Avro tepetaklak

Avro, Başbakan Angela Merkel'in başında bulunduğu muhafazakarların önemli bir eyalette seçim kaybetmesiyle dolar karşısında yaklaşık yüzde 1 gerilerken, Ortadoğu ve Japonya'daki nükleer kriz nedeniyle riskli varlıklardan kaçış görülüyor. İçeride ise Avro/TL uzun bir aradan sonra 2.19'un altında seyrediyor.

Yayınlanma: 28.03.2011 - 08:23
Abone Ol google-news

Asya'daki işlemlerde 1.4020'ye kadar gerileyen Avro/dolar paritesi daha sonra yeniden 1.4040'lı seviyelere yükseldi.

İç piyasada Avro/TL 2.1840'da bulunurken paralel bir seyir gösteren dolar/TL de 1.55'li seviyelerden işlem görüyor.

İngiliz RBS bankasının Sidney'deki stratejistlerinden Greg Gibbs, "Risklerin arttığı bir gerçek, ancak henüz Avro'da çöküş yaratmaya yetecek kadar güçlü değil. Diğer taraftan önümüzdeki dönemde Avro'ya destek niteliğinde de birçok gelişme olması bekleniyor, parite 1.40'ın altına gelse dahi sert gerileme yaşanmayacak" dedi.

Gibbs, Merkel'in siyasi açıdan gücünü kaybetmesinin Avro üzerinde baskı yarattığını ancak Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz artıracağına yönelik beklentilerin ise bu para biriminin güçlü durmasında önemli etken olduğunu da belirtti.

Merkel liderliğin yaptığı Hıristiyan Demokrat Parti, Almanya'nın zengin eyaletlerinden Baden-Wuerttemberg'de Pazar günü yapılan seçimlerde ağır yenilgi aldı. Japonya'daki nükleer sızıntı sonrası bu bölgede nükleer karşıtı söylem güç kazanmıştı.

Bu bölgedeki seçimleri kaybetmesi nükleer enerji, Libya'ya askeri müdahale ve Avro bölgesi borç krizi konularıyla uğraşan Merkel hükümetinin istediği yasaları geçirme gücünü de azaltabileceği belirtiliyor.

Diğer taraftan, Libya'ya yapılan hava saldırılarıyla birlikte Suriye, Yemen, Bahreyn'deki siyasi karışıklığın petrol arzını sekteye uğratacağı korkusu petrol fiyatlarını yukarda tutarken, altın gibi güvenli limanlara olan ilgiyi de devam ettiriyor.

ABD ham petrolünün varil fiyatı 105 dolar, Brent tip petrolün varil fiyatı ise 115 dolar civarında bulunuyor.

Hafta içinde gördüğü 1,447 dolarla rekor kıran altın ise hafif geri çekilmeyle 1,420 dolar seviyelerinden işlem görüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler