Şeridi arasında ateşkes niyeti beyanlarının ardından, Gazze'deki silahlı gruplardan İslami Cihad ateşkese uyacağını açıkladı. İsrail'in güneyine havan topu saldırısı düzenlendiği bildirildi. İsrail ordusu, İsrail'e son 48 saat içinde 120 roket ve havan topu mermisi isabet ettiğini bildirdi.

Yayınlanma: 10.04.2011 - 05:53
Abone Ol google-news

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin, İsrail'in güneyine 3 havan topu mermisi attıkları, ancak saldırıda yaralanan olmadığı belirtildi. İsrail radyoları, havan topu saldırısı nedeniyle ülkedeki elektrik hizmetlerinde aksamalar meydana geldiğini duyurdu. İsrail ordusu, İsrail'e son 48 saat içinde 120 roket ve havan topu mermisi isabet ettiğini bildirdi.

 

Ateşkes beklentisi giderek güç kazanıyor.

Tarafların niyet beyanlarının ardından, Gazze'deki silahlı gruplardan İslami Cihad'ın da ateşkese uyacağını açıklamasıyla tarafların karşılıklı olarak ateşe son vermeleri bekleniyor.

Filistinli parlamenter Muşir El Masri, Filistinli grupların ateşkesi kabul ettiklerini söyleyebileceklerini belirtti. El Masri, "siyonist düşman" İsrail'in kendilerini "yanlış anlamaması" gerektiğini, Filistin halkını savunacak durumda olduklarını ifade etti.
İslami Cihad liderlerinden Halid El Batş, ateşkes sağlanması yönünde Avrupa ve uluslararası kuruluşlardan birçok çaba olduğunu, kendilerinin böyle bir anlaşmaya uyacaklarını bildirdi.

Gazze'deki Hamas yönetiminin İçişleri Bakanlığı sözcüsü Ayhab El Agsayin ise İsrail'de ateşkesi isteyen ve istemeyen iki taraf olduğunu belirterek, kendilerinin gerginliğin tırmanmasından yana olmadıklarını, ancak aynı zamanda Filistin halkını savunma haklarının olduğunu kaydetti.

 

İsrail ordusundan açıklama

Gazze Şeridi'nde önceki gün İsrail saldırısında öldürülen, Hamas'ın askeri kanadının üst düzey komutanlarından Taysir Ebu Sneyme'nin (29), İsrailli asker Gilad Şalit'in 2006 yılı Haziran ayında kaçırılarak Gazze'ye götürülmesi operasyonunda yer aldığı bildirildi. İsrail ordu sözcülüğü, İsrail ordusu ile İç Güvenlik Servisi'nin (Şin Bet) ortak düzenlediği operasyonla, Hava Kuvvetleri uçaklarının bölgenin güneyinde Sneyme ve diğer bazı Hamas militanlarını doğrudan hedef aldığını açıkladı. Sneyme'nin, Şalit'in kaçırılması operasyonunda bizzat yer almasının yanı sıra, İsrailli siviller ve askerlere yönelik çok sayıda saldırıda da bulunduğu belirtildi.

Ebu Sneyme'nin, Sina yarımadasından İsrail'in Eylat kentine de saldırılar düzenlediği belirtilen açıklamaya göre, Gilad Şalit'in ailesi de olayla ilgili bilgilendirildi. Taysir Ebu Sneyme, cumartesi günü bölgenin güneyindeki Refah'ta sabaha karşı saat 03.00 sıralarında araçlarına düzenlenen füze saldırısında, iki korumasıyla birlikte öldürülmüştü.

 

İslami Cihad ateşkese uyacağını açıkladı 

İsrail ile Gazze Şeridi arasında ateşkes niyeti beyanlarının ardından, Gazze'deki silahlı gruplardan İslami Cihad ateşkese uyacağını açıkladı. İslami Cihad'ın askeri kanadı Saraya Kudüs Tugayları'nın Sözcüsü Ebu Ahmed, yaptığı açıklamada, İsrail'in sözünde durması ve Gazze'deki Filistin halkına yönelik saldırılarını durdurması halinde, Filistinli grupların uzlaşmasına uyacaklarını belirtti.

Ebu Ahmed, Avrupalı ve Arap ülkeleri yetkililerince hazırlanan ateşkes önerisini, İsrail'e geniş çaplı bir operasyon için bahane vermemek amacıyla kabul ettiklerini de vurguladı. BM Genel Sekreteri'nin Ortadoğu Barış Süreci Temsilcisi Robert Serry'nin yoğun girişimleri sonucu, Filistinli askeri grupların, İslami Cihad haricinde ateşkes konusunda mutabık kaldıkları bildirilmişti. İslami Cihad, sabah saatlerinde İsrail'e Kassam roketi ve 4 havan saldırısı düzenlediklerini bildirmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler