Avrupa'da yarın grev var

Avrupa'da hükümetlerin aldığı kemer sıkma politikaları, işçi sendikaları tarafından 14 Kasım Çarşamba günü ilk kez toplu halde protesto edilecek.

Yayınlanma: 13.11.2012 - 10:33
Abone Ol google-news

İberya yarımadasının iki ülkesi İspanya ve Portekiz'de ilk kez aynı gün genel grev yapılacak. İtalya, Yunanistan, Malta ve Kıbrıs Rum kesiminde de kısmı grevler yapılacak. Ayrıca Avrupa Sendikalar Konfederasyonu'nun çağrısıyla ''Avrupa Eylem ve Dayanışma Günü'' adı altında 23 ülkede protesto gösterileri düzenlenecek.

Krizden en fazla etkilenen Yunanistan, krizin çıktığı 2010 yılından itibaren toplam 26 gün genel grev yaparak, diğer Avrupa ülkeleri için erişilmesi zor bir rekoru elinde bulunduruyor. İşsizliğin yüzde 25'lere çıktığı İspanya'da da demokrasi tarihinde ilk defa 1 yıl içinde ikinci kez genel grev yapılmış olacak. Maaşların düşürüldüğü, vergilerin artırıldığı ve ulaşım, sağlık, gaz ve elektriğe zam yapıldığı Portekiz'de ise 16 ay içinde üçüncü kez genel greve gidilecek.

Avrupa Sendikalar Konfederasyonu Genel Sekreteri Bernadette Segol, 23 ülkede yapılacak gösterilerle ilgili ''Kemer sıkma politikalarının etkisiyle ekonomi küçülüyor, fakirlik ve sosyal kaygı artıyor. Kemer sıkma politikalarıyla ekonominin nefesini kesmek yerine acil olarak ekonomiyi canlandıracak önlemler almak gerekiyor. Avrupalı yöneticiler, sokakta gösteri yapanların seslerini dinlememekle hata yapıyorlar. Aciliyeti olan konular, istihdam ve sosyal adalettir. Maaşlara saldırılara son verilmelidir. Biz, Avrupa ülkeleri arasında ekonomik dayanışmanın olduğu, kaliteli istihdamın desteklendiği ekonomi politikalarının üretildiği, gerçek sosyal diyaloğun olduğu bir 'Avrupa için Sosyal Kontrat' öneriyoruz'' dedi.

Öte yandan, İspanya'da gece yarısı başlayacak genel grev dolayısıyla yarın toplam 601 uçuşun iptal edileceği duyuruldu. Metro ve otobüs gibi toplu ulaşım araçlarında yüzde 20 ile 30 arasında değişen asgari hizmetin verilmesi konusunda sendikalar ile Ulaştırma Bakanlığı arasında anlaşma sağlanırken, genel greve katılacak işçilerin maaşlarında yapılacak kesintinin ortalama 90 avro olacağı belirtildi.

İspanya'nın iki büyük sendikası CCOO ve UGT'den yapılan açıklamalarda, ''Bu ülke 12 aydan kısa bir sürede 35 yıl geriye gitti. Avrupa'da her ülkede farklı yoğunlukta tepkilerin olması normal. Avusturya'da işsizlik yüzde 5 iken İspanya'da yüzde 25. Yunanistan ve Portekiz'in durumuna düşmeden önce genel greve gitmek her türlü güçlüğe değer. İspanyollardan genel greve aktif katılım bekliyoruz'' denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler