Avrupa çapında eylemler için çağrı yapılıyor

Avrupa'nın güneyindeki sendikalar, İtalya, Yunanistan, İspanya ve Portekiz hükümetlerinin, bütçe açıklarını kısmak için hazırladığı tasarruf planlarını engelleme çabalarını, grev çağrıları yaparak, protesto yürüyüşleriyle ve eylem birliğine giderek hızlandırıyor.

Yayınlanma: 30.05.2010 - 14:26
Abone Ol google-news

İtalya'nın 6 milyon üyeli sendikası CGIL, muhtemelen 25 Haziran'da ülke çapında greve çıkmaya hazırlanırken, Yunanistan'da özel sektörde örgütlü GSEE sendikası, emeklilik reformuna karşı gelecek ay grev yapacağını bildirdi.

İspanya'da sendikalar, iktidardaki sosyalist hükümetle çalışma hayatı reformuna ilişkin görüşmelerin çıkmaza girerken, genel grev tehdidini sürdürüyor.

Portekiz'de de dün onbinlerce gösterici hükümetin tasarruf önlemlerini protesto etti.
Bu dört ülkede işçiler hükümetlerin bütçe açığını kısmak için aldığı tedbirlere direniyorlar.

 

Avrupa çapında eylem birliği

Yunanistan'da GSEE sendikasının lideri, ortak eylem için Avrupa'da diğer sendikacılar nezdinde lobi faaliyeti yürüteceğini açıklarken, GSEE'nin bu çağrısı sol eğilimli İtalyan CGIL sendikasından destek aldı.

İtalya'nın en büyük sendikası CGIL'nin lideri Guglielmo Epifani, Avrupa'da farklı ülkelerdeki tasarruf planlarına karşı birlikte protesto yapılması çağrısında bulundu. Epifani, ''Bu dönemde Avrupa seviyesinde girişimlerde bulunmalıyız. Bu, Avrupalı sendikaların 1 Haziran'da Brüksel'de yapacağı toplantıda bizim sendikamızın tavrı olacak'' dedi.

İtalyan hükümetini tasarruf bütçesini değiştirmeye zorlamak için önce 12 Haziran'da büyük kentlerde protesto gösterileri yapacaklarını ve bunu muhtemelen 25 Haziran'da dört saatlik grevin izleyeceğini belirten Epifani, ülkenin diğer iki büyük sendikası CISL ile UIL'nin, dört saatlik iş durdurma kararına katılmamasına ''şaşırdığını'' söyledi.

Epifani, ''Avrupa'nın her yerinde sendikalar birlikte greve çıkarken, en adaletsiz bütçenin olduğu İtalya'da iki sendikanın bu bütçeye destek vermesi garip'' diye konuştu.

İtalya'da sendikal hareketteki bölünmenin, bütçeyi parlamentodan geçirmeye çalışan Başbakan Silvio Berlusconi üzerindeki baskıyı azaltacağı yorumları yapılıyor.

CGIL'nin yarıdan fazlası emekli olmak üzere 6 milyon, kamu sektöründe güçlü CISL'nin 4,5 milyon ve UIL'nin 2,2 milyon üyesi bulunuyor.

Uzmanlar, İtalya ve Portekiz dahil bazı ülkelerde sendikal hareketteki bölünme ve kuzey Avrupa'da seçmenlerin, Yunanistan'ın kurtarılması planına zaten tepkili olması yüzünden bütün Avrupa'da ortak eylem şansını zayıf görüyorlar.

Güney Avrupa'da artan grev çağrılarına rağmen, sendika üyeleri arasında protesto isteğinin sınırlı olabileceği işaretleri görülüyor. Yunanistan'da geçen hafta düzenlenen yürüyüşe katılanların 5 Mayıs'ta düzenlenen protesto gösterisindeki kalabalığın yarısı kadar olduğu dikkati çekti.

Fransa'da hükümet, zayıf protesto gösterilerinden sonra emeklilik yaşını yükseltme planını uygulamaya koyma çabalarını artıracağını işaretlerini verdi.

 

Portekiz'de protesto

Bu arada dün Portekiz'in başkenti Lizbon'da hükümetin tasarruf önlemlerini protesto için onbinlerce kişi sokaklardaydı.

Hükümetin bütçe açığını azaltmak için 13 Mayıs'ta maaşların ve harcamaların kısılacağı, vergilerin artırılacağı açıklamasından sonra ilk kez dün 725 bin üyeli Portekizli İşçiler Konfederasyonu öncülüğünde protesto gösteri düzenlendi.

Gösteriye katılımın daha önce Lizbon'da yapılanlarla karşılaştırıldığında düşük kaldığı, en büyük katılımlı gösterilerden birinin 2008 yılında başkentte 140 bin öğretmenin protesto gösterisi olduğu hatırlatıldı.

Gösteriye katılanlardan öğretmen Joel Canuto, ''Bu ek önlemler büyük hayal kırıklığı. Onlar zaten çok az ekonomik hakka sahip olanların bu haklarına saldırıyorlar'' diyerek tepkisini dile getirdi. Göstericiler, ''Yunanistan'ı izleyelim: Genel Grev!'' ve ''tasarruf planı berbat kokuyor'' yazılı pankartlar taşıdılar.

CGTP lideri Manuel Carvalho da Silva, gösteriden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, sosyal mücadeleyi artıracaklarını ve çeşitlendireceklerini, anayasal çerçevede her türlü direnişe bağlı kalacaklarını söyledi. Hükümetin tutumuna bağlı olarak yeni eylemlerin zamanına ve içeriğine karar vereceklerini belirten Carvalho da Silva, hükümetin önlemlerinin kaçınılmaz olmadığını ve yanlış siyasi seçeneklere dayandığını ifade etti.

Portekiz hükümeti, geçen yıl GSYH'nin yüzde 9,4'üne ulaşan bütçe açığını bu yıl yüzde 7,3'e ve 2013 yılına kadar yüzde 2,8'e çekmeyi amaçlıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler