Avcı'dan 'Başbakan'la yapıyoruz' mesajı
Dershanelere açık lise formülü ile hiçbir liseye kayıt olmayanlar sorunu çözülecek.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) dershanelerin kapatılmasına ilişkin yasa çalışmasına ilişkin haberlerin ardından düzenlemenin ayrıntıları belil oldu. Buna göre bazı dershaneler hemen, bazı dersaneler ise yapılacak teşvik düzenlemesi ile özel okula dönüşecek. Tanınan 2 yıllık süre içinde özel okula dönüşmekte zorlanacak dershanelere ise açık lise olma olanağı verilecek. Dershane krizinde geliştirilen bu açık lise formülü bir yandan da 4+4+4 sistetminin en büyük açığı olarak görülen hiçbir liseye kayıt olmayan öğrenciler sorununa da çözüm olacak.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Zaman Gazetesi’nin dershanelerin kapatılmasına ilişkin manşetinin ardından İstanbul’daki iki günlük programını yarım bırakarak Ankara’ya geldi ve önceki gece katıldığı 4 televizyon programında ellerindeki mevzuat çalışmasının ayrıntılarını paylaştı. Avcı’nın çizdiği çerçeve içinde bakanlık yetkililerinden edinilen bilgiye göre düzenlemenin ayrıntıları şöyle:
Dershaneler 3’e ayrıldı: Özel okula dönüşmesi istenen dershaneler üç gruba ayrılacak. Birincisi herhangi bir teşviğe ihtiyaç duymayadan, çalışmanın yasalaşmasının ardından hemen özel okula dönüşebilecek dershaneler. Toplam 3 bin 640 dersane içinde bu durumda olanlar ise yaklaşık 300. İkinci grup ise özel okula dönüşmeye istekli ama yapısal olarak kendisini yetersiz olarak görenler. MEB bu dershaneleri de hazırladığı teşvik düzenlemesi ile özel okula dönüşmesi için destekleyecek. Üçüncü grubu ise kısa vadede özel okula dönüşmesi zor alan dershaneler oluşturuyor. Bunlar için de 2 yıllık bir süre için açık lise eğitimi verme şartı öngörülüyor. Buna göre, bu dershaneler kendilerine tanınan iki yıllık süre içinde özel okula dönüşmek için gerekli hazırlıklarını yapacak. Bu arada bakanlığın dönüşüm desteğini de alacak.
4+4+4’ün açığı dersanelerin hedef kitlesi: Yeni eğitim sistemi ile zorunlu olan ortaöğretim eğitiminin en büyük açığı, ortaokuldan mezun olduktan sonra hiçbir liseye kaydolmayan öğrenciler olmuştu. Bu öğrenciler “ortaokuldan terk” durumunda oldukları için sistem gereği hiçbir diploma almadan evlerinde kalmıştı. Bakanlık, bu öğrencilerin tespit edilerek ikna edilmesi, bulunamazsa da bilgilerinin açık liseye kaydedilmesi formülünü geliştirmişti. Böyle olunca da açık liseli öğrenci sayısında artış yaşandı. Lise çağında olup da kaydı açık lisede olan öğrenci sayısı 109 bin 927. Dershane krizi için geliştirilen açık lise formülü ile birlikte sayısı 100 bini geçen açık liseli de doğrudan kapanmakta zorlanan dersanelerin hedef kitlesi haline gelmiş oldu.
Bir taşla 3 kuş: Kapanmakta zorlanan dershaneler için öğrenci garantisi ve öğrenci başına teşvik verilecek. Teşviğin öğrenci başına 2 bin TL’den başlayacağı belirtiliyor. Düzenlemenin öğrenci garantisi ayağını ise işte bu açık lise formülü oluşturuyor. Yani devlet, dershanelerin kapılarını, hiçbir liseye kayıt olmayan öğrencilerin kaydırıldığı açık liselere açacak. Ancak açık lise ücretsiz olduğu için, dershanelerin maddi kaybının olmaması adına her bir öğrenci başına 2 bin TL teşvik verilecek. Bu durumda bir yasa ile hem dershaneler kapanacak, hem özel okula dönüş sancısız olacak, hem de hiçbir liseye kayıt olmayan öğrenci sorunun çözümünde önemli bir adım atılmış olacak.
2 bin TL ikna eder mi? Öğrenci başına en az 2 bin TL teşvik verilmesi planlansa da bu miktarın dershaneleri iknaya yetip yetmeyeceği de tartışma konusu. Çünkü dersane ücretleri sınıflarına göre değişse de öğrenci başına yıllık yaklaşık 3 bin 500 TL’den başlıyor, yaklaşık 25 bin TL’ye kadar yükseliyor.
Lise 4 yıl: 2 yıl geçici bir süre ile dershaneler açık liseye dönüşecek. Ancak lise eğitim 4 yıl. 2 yıl açık liseye dönüşen dersaneye gidecek öğrencinin 2 yılın sonunda lise eğitimini nasıl tamamlayacağı diğer bir soru işareti.
Tamamen uzaktan değil: Ancak dershanedeki açık lise eğitimi, bilinen açık liselerde olduğu gibi tamamen uzaktan olmayacak. Bu dershaneler açık lise öğrencilerine asgari bir yüzyüze eğitim garantisi verecek. 2 yıl süre içinde açık lise gibi hizmet verecek dershanelerdeki ders kitapları, tüm okullarda olduğu gibi MEB tarafından sağlanacak. Sınavlar da Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenecek. İki yılı bu tip bir eğitim sistemi ile geçirecek dershaneler 2 yıl sonunda özel okula dönüşecek.
2016’da tamamen kapanacak: Üç gruba girmeyen dershaneler, yani özel okula dönüşmemekte ısrar edenler ise 2016 yılında tamamen kapanacak.
KPSS kursları devam: Dershanelerin kapanması operasyonu, KPSS ya da sürücü kursu, okuma salonları gibi kurumları kapsamayacak. Düzenleme sadece “bir üst eğitim kuruman hazırlamak için örgütlenmiş dersaneler için” yapılacak.
KPSS muafiyeti: Özel okula dönüşecek dershanelerin öğretmenleri özel okul öğretmeni olacak. Ancak 2 yıl sonunda kapatılacak dershanelerin öğretmenleri ise yasa taslağına uygun bir yönetmelikle MEB öğretmeni olacak. Ancak bu öğretmenler, devlet okullarında öğretmen olmak isteyen her öğretmen adayı gibi KPSS’ye girmeyecek. KPSS ile ölçülen yeterlilikler bu öğretmenler için uygulanacak mülakat ya da başka bir sistemle ölçülecek.
Kızılcahamam’da görüşüldü!
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Zaman Gazetesi’nin manşet haberi üzerine Başbakan Tayyip Erdoğan ile görüşüp görüşmedikleri sorularına “Başbakanımızla bugün de, daha önce de Kızılcahamam toplantımızda da, Bakanlar Kurulu’nda da enine boyuna tatıştık, tartışıyoruz. Böyle konular tek başına Milli Eğitim Bakanlığı’nın karar verebileceği, Meclis’ten geçirebileceği şeyler olabilir mi?” karşılığını
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Sette kavga çıkmıştı: Siyah Kalp dizisinde flaş ayrılık