Avrupa'daki Türklerin seçme ve seçilme hakkı

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD), yurtdışında yaşayan Türklerin Türkiye'de genel seçimlerde seçme ve seçilme hakkı elde etmesi için yaptığı çalışmalarla ilgili hazırladığı raporu kamuoyuna tanıttı.

Avrupa'daki Türklerin seçme ve seçilme hakkı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 09.07.2010 - 10:01

UETD Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna tanıtılan raporda, Türkiye dışında yaşayan Türk vatandaşlarının Türkiye'de yapılacak seçimlerde oy kullanmasının, BM'de kabul edilen temel hak ve özgürlükler arasında yer aldığı ifade edildi.

UETD Genel Başkanı Hasan Özdoğan, 10-14 Mayıs'ta Ankara'da çeşitli siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilicileriyle görüştüklerini belirterek, "Avrupa'dan yıllardır sorunlar liste halinde siyasilere ulaştırılırdı. Biz bunun yerine şimdi sorunları tek tek ele alarak geniş bir hazırlıkla siyasilere iletiyoruz. Bu sistemle sorunların çözümü daha da çabuk gerçekleşecek" dedi.

Ankara'da Yüksek Seçim Kuruluyla da (YSK) görüştüklerini ifade eden Özdoğan, "Buradaki vatandaşlarımızın seçme ve seçilme hakkını kullanabilmesi için yapılması gerekenler konusunda tavsiyelerde bulundular. Burada vatandaşlarımızın harekete geçirilmesi gerektiğini, özellikle başkonsolosluklarımız tarafından kaydedilen adres bildirimlerinin bir an önce tamamlanıp insanlarımızın seçmen olmasının sağlanması konusunda çalışma yapmamızı tavsiye ettiler" diye konuştu.

Yurtdışında 5 milyona yakın Türk kökenli vatandaşın yaşadığını, bunların bir kısmının yaşadığı ülkenin vatandaşlığına geçtiğini ifade eden Özdoğan, şu anda yurtdışında 2 buçuk milyona yakın seçmen bulunduğuna dikkat çekti.

Ankara'daki görüşmelerinde, seçimlerde internet, mektup ve başkonsolosluklarda sandık kurulması yoluyla oy kullanılabileceğini anlattıklarını kaydeden Özdoğan, "İnternetten oy kullanma imkanı aranacak. İnternette güvenlik açığı tehlikesi mevcut. Mektupla oy verme, bilindiği gibi daha önce Anayasa Mahkemesi tarafından sadece yurt dışındakiler için istendiğinden dolayı reddedildi. Bunun yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Başkonsolosluklarda sandık kurulması ve hakim gerekliliği ile güvenliğin maliyeti ciddi boyutlarda" dedi.

Yurtdışında yaşayan Türklerin hemen hemen İzmir ili kadar milletvekili çıkarabileceğine işaret eden Özdoğan, "İzmir'in 26 milletvekili var. Avrupa'ya 550 milletvekili sayısının içinden belli bir sayının düşeceğini ümit ediyorum. Burada yetişmiş insanların meclise girmesi sorunlarımızla ilgili olumlu sonuçların alınması demek olacaktır" ifadesini kullandı.

UETD Genel Sekreteri Salih Altınışık da 50 yıllık göç tarihinde böyle bilimsel temellere dayanan bir çalışmanın ilk kez yapıldığını ifade ederek, çalışmanın önemine dikkat çekti.

Raporu hazırlayan Bochum Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi master öğrencisi Emin Arıcı da kendilerine model olarak, Türkiye'ye çok benzeyen Portekiz'i aldıklarını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler