Avrupa Kültürel Miras Zirvesi tamamlandı

Avrupa'dan 250 civarında mimar, arkeolog, müzeci, Kültürel Miras Enstitüsü ve sivil toplum kuruluşu (STK) yöneticisi, kültür ve kültürel miras politikalarının oluşmasında etkin rol oynayan uzmanın katılımı ile Avrupa Kültürel Miras Zirvesi 8 ve 9 Haziran günleri İstanbul'da yapıldı. "Kentler ve Kent Surları" temalı Europa Nostra Bilimsel Konsey Kolokyumu ile başlayan Zirve'nin resmi açılışı, 9 Haziran akşamı, İstanbul Ticaret Odası'nın ev sahipliğinde Tophane-i Âmire'de gerçekleştirildi.

Yayınlanma: 18.06.2010 - 12:46
Abone Ol google-news

Zirve’nin en önemli etkinliklerinden biri olan Avrupa Birliği Kültürel Miras Ödülü - Europa Nostra Ödülü töreni, 10 Haziran akşamı Aya İrini’de Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul Günay, Avrupa Komisyonu’nun Eğitim, Kültür, Çokdillilik ve Gençlikten Sorumlu Komiseri Sayın Androulla Vassiliou, Avrupa Parlamentosu Kültür Komisyonu Başkanı Sayın Doris Pack ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Sayın Şekib Avdagiç’in katılımı ile gerçekleşti.

Toplam dört kategoride verilen ödüllere bu yıl 29 proje layık görüldü. Türkiye’den ise “koruma” kategorisinde Yeni Camii Hünkar Kasrı’nın restorasyon projesine ödül verildi. Büyük ödüller ise, koruma kategorisinde Paris’te Le Collége des Bernardins restorasyonuna, Berlin’de The Neues Museum’a yapılan ek binaya, Cartagena’da (İspanya) The Roman Theatre restorasyonuna, araştırma kategorisinde Hollanda’dan The Letters Project’e, hizmet kategorisinde Kopenhag’tan Nils Vest’e ve eğitim-bilinç geliştirme kategorisinde Berlin’den The Bearwaldbad – Conservation of a Public Bath House through Vocational Training projesine verildi.

1978 yılından beri verilen ödüller sayesinde oluşmuş olan ve Avrupa’daki başarılı kültürel miras uygulamalarını içeren arşivdeki 108 projeyi kapsayan bir seçki, Örneğin Gücü Sergisi başlığı altında 11 Haziran günü Sirkeci Garı’nda açıldı. Avrupa Komisyonu’nun Eğitim, Kültür, Çokdillilik ve Gençlikten Sorumlu Komiseri Androulla Vassiliou’nun katılımı ile açılan sergi

11 Temmuz tarihine kadar Sirkeci Garı 1. Peron’da ziyaret edilebilecek.

İstanbul’daki Zirve, Europa Nostra’nın yönetim kademesi için de önemli bir karara sahne oldu. Bir süredir boş olan Europa Nostra başkanlığına, dünyaca ünlü İspanyol tenor Placido Domingo getirildi.

Avrupa Kültürel Miras Zirvesi hazırlıklarına paralel olarak yürütülen Europa Nostra Türkiye Birimi’nin kuruluş çalışmalarında son aşamaya gelindi. Sürecin tamamlanması ile birlikte, Türkiye ile Avrupa arasında kültürel miras alanında iletişimi güçlendirecek bir yapının oluşması, kültürel miras alanının daha örgütlü hale gelmesi yönünde adımların atılması ve Türkiye’deki kültürel miras hareketine yeni bir ivme kazandırması hedefleniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler